Vacatures docent Praktijkonderwijs

Waarom kiezen voor een carrière als docent in het Praktijkonderwijs?

Als docent in het Praktijkonderwijs help je leerlingen met een praktijkgerichte benadering van leren en bereid je hen voor op een zelfstandig leven en werk. Het gaat om het ontwikkelen van praktische vaardigheden en sociale competenties. Het doel is om deze leerlingen zelfstandig te maken, zodat zij goed kunnen deelnemen aan het sociale en economische leven. Jou als docent biedt dit:

Gevarieerd en betekenisvol werk

Je helpt leerlingen met speciale behoeften om hun potentieel te bereiken en zelfstandig te functioneren. Geen enkele dag is hetzelfde in het praktijkonderwijs. Je werkt met uiteenlopende leerlingen en leervraagstukken. Deze variatie zorgt ervoor dat het werk dynamisch en uitdagend blijft.

Samenwerking

Je werkt samen met andere professionals, zoals zorgcoördinatoren, jobcoaches en maatschappelijk werkers, om de beste ondersteuning te bieden aan leerlingen. Deze interdisciplinaire samenwerking draagt bij aan een integrale benadering van het onderwijs.

Persoonlijke groei

Het werken met deze leerlingen biedt constant nieuwe uitdagingen en kansen voor persoonlijke en professionele groei. Je leert steeds nieuwe vaardigheden en ontwikkelt jezelf steeds als onderwijsprofessional.

Kennis & ervaring

Andere voordelen van werken in het Praktijkonderwijs

Directe impact op leerlingen

Leraren kunnen een grote invloed hebben op het leven van hun leerlingen door hen praktische vaardigheden bij te brengen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en in toekomstige banen. Dit zorgt voor een tastbare en betekenisvolle bijdrage aan hun ontwikkeling.

Zichtbare vooruitgang

De vooruitgang van leerlingen is vaak tastbaar en zichtbaar. In het praktijkonderwijs vertonen veel leerlingen uitdagend gedrag, wat extra aandacht en geduld vraagt. Met sterk gedragsmanagement bouw je een diepere band op te bouwen met leerlingen. Dit geeft jou voldoening en motivatie, want je ziet direct de impact van je werk.

Creatieve vrijheid en kwaliteit

In het Praktijkonderwijs is meer ruimte voor creatieve lesmethoden en activiteiten, dit maakt lessen dynamischer en interactiever. Dit biedt je de kans om innovatieve lesplannen te ontwikkelen die echt aansluiten bij de behoeften van je leerlingen. Bovendien zijn de klassen kleiner, dit zorgt voor een nauwere band tussen docent en leerling en betere leerresultaten.

Praktische ervaringen

Het lesgeven is vaak gevarieerd en gericht op praktische toepassingen. Voor veel docenten is dit een verfrissende verandering ten opzichte van meer theoretisch (voortgezet) onderwijs en het helpt leerlingen om direct toepasbare vaardigheden te ontwikkelen.

Stevige didactische vaardigheden

Hoe word je docent in het Praktijkonderwijs?

Er zijn verschillende routes om docent te worden in het praktijkonderwijs:

Opleiding

Volg een lerarenopleiding gericht op het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. Deze opleidingen bieden de nodige kennis en vaardigheden om effectief les te kunnen geven aan leerlingen met speciale behoeften.

Ervaring

Ervaring in het onderwijs of met jongeren met speciale behoeften is een pluspunt. Door ervaring op te doen, ontwikkel je een beter begrip van de behoeften van deze leerlingen en word je een effectievere docent.

Passie

Een sterke motivatie en affiniteit met de doelgroep zijn essentieel voor succes in het praktijkonderwijs. Het is belangrijk om gepassioneerd te zijn over het helpen van deze leerlingen en om gedreven te zijn om hun leven te verbeteren.

Stevige didactische vaardigheden

Veelgestelde vragen over vacatures in het Praktijkonderwijs

1. Waar kan ik vacatures voor docenten in het praktijkonderwijs vinden?

Vacatures voor docenten in het praktijkonderwijs zijn te vinden op verschillende plekken, waaronder regionale onderwijsbureaus, onderwijsvacaturebanken en de websites van individuele scholen.

2. Wat zijn de vereiste kwalificaties voor een baan in het praktijkonderwijs?

Over het algemeen hebben docenten in het praktijkonderwijs minimaal een relevante lerarenopleiding afgerond, zoals de PABO of een opleiding tot tweedegraads docent. Ervaring met lesgeven aan leerlingen met speciale behoeften kan ook een vereiste zijn.

3. Zijn er mogelijkheden voor specialisatie binnen het praktijkonderwijs?

Ja, sommige praktijkscholen bieden vacatures aan voor docenten die gespecialiseerd zijn in specifieke vakgebieden, zoals techniek, zorg en welzijn, of praktijkvakken zoals houtbewerking of metaalbewerking.

4. Wordt er ondersteuning geboden aan nieuwe docenten?

Veel scholen bieden ondersteuning en professionele ontwikkelingsmogelijkheden aan nieuwe docenten, zoals mentorship-programma’s, trainingen over specifieke onderwijsmethoden en workshops over omgaan met diversiteit in de klas.

5. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor docenten in het praktijkonderwijs?

Arbeidsvoorwaarden omvatten doorgaans een salaris conform de onderwijsschaal, vakantiedagen, pensioenregeling en andere secundaire arbeidsvoorwaarden, maar deze kunnen variëren per school en onderwijsbestuur.

6. Is er begeleiding voor beginnende docenten beschikbaar?

Ja, veel scholen hebben programma’s voor begeleiding en ondersteuning van beginnende docenten, inclusief mentorschap door ervaren collega’s en regelmatige evaluatiegesprekken.

7. Hoe verschilt de werkcultuur en het leerklimaat per school?

De werkcultuur en het leerklimaat kunnen per school verschillen. Sommige scholen hechten veel waarde aan samenwerking en professionaliteit, terwijl andere meer nadruk leggen op autonomie en creativiteit in het lesgeven.

8. Zijn er mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling binnen het praktijkonderwijs?

Ja, binnen veel praktijkscholen en onderwijsbesturen zijn er mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling, zoals het volgen van vervolgopleidingen, het bekleden van leiderschapsposities en het coachen van andere docenten.

9. Hoe worden leerlingen met speciale behoeften ondersteund op praktijkscholen?

Scholen bieden vaak ondersteuning aan leerlingen met speciale behoeften door middel van speciale educatieve programma’s en ondersteunend personeel, zoals remedial teachers of zorgcoördinatoren.

10. Wat is de rol van het schoolbestuur of de directie bij het wervingsproces?

Het schoolbestuur of de directie is verantwoordelijk voor het opstellen van vacatures, het selecteren van kandidaten, het voeren van sollicitatiegesprekken en het nemen van beslissingen over de aanstelling van nieuwe docenten. De selectieprocedure kan bestaan uit het indienen van een sollicitatiebrief en CV, sollicitatiegesprekken, lesobservaties en referentiechecks.

Vacatures voor docenten


Docent AVO-vakken regio Rotterdam

MBO
|
Cao MBO - schaal LB
|
Cao MBO - schaal LC

Ben jij een docent AVO die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in regio Rotterdam? Lees dan verder en solliciteer direct!

Toon vacature

Vacature Docent AVO-vakken regio Rotterdam

Instructeur Helpende Zorg en Welzijn regio Den Haag

MBO
|
Cao MBO - schaal LB

Ben je een enthousiaste en gedreven Instructeur? Vind je het leuk om je kennis over te brengen aan mbo-studenten? Lees dan verder en solliciteer direct!   

Toon vacature

Vacature Instructeur Helpende Zorg en Welzijn regio Den Haag

Docent Natuur en Techniek regio Utrecht

MBO
|
Cao MBO - schaal LB

Ben jij een docent Natuurkunde of Biologie en op zoek naar een tijdelijke uitdaging? Woon je in omgeving van Amersfoort en heb je ervaring in MBO? Solliciteer direct!  

Toon vacature

Vacature Docent Natuur en Techniek regio Utrecht

Docent Nederlands regio Leiden

MBO
|
Cao MBO - schaal LB

Docent Nederlands (in opleiding) gezocht voor een kleinschalige MBO-school in de regio Leiden. Heb je affiniteit met de sector economische beroepen en logistiek? Lees dan snel verder!

Toon vacature

Vacature Docent Nederlands regio Leiden

Docent Nederlands regio Alkmaar

MBO
|
Cao MBO - schaal LB

Ben je een enthousiaste en gedreven docent Nederlands? Vind je het leuk om je kennis over te brengen aan mbo-studenten? Lees dan verder en solliciteer direct! 

Toon vacature

Vacature Docent Nederlands regio Alkmaar

Docent economie breed regio Leiden

MBO
|
Cao MBO - schaal LB
|
Cao MBO - schaal LC

Ben jij een gedreven en breed inzetbare docent Economie met een hart voor het mbo? Lees dan verder en solliciteer direct!

Toon vacature

Vacature Docent economie breed regio Leiden

Wil jij verder groeien en hulp bij jouw volgende stap?

Verhalen van docenten

Eline van Hedel

Studiebegeleider

“Ik was op zoek naar werk-privé balans. Nu werk ik met veel verschillende studenten. En toch écht inhoudelijk.”

Marc van Hooijdonk

Docent Ondernemen en Retail

“Marc's tosti-imperium moest hard krimpen door corona. Hij miste het contact met de jonge doelgroep en startte als docent Ondernemen en Retail in het MBO.”

Joost Toornend

Docent marketing

“Docent Joost, dat was eerst wel eventjes wennen. Nu heb ik elke keer gewoon onwijs veel zin om weer naar school te gaan.”

Gerrie Roelofsen

Docent Nederlands en Burgerschap

“‘In het eerste coronajaar, begeleidde ik kwetsbare groepen die toch naar school mochten komen. Pittig, maar gezellig.’”

Toon alle testimonials

Ben jij senior docent en wil je de volgende stap zetten?

Ben jij een échte senior docent? Wij helpen je graag met begeleiding, passende vacatures en meer. Neem gerust contact met ons op!

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo