banner image
banner image

IJsbrekers voor verse energie in de klas

21-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 3

Een ijsbreker gebruiken we om het ijs te breken. Om door de ongemakkelijkheid heen te bewegen en uit je hoofd en ‘in verbinding’ te komen. Een oprecht compliment kan een goede ijsbreker zijn. Je kan, mits de context het toestaat, vragen naar iemands gelukkigste moment ooit. Je kunt over eten beginnen of een spel doen om uit het hoofd en in de verbinding te komen. Een energizer kan dienen als een goede ijsbreker.

Even het ijs breken

Soms is het nodig even het ijs te breken

Het ijs breken betekent letterlijk: de eerste moeilijkheden uit de weg ruimen. De uitdrukking is ontleend aan het breken van het ijs door een schipper in de winter. Vaarwater wordt opengebroken waardoor andere schepen kunnen volgen. IJsbreken wordt ook wel gebruikt om een pijnlijk stilzwijgen te doorbreken.

Het ijsbreken in de klas

Herken je dat, dat er even geen fut is in de klas? Er heerst een energieloze sfeer. Op zo’n moment kan het fijn zijn om even het ijs te breken. Een energizer is hiervoor een uitermate handig middel. Dat is ook de reden dat voorafgaand aan een brainstormsessie vaak een energizer wordt gedaan. De deelnemers voelen zich vaak een beetje ongemakkelijk, maar het is wel fijn om even het ijs te breken om mensen even uit hun hoofd te halen en in verbinding met elkaar te brengen.

Eilandjes

Het belang van verbinding in de klas

Zoals wij allemaal wel herkennen hebben we in het onderwijs vaak te maken met eilandjes. De ons kent ons’ mentaliteit. Energizers kunnen worden gebruikt om deze mentaliteit te doorbreken. Omdat het, mits goed geleid, een andere kant van iemand kan belichten. Het is dus belangrijk om de situatie goed te begeleiden.

Het creëren van een veilige situatie

Het is uiteraard belangrijk, voordat je start met een energizer, de situatie in de klas veilig is. Daarom is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken. Het is immers belangrijk dat het voor iedereen een succeservaring wordt. Ervaar je dat de klas druk is en heb je niet helemaal het gevoel dat je de les kan sturen? Zorg dan eerst voor een veilige situatie, zodat je de energizer goed kan uitleggen of sla de energizer over. Zoals je weet is het belangrijk om kaders en duidelijkheid te scheppen. Zodat studenten weten wat er van ze wordt verwacht en het spel of activiteit goed kan verlopen.

Energizers

Ben jij na het lezen van dit stuk enthousiast geworden over spel in de klas download dan hier de energizers. Deze maand zullen wij elke week 3 energizers met je delen.

De eerste 3 energizers vind je in het blog Beweging als basis voor goede energie in de klas. De energizers van vorige week vind je in het vorige blog Spelen en bewegen is voor alle leeftijden.

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

 

 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer