Jongerenwerker | Regio Rotterdam | 0,6 fte
Begeleid jongeren in complexe situaties als jongerenwerker in regio Rotterdam voor 0,6 fte. Reageer!
In opdracht van scholen werven wij docenten Economie in de randstad. Ben jij docent Economie? Graag helpen wij jou aan een baan in het MBO of in het voortgezet onderwijs (VO). In het VO is Economie een belangrijk onderdeel in het profiel Economie & Maatschappij. In het MBO is economie geen generiek vak, maar worden studenten opgeleid tot het uitoefenen van een beroep, zoals junior accountmanager, office assistent of assistent accountant.
Als docent Economie weet je veel van economische processen en hoe bedrijven beslissingen nemen. Wat je wellicht nog niet wist is, dat het vak nog niet zo lang bestaat als schoolvak. In de tekst hieronder, lees je hoe het vak Economie ontstond. En hoe het zich de afgelopen 100 jaar ontwikkelde in onderwijs en wetenschap. Liever direct naar vacatures docent Economie in de randstad? Dat kan.
In 1854 vond een Rotterdamse koopman dat kennis van economie nodig is om ‘geen vreemdeling in het tegenwoordige’ te zijn. Het zou nog bijna 10 jaar duren voordat het een schoolvak werd. In 1863 werd het vak onder de naam ‘staatshuishoudkunde’ op het rooster van een nieuw schooltype gezet: de Hogere Burgerschool (HBS). Sindsdien heeft het vak diverse gedaanteverwisselingen ondergaan.
Vóór de invoering van de Mammoetwet in 1968 was staathuishoudkunde een onopvallend en weinig gewaardeerd schoolvak. Men wilde het te schrappen uit het HBS-curriculum en in onderwijstijdschriften werd zelden over het vak geschreven. In de jaren ‘70 kreeg het vak de wetenschappelijke oriëntatie van de wiskundig-modelmatige aanpak.
Het vak economie werd in enkele jaren een ‘moeilijk’ vak. Veel leraren ervoeren dit als een cultuurschok. De status van het vak deed het geen kwaad. De sterk op het universitaire curriculum gerichte aanpak in het economieonderwijs riep echter veel weerstand op. In de jaren negentig van de vorige eeuw verloor het vak de wetenschappelijke oriëntatie.
Het taalgebruik in de les is nu niet meer academisch en illustraties zijn nu normaal. Deze leerlinggerichte aanpak kan begrepen worden als een vertraagd effect van de pedagogische beweging, die al in het begin van de twintigste eeuw pleitte voor het centraal stellen van het kind (of de leerling/student), in plaats van het lastig te vallen met het wetenschappelijk curriculum.
Een andere ontwikkeling is een gigantische verbreding van het vak. Allerlei vragen die vroeger als ‘niet-economisch’ werd afgedaan, krijgen tegenwoordig een ‘economische’ beantwoording. Niet alleen is het klassieke onderscheid tussen bedrijfs- en algemene economie daardoor niet meer zo scherp. De grenzen tussen de studiegebieden economie, sociologie, politicologie en rechten vervaagden.
Economen zien onderwijs als een investering in menselijk kapitaal met een bepaald rendement. Het rendement van onderwijs als overheidsinvestering werd recent duidelijk aangetoond. De conclusie van 25 jaar intensief empirische onderzoek is dat onderwijs een goede investering is. Onderwijs volgen leidt op individueel niveau tot een 8% hoger loon per onderwijsjaar. Dit financiële rendement kun je onmogelijk los zien van het schoolvak Economie, zoals jonge mensen dat krijgen.
Als docent Economie kun jij verschillende vakken geven, die passen bij jouw kennis en werkervaring. Denk aan vakken als marketing, commerciële economie, calculatie, boekhouden, ondernemerschap of recht. Het komende schooljaar verwachten veel MBO-scholen een afname in het aantal studenten voor economische beroepen. Is dit bij jouw school ook het geval en ben je daarom op zoek naar een nieuwe baan? Lees dan vooral verder op deze pagina en doe ideeën op voor jouw nieuwe uitdaging.
Meer informatie over situaties waarin jij zonder (passend) diploma toch mag lesgeven vind je hier.
Het vakgebied economie is in vernieuwing. Metafoor Onderwijs helpt jou graag om jouw droombaan te vinden. Je kunt via Metafoor Onderwijs reageren op actuele vacatures docent Economie. We nemen direct contact op om te horen wat jouw wensen zijn. En kunnen jou actief onder de aandacht brengen bij scholen waar wij regelmatig docenten voorstellen.
Ben jij een bevoegde leraar Economie en wil jij je graag inzetten bij uitval vanwege ziekte, zwangerschapsverlof of onvoorzien vertrek van een docent? Of wil je aan de slag in het volwassenenonderwijs waar werkenden een beroepsgerichte opleiding volgen? Wil jij weten hoe wij werken?
Begeleid jongeren in complexe situaties als jongerenwerker in regio Rotterdam voor 0,6 fte. Reageer!
Ben jij een energieke docent Sport & Bewegen die studenten weet te verleiden hun make-upkwast in te ruilen voor een hockeystick? En ben jij van september tot januari beschikbaar op de maandag- en dinsdagmiddag? Dan zoeken we jou!
Geen vergaderingen, geen neventaken, gewoon vier uur puur lesgeven: Voor 0,1 fte, één woensdagmiddag per week, zoeken we iemand die lessen Nederlands geeft aan eerste- en tweedejaars mbo-niveau 4, voor de eerste twee periodes van het volgend schooljaar. Ben jij docent Nederlands in de regio Leiden en heb je nog ruimte in je week? Laten we kennismaken!
Verbind jij taal en zorg? Werk als docent Nederlands in regio Rotterdam (0,8 fte). Lees snel verder.
Ben jij iemand die snapt dat rekenen veel meer is dan alleen sommen maken? Wil jij mbo-studenten helpen om met meer zelfvertrouwen zowel hun diploma te behalen als klaar te zijn voor de praktijk? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe docent rekenen!
Ben jij die techneut die energie krijgt van boor-, las-, meet- én installatiewerk? Heb je een passie voor elektrotechniek, metaalbewerking, mechatronica of engineering? Dan zoeken wij jou, niet alleen als vakman of vakvrouw, maar als bouwer van de toekomst!
Een wetboek is mooi, maar pas in de praktijk gaat het leven! Wij zoeken een docent recht die niet alleen de theorie kent, maar vooral het verhaal erachter weet te vertellen aan mbo-studenten. Nieuwsgierig? Lees snel verder!
Ben jij een bevoegd docent Engels, heb je affiniteit met beauty, én heb je ruimte op de donderdag tot in elk geval januari 2026? Lees dan snel verder, we zijn op zoek naar jou!
Stuur een open sollicitatie en wij denken graag met je mee
Wij hebben met regelmaat nieuwe vacatures, dus wellicht dat er op korte termijn een online komt die wel helemaal bij jou past! Meld je aan voor onze vacature alert om updates te ontvangen over nieuwe vacatures. Of stuur een open sollicitatie en wij gaan voor je op zoek!