Nieuws

Schoolconflicten lopen vaker uit de hand door sociale media

Door: Deshawntey de Sanders | Gepubliceerd op: 06-02-2025

Schoolruzies stoppen niet meer bij het schoolplein. Sociale media houden conflicten gaande, soms met fysiek geweld tot gevolg, vooral onder meisjes is er een flinke stijging te zien. Dit blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie en rondvraag van NRC

Ruzies op school zijn niet meer zoals vroeger. Waar schoolconflicten op vrijdagmiddag werden afgesloten met een boze blik en in het weekend vanzelf verdween, sudderen ze nu door op social media. Berichten, video’s en roddels zorgen ervoor dat de spanning blijft oplopen – soms met gewelddadige confrontaties tot gevolg. Denise Retera van NRC  bespreekt de veranderende dynamiek van conflicten onder scholieren.

Een opvallende trend is de toename van fysiek geweld onder meisjes. Waar vechtpartijen vroeger voornamelijk met jongens werden geassocieerd, raken nu ook meisjes vaker betrokken bij fysieke confrontaties. Deskundigen wijzen op de invloed van groepsdruk en de behoefte aan status binnen sociale kringen als mogelijke oorzaken.

Scholen en ouders staan voor de uitdaging om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Het is belangrijk om leerlingen bewust te maken van de impact van hun online gedrag en hen te leren hoe ze op een gezonde manier met conflicten kunnen omgaan. Daarnaast is het cruciaal dat ouders betrokken blijven bij het online leven van hun kinderen en open communicatie stimuleren.

Preventieprogramma’s en trainingen in sociale vaardigheden kunnen bijdragen aan het verminderen van geweld en schoolconflicten onder jongeren. Door in te zetten op vroegtijdige signalering en interventie hopen scholen een veiliger klimaat te creëren voor alle leerlingen.

De rol van social media in het verlengen en intensiveren van conflicten onder jongeren is een relatief nieuw fenomeen. Bovendien wijzen recente berichten erop dat het aantal incidenten in het voortgezet onderwijs toeneemt, variërend van verbale conflicten tot fysiek geweld. Zo bespreken we in ander een artikel  hoe scholen steeds vaker te maken krijgen met uitdagend gedrag en incidenten die vragen om een doordachte aanpak.

Link naar het artikel meer incidenten in het voortgezet onderwijs

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo

✉ Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken:
Passende vacatures
Toegang tot webinars
Blogs en onderwijsnieuws
Regelmatig leuke winacties

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We wijzen je op onze privacyverklaring.