Blog

Starten als docent: de eerste lessen van Kim

Door: Deshawntey de Sanders | Gepubliceerd op: 08-01-2024

Hoe ervaren startende docenten hun eerste periode voor de klas? Neem een kijkje in de boeiende wereld van het onderwijs terwijl we een nieuwe leerkracht verwelkomen die onlangs haar reis begon op een gloednieuwe school. De eerste paar weken als leerkracht zijn een cruciale periode vol verwachtingen en nieuwe ontmoetingen. In dit interview delen we Kim haar ervaringen, van de opwindende hoogtepunten tot de uitdagende momenten en alles daartussenin.

Starten als docent: de ervaringen van Kim

De omgeving waar je op hoop

Mijn eerste paar weken op deze school waren opwindend en leerzaam. Het was een mix van uitdagingen en nieuwe gezichten. Een van de opvallende aspecten van deze school is de diversiteit van zowel de leerlingen als de collega’s. Het is inspirerend om te zien hoe iedereen hier samenkomt, ongeacht hun achtergrond, om te leren en te groeien. Dit heeft me geholpen mijn eigen perspectieven te verbreden en me nog meer bewust te worden van het belang van inclusie en diversiteit in het onderwijs.

Diversiteit aan leerlingen

De leerlingen hier zijn zeer divers, zowel in culturele achtergrond als in hun leerbehoeften. Dit maakt het lesgeven erg boeiend. Wat betekent ook dat ik mezelf voortdurend moet aanpassen. Zo zorg ik ervoor dat ik elke student de beste onderwijservaring kan bieden. Ik heb gemerkt dat de leerlingen hier ontzettend gemotiveerd zijn, en dat is echt inspirerend. Ze hebben grote dromen en doelen, en het is mijn taak om hen te helpen die te bereiken.

Hoogte- en dieptepunten

Er waren zowel hoogte- als dieptepunten in mijn eerste paar weken op deze school. Een hoogtepunt was zeker het moment waarop ik zag dat sommige leerlingen meer betrokken raakten bij de lesstof en echt begonnen te floreren. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien en zelfvertrouwen ontwikkelen in hun academische vaardigheden.

Aan de andere kant waren er ook uitdagingen, zoals het omgaan met enkele gedragsproblemen in de klas. Dit was een leerervaring voor mij en dwong me om mijn aanpak aan te passen en nieuwe strategieën te ontwikkelen. Dit was nodig om zo een positieve klasomgeving te handhaven. Gelukkig heb ik veel steun gehad van mijn collega’s en de schoolleiding, wat me heeft geholpen om deze uitdagingen aan te pakken.

De tips

Absoluut, in deze eerste weken heb ik veel geleerd en zou ik graag enkele inzichten delen. Een van de belangrijkste lessen is het belang van geduld. Het kost tijd om een sterke relatie met de leerlingen en collega’s op te bouwen. In het begin wilde ik soms te snel resultaten zien, maar ik heb geleerd dat het ontwikkelen van vertrouwen en verbondenheid een continu proces is.

Een andere belangrijke les is het belang van openheid voor feedback en voortdurend leren. Niemand is perfect, en het is cruciaal om bereid te zijn te luisteren naar feedback van collega’s en leidinggevenden om te blijven groeien als leerkracht. Het is ook belangrijk om proactief te zijn en professionele ontwikkelingskansen te benutten.

NOOT VAN DE REDACTIE 

Wij bieden u onze excuses aan. Bovenstaand interview heeft nooit plaatsgevonden. De tekst is volledig gegenereerd door AI. De grote vraag is: had jij door dat het geen echt verhaal was? Zo zie je maar hoe makkelijk iedereen tegenwoordig teksten produceert. Als docent zijnde is het dus heel goed opletten dat leerlingen jou niet in de maling nemen met AI.

Het doel is om AI te gebruiken als een waardevolle aanvulling op het leerproces, maar niet als een vervanging voor actieve betrokkenheid en zelfstandig leren. Dit evenwicht tussen menselijke begeleiding en de inzet van technologie als een nuttig gereedschap is essentieel.

Tips voor het AI gebruik van leerlingen

Jij vraagt je nu natuurlijk af hoe je erachter kunt komen dat er gebruik gemaakt wordt van AI. Wij hebben wat tips voor je verzameld die het makkelijker voor je kunnen maken:

  • Stel vragen over het ingeleverde werk tijdens evaluatiegesprekken om te controleren of de student de inhoud begrijpt en in staat is om deze mondeling of schriftelijk uit te leggen
  • Controleer op ongebruikelijk taalgebruik
  • Vergelijk het huidige werk van de student met hun eerdere werk om eventuele opvallende verschillen in stijl of inhoud te identificeren
  • Er zijn tools en software beschikbaar die kunnen helpen bij het opsporen van plagiaat en het gebruik van AI in academisch werk. Populaire opties zijn Turnitin, Copyscape en Grammarly
  • Vraag studenten om een lijst met bronnen en referenties in te dienen die ze hebben gebruikt bij het schrijven van hun werk. Controleer of deze bronnen overeenkomen met hun werk

Meer lezen over starten als docent?

Benieuwd naar de start van anderen? Lees hier hun verhalen over starten als docent:

albert

wendy

rien

raj

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo