MBO Raad wilt telefoonverbod

Mobieltjes verbieden niet eenvoudig in MBO

De MBO Raad overweegt een verbod op mobiele telefoons in MBO-klassen, vergelijkbaar met middelbare scholen. Dit is vanwege de focus op concentratie en welzijn van studenten, maar een landelijk verbod op MBO’s is complex vanwege meerderjarige studenten en het gebruik van telefoons voor onderwijs. JOBmbo is kritisch vanwege mogelijke gelijkheidskwesties met hoger onderwijs.

MBO Raad pleit voor telefoonverbod op MBO-scholen

De MBO Raad streeft ernaar om mobiele telefoons uit de klas te weren op MBO-scholen, zoals eerder al is ingevoerd op middelbare scholen. Voorzitter Adnan Tekin benadrukt het belang van concentratie en mentaal welzijn van studenten en pleit voor een telefoonverbod in het klaslokaal, tenzij de telefoon een specifiek doel heeft in de les.

Complicaties bij telefoonverbod in MBO

Hoewel docenten in het voortgezet onderwijs positief zijn over het effect van het recente telefoonverbod, zijn er in het MBO meer complicaties. Een landelijk verbod zou lastig zijn vanwege de meerderjarige status van de meeste MBO-studenten en het belang van telefoons voor inloggen in het onderwijssysteem.

Kritiek van belangenorganisatie JOBmbo

JOBmbo, een belangenorganisatie voor MBO-studenten, uit kritiek op het plan van de MBO Raad. Voorzitter Miray Özügüzel vindt dat een telefoonverbod afbreuk doet aan de gelijkstelling van MBO- met HBO- en WO-studenten. Ze pleit voor het geven van meer verantwoordelijkheid aan MBO-studenten voor hun eigen studie.

Pleidooi voor zelfstandigheid en vertrouwen

Miray Özügüzel van JOBmbo pleit voor het stimuleren van zelfstandigheid en vertrouwen onder MBO-studenten. Zij gelooft dat het geven van meer verantwoordelijkheid aan studenten cruciaal is voor hun ontwikkeling. Özügüzel stelt dat het opdoen van deze beroepsvaardigheden een belangrijk aspect is van het MBO-onderwijs.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo