banner image
banner image

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

01-10-2023
Deshawntey de Sanders

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.

‘Op dit moment is het nog een beetje zoeken’

Het is natuurlijk ideaal zeker in het begin dat alles gewoon op orde is en je lekker van start kan gaan. ‘Ik probeer het niet te laten merken aan m’n studenten maar het geeft wel wat onrust in je voorbereiding, want je weet niet zo goed wat je nu moet gaan voorbereiden. Maar het is tot op heden al twee keer gelukt om er toch een leuke leerzame les van de maken.’ 

‘Vandaag zijn we begonnen met de materialen’

‘Ik werk maar een ochtend in de week op deze school, dus ik heb niet veel contact gehad met m’n collega’s, alleen met degene die mij moeten helpen. Dat zijn superlieve, behulpzame mensen. Ook iedereen die ik spreek als ik bijvoorbeeld een kopje thee ga halen is vriendelijk. De studenten die ik lesgeef zijn ook leuk en heel enthousiast. Vandaag zijn we ook met de materialen aan de slag kunnen gaan.’ 

'Mijn collega's
zijn superlieve en
behulpzame mensen'

‘Fijn als je kunt opschieten met mensen’

‘Mijn studenten zijn vooral Turkse dames.  Sommige zijn wat jonger en sommige wat ouder. Ze zijn behulpzaam. Zij konden namelijk al wel in het systeem waar ik nog niet in kwam en ze lieten me alvast meekijken naar hoe het nou allemaal in elkaar zat. Zo helpen wij elkaar, zij helpen me met het inwerken en ik help ze met de kennis en ervaring uit alle jaren die ik al actief ben in het onderwijs en de kinderopvang.’ 

Wendy’s tips voor startende leerkrachten
  • Je moet voldoende energie hebben en opgeladen zijn. 

  • Zorgen dat je al je spullen op orde hebt. 

  • Minder vertrouwen op dat het wel goed komt en meer zelf actief erachter aan gaan. 

  • Zorg dat 100 procent zeker weet dat alles goed geregeld is voordat je begint aan je 1e dag en zorgen dat je iemand hebt waar je met je vragen terecht kunt, je hebt het niet altijd zelf in de hand dat alles helemaal in orde is als je moet starten. Maar als je weet bij wie je terecht kunt, zoals in mijn geval, dan komt het wel goed!

  • Geniet van dit mooie vak! Dat doe ik ook nog elke dag...

 

Meer lezen over starten als docent? 

Benieuwd naar de start van anderen? Lees hier hun verhalen: 

ALBERT

RIEN

RAJ

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Schrijf je in voor..
 

Van de leukste banen, boeiende artikelen en webinars om je te ontwikkelen als onderwijsprofessional.

ONZE NIEUWSBRIEF

 

 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer