De 7 meest gemaakte fouten bij ‘onboarding’ in onderwijs
Méér dan 25% van de startende docenten in het voortgezet onderwijs is na vijf jaar al weg voor de...
Lees meer
Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Het vormen van peer-to-peer studiegroepen kan leerlingen/studenten helpen zich beter voor te bereiden op examens. Door samen te werken en van elkaar te leren, kunnen studenten en leerlingen hun begrip van de stof vergroten. Dit komt doordat ze tijdens de studiegroepen verschillende perspectieven en manieren van denken tegenkomen. Hierdoor worden ze aangemoedigd om de stof op verschillende manieren te bekijken en te begrijpen. Bovendien kan de steun die ze van elkaar krijgen helpen om stress te verminderen en hun zelfvertrouwen te vergroten.
Het opzetten van een effectieve studiegroep kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Hier zijn enkele tips om leerlingen/studenten te helpen bij het opzetten van een succesvolle studiegroep:
Als docent kun jij jouw leerlingen/studenten suggesties geven voor studiegroepactiviteiten. Hier zijn enkele suggesties:
– Bekijk hier hoe peer-to-peer werkt in de praktijk van een VO school
– Bekijk hier hoe peer-to-peer werkt in de praktijk van een MBO school
Lees ook onze vorige blogs over het examen: Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding en Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?
Méér dan 25% van de startende docenten in het voortgezet onderwijs is na vijf jaar al weg voor de...
Lees meer
Als docent wil je je leerlingen niet alleen kennis bijbrengen, maar ze ook vaardigheden aanleren die...
Lees meer