Blog

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Door: Valentijn Brandt | Gepubliceerd op: 12-04-2023

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.

Motivatie en examenvoorbereiding

Jij wilt jouw leerlingen of studenten immers de beste kans geven om te slagen en hun doelen te bereiken. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat jouw leerlingen of studenten gemotiveerd blijven en het beste uit zichzelf halen tijdens de examenvoorbereiding?

1. Stel doelen en prijs vooruitgang

Een van de beste manieren om leerlingen en studenten gemotiveerd te houden, is door hen doelen te laten stellen en hen te prijzen voor hun vooruitgang. Dit geeft hun een gevoel van voldoening en helpt hen gemotiveerd te blijven om door te gaan. Zorg er wel voor dat de gestelde doelen realistisch zijn en dat jouw leerlingen of studenten weten hoe ze deze doelen kunnen bereiken.

2. Deel inspirerende citaten

Inspirerende citaten kunnen leerlingen en studenten helpen om gemotiveerd te blijven en te geloven in zichzelf. Deel regelmatig citaten die relevant zijn voor de examenvoorbereiding en moedig jouw leerlingen/studenten aan om deze te delen met hun klasgenoten en vrienden. Zo kunnen ze elkaar inspireren en gemotiveerd houden.

3. Help leerlingen en studenten herinneren dat hard werken loont

Het is belangrijk om leerlingen eraan te herinneren dat hard werken loont. Vertel ze verhalen van mensen die hard hebben gewerkt en hun doelen hebben bereikt, en hoe ze dit hebben gedaan. Zo kunnen jouw leerlingen of studenten zien dat succes niet vanzelf komt, maar dat het wel haalbaar is als ze er hard voor werken. Een voorbeeld van een goed succeesverhaal is dat van Jeff Bezos. Hij richtte zich tijdens zijn middelbare school vooral op zijn passie wetenschap. In 1982 begon hij zijn studie aan Princeton University, waar hij afstudeerde in elektrotechniek en informatica. Na zijn afstuderen werkte Jeff Bezos bij verschillende technologiebedrijven waaronder D.E. Shaw & Co.,waar hij op 30-jarige leeftijd de jongste vice-president werd in de geschiedenis van het bedrijf. Ondertussen kwam hij op het idee om online winkel te starten die boeken verkocht. Zijn bedrijf Amazon groeide uit tot een van de grootste online retailers ter wereld, met een omzet van meer dan 386 miljard dollar in 2020.

4. Gebruik motivatietools en activiteiten

Er zijn verschillende motivatietools en activiteiten die je kunt gebruiken om leerlingen/studneten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. Denk aan quizzen, spelletjes en beloningen voor goede prestaties. Ook kun je samen met jouw leerlingen/studenten een schema maken waarin staat wat er wanneer moet gebeuren om goed voorbereid te zijn op het examen.

Wil je meer informatie over motivatie en examenvoorbereiding? Bekijk dan eens de volgende links:

Hoe help je leerlingen gemotiveerd te raken?

Motiveren kun je leren

Wat te doen als je de motivatie verliest?

Kortom, het is belangrijk om jouw leerlingen of studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. Stel doelen, deel inspirerende citaten, herinner jouw leerlingen/studenten eraan dat hard werken loont en gebruik motivatietools en activiteiten. Zo kun je zorgen dat jouw leerlingen of studenten het beste uit zichzelf halen tijdens de examenvoorbereiding.

Bekijk ook het webinar
In 2022 organiseerde Metafoor Onderwijs een webinar over motiverende gesprekvoering. Bekijk hier de webinar Motiverende Gespreksvoering.

Lees ook onze vorige blog over het examen: Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding.

Valentijn Brandt
Auteur
Studeerde Fotografie in Den Haag en Sociologie in Nijmegen. Hier schrijft hij over HR strategie en ontwikkelingen in het MBO en VO onderwijs. Valentijn Brandt (Amsterdam, 1981) is vader van twee schoolgaande kinderen.
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo