De mogelijkheden van AI in het onderwijs
Ontdek hoe AI het onderwijs slimmer en efficiënter maakt, met drie belangrijke focuspunten die het...
Lees meer
Het kalenderjaar is ten einde en de kerstvakantie biedt welverdiende rust halverwege het schooljaar. Tijd om eens rustig wat te gaan lezen bij de open haard. Dit zijn onze best gelezen artikelen van 2024.
Als docent wil je je leerlingen niet alleen kennis bijbrengen, maar ze ook vaardigheden aanleren die ze in de toekomst kunnen gebruiken. Een krachtige manier om dit te bereiken is door te werken met goed geformuleerde leerdoelen en duidelijke succescriteria. Maar wat houdt dit precies in en hoe pas je het toe in de praktijk? Dat vertelt Patricia van Slobbe in deze blog.
De afgelopen jaren leren we in het Nederlandse onderwijs steeds meer over leerlingen met een andere thuistaal. Ook groeit de aandacht voor de uitdaging van het lesgeven aan de meertalige kinderen in de klas. Gelukkig maar. Het is voor docenten een hele klus. Toch vinden we het belangrijk: aandacht voor het onderhoud van de moedertaal en de voordelen van meertaligheid. Ook voor Nederlandse kinderen in het buitenland! Leandra Lok van de Wereldschool schreef er deze blog over.
Lev Vygotski leefde maar kort. Toch was hij een pionier op het gebied van psychologie en pedagogiek. Pedagoog Lev Vygotski ziet leren als dialoog. Een complex samenspel van persoonlijke ervaringen, intellectuele nieuwsgierigheid en culturele invloeden vormden zijn ideeën en werk. Het is de basis voor veel moderne onderwijspraktijken en pedagogische theorieën. Denk bijvoorbeeld aan Leven Lang Leren.
Wat vinden leerlingen belangrijk als het gaat om onderwijsvernieuwing? Onderzoeksbureau Young Works vroeg het tientallen leerlingen in het voortgezet onderwijs. Uit dit onderzoek bleek dat leerlingen de voorkeur geven aan lesstof die aansluit op actuele gebeurtenissen en hen praktijkgerichte voorbeelden geeft die relevant zijn voor het dagelijks leven. Ook duurzaamheid en technologie zijn belangrijk voor de leerlingen.
Weet jij wie van je leerlingen een jonge mantelzorger is? Vaak blijven ze onopgemerkt. Toch heb je er bijna zeker regelmatig één in de klas. Volgens MantelzorgNL is ongeveer 1 op de 4 jongeren boven de 16 jaar mantelzorger, onder de tieners ligt dat aantal net iets lager. In dit artikel leggen we je uit hoe je ze kan herkennen en (waar nodig) helpen.
De Gouden Weken zijn de eerste cruciale weken van het schooljaar. In deze periode wordt een stevige basis gelegd voor een veilige en prettige leeromgeving. Dit is essentieel voor elke vorm van onderwijs, zelfs in het vavo. In dit artikel bekijken we de vier fases van groepsvorming en geven we per fase praktische tips voor docenten. Met deze tips kun je de groepsdynamiek verbeteren, zodat leerlingen optimaal tot leren komen.
Kan je effectiever lesgeven met ICT en andere technologie? Per 1 januari 2024 verdwenen mobieltjes uit de klas. Toch is Whatsapp niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is een handig gereedschap, ondersteunend aan het bereiken van een specifiek doel: contact met bepaalde mensen, zonder te hoeven bellen! Zo is het ook met ICT in het onderwijs.
Nog niet uitgelezen? Het Metafoor Zomermagazine staat vol interessante content. Hij is hier gratis te downloaden.
Ontdek hoe AI het onderwijs slimmer en efficiënter maakt, met drie belangrijke focuspunten die het...
Lees meer
Teamleider Masja van Fruchten vertelt over de meerwaarde van ZZP'ers in het onderwijs.
Lees meer