banner image
banner image

IJsbrekers voor verse energie in de klas

21-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 3

Een ijsbreker gebruiken we om het ijs te breken. Om door de ongemakkelijkheid heen te bewegen en uit je hoofd en ‘in verbinding’ te komen. Een oprecht compliment kan een goede ijsbreker zijn. Je kan, mits de context het toestaat, vragen naar iemands gelukkigste moment ooit. Je kunt over eten beginnen of een spel doen om uit het hoofd en in de verbinding te komen. Een energizer kan dienen als een goede ijsbreker.

Even het ijs breken

Soms is het nodig even het ijs te breken

Het ijs breken betekent letterlijk: de eerste moeilijkheden uit de weg ruimen. De uitdrukking is ontleend aan het breken van het ijs door een schipper in de winter. Vaarwater wordt opengebroken waardoor andere schepen kunnen volgen. IJsbreken wordt ook wel gebruikt om een pijnlijk stilzwijgen te doorbreken.

Het ijsbreken in de klas

Herken je dat, dat er even geen fut is in de klas? Er heerst een energieloze sfeer. Op zo’n moment kan het fijn zijn om even het ijs te breken. Een energizer is hiervoor een uitermate handig middel. Dat is ook de reden dat voorafgaand aan een brainstormsessie vaak een energizer wordt gedaan. De deelnemers voelen zich vaak een beetje ongemakkelijk, maar het is wel fijn om even het ijs te breken om mensen even uit hun hoofd te halen en in verbinding met elkaar te brengen.

Eilandjes

Het belang van verbinding in de klas

Zoals wij allemaal wel herkennen hebben we in het onderwijs vaak te maken met eilandjes. De ons kent ons’ mentaliteit. Energizers kunnen worden gebruikt om deze mentaliteit te doorbreken. Omdat het, mits goed geleid, een andere kant van iemand kan belichten. Het is dus belangrijk om de situatie goed te begeleiden.

Het creëren van een veilige situatie

Het is uiteraard belangrijk, voordat je start met een energizer, de situatie in de klas veilig is. Daarom is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken. Het is immers belangrijk dat het voor iedereen een succeservaring wordt. Ervaar je dat de klas druk is en heb je niet helemaal het gevoel dat je de les kan sturen? Zorg dan eerst voor een veilige situatie, zodat je de energizer goed kan uitleggen of sla de energizer over. Zoals je weet is het belangrijk om kaders en duidelijkheid te scheppen. Zodat studenten weten wat er van ze wordt verwacht en het spel of activiteit goed kan verlopen.

Energizers

Ben jij na het lezen van dit stuk enthousiast geworden over spel in de klas download dan hier de energizers. Deze maand zullen wij elke week 3 energizers met je delen.

De eerste 3 energizers vind je in het blog Beweging als basis voor goede energie in de klas. De energizers van vorige week vind je in het vorige blog Spelen en bewegen is voor alle leeftijden.

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

 

 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer