
5 manieren om Canva in te zetten voor een betere (en leukere) les
Met deze vijf ideeën voor Canva geef je je les een boost.
Lees meer
“Hoe zorg je dat jouw cv eruit springt?” Voor veel onderwijsprofessionals is dat een herkenbare vraag. Het is vaak heel lastig om helder te krijgen wat werkgevers precies zoeken, en nog moeilijker om die wensen te vertalen naar concrete resultaten of impact in je cv. Daarnaast worstelen veel mensen met de vraag hoe ze zichzelf op een onderscheidende manier presenteren zonder over te komen als opschepper.
Of het nu om een startersfunctie gaat of een overstap naar een andere school: het cv is vaak het eerste dat een werkgever onder ogen krijgt. En dat eerste contactmoment moet raak zijn. Toch blijft het zoeken naar de juiste balans tussen overzicht, inhoud en persoonlijkheid.
In het onderwijs draait het niet alleen om diploma’s, maar ook om pedagogische vaardigheden, betrokkenheid en ervaring in de klas. Een sterk cv helpt je om die kwaliteiten duidelijk en overtuigend over te brengen. Door je vaardigheden, ervaring en kwalificaties helder te presenteren, vergroot je niet alleen de kans dat je opvalt tussen andere kandidaten, maar voorkom je ook misverstanden en wek je vertrouwen. Een goede opbouw laat zien dat jij weet waar je voor staat en wat je te bieden hebt in het onderwijs. Maar hoe pak je dat precies aan? Daarom volgen hieronder 7 tips om een krachtig cv op te stellen:
1. Begin met duidelijke contactgegevens
2. Voeg een persoonlijk profiel toe aan je cv
3. Zet werkervaring strategisch neer op je cv
4. Benoem opleidingen en aanvullende scholing
5. Maak je cv compleet met hobby’s en aanvullende vaardigheden
6. Besteed aandacht aan de vormgeving
De basis moet kloppen. Zorg dat naam, e-mailadres, telefoonnummer, woonplaats en (optioneel) adres overzichtelijk bovenaan staan. Dit maakt het voor scholen makkelijk om snel contact op te nemen. Woon je bovendien in de buurt van de school? Dan kan dit in je voordeel werken, lokale kandidaten zijn vaak bekend met de omgeving en kunnen flexibeler op locatie aanwezig zijn.
Een persoonlijk profiel is een korte introductie bovenaan het cv waarin de kandidaat in een paar zinnen laat zien wie hij of zij is. Hierin kunnen eigenschappen, onderwijsvisie of unieke kwaliteiten worden benoemd. Denk hierbij aan eigenschappen en kwaliteiten als betrokkenheid, creativiteit of ervaring met specifieke doelgroepen. Het geeft het cv direct een persoonlijke insteek en nodigt uit om verder te lezen.
Werkervaring vermeld je idealiter van nieuw naar oud, begin dus met de meest recente functie bovenaan. Omdat dit het meest relevant is voor werkgevers. De meest recente functies zeggen vaak het meest over je huidige kennis, vaardigheden en niveau. Daarbij is het slim om verder te gaan dan alleen functietitels of taken. Benoem bijvoorbeeld hoe je de ontwikkeling van leerlingen hebt gestimuleerd, op welke manier je iets hebt bijgedragen aan het team en wat er concreet bereikt is. Zo krijgt de werkgever een beter beeld van de impact die je hebt gehad in de klas.
Bij het benoemen van opleidingen volstaat vaak de naam, onderwijsinstelling en jaartallen. Heb je nog weinig werkervaring, licht dan kort relevante vakken of stages toe. Vergeet je onderwijsbevoegdheid niet, net als scholing zoals EHBO of een training omgaan met hoogbegaafde kinderen. Ook cursussen rond gedrag, didactiek of digitale middelen versterken je cv.
Een krachtig cv toont ook wie je bent buiten het klaslokaal. Hobby’s en interesses zoals muziek, sport of creativiteit geven kleur aan je profiel en kunnen van meerwaarde zijn voor het schoolteam. Voeg ook aanvullende onderdelen toe, zoals taalvaardigheden, vrijwilligerswerk of technische en creatieve skills. Zo krijgt de werkgever een compleet beeld van jou als docent én persoon.
Een overzichtelijk en verzorgd cv straalt professionaliteit uit. Kies voor rustige kleuren, een duidelijke indeling en een stijl die aansluit bij de functie. Wie solliciteert als kunstdocent, kan net iets creatiever zijn in vormgeving dan iemand die werkt op een basisschool, waar een toegankelijke en speelse stijl weer goed werkt. De vormgeving moet in elk geval rust en consistentie uitstralen.
Een goed cv in het onderwijs is overzichtelijk, persoonlijk en afgestemd op de functie. Heldere contactgegevens, een krachtig profiel, relevante werkervaring en opleidingen vormen de basis. Extra’s zoals cursussen, talen, hobby’s of vrijwilligerswerk maken het cv compleet en zorgen voor onderscheid. Met de juiste inhoud én uitstraling laat jij zien wat jij de klas en school – te bieden hebt.
Wil je jouw nieuwe cv meteen inzetten? Bekijk dan onze onderwijsvacatures!
Met deze vijf ideeën voor Canva geef je je les een boost.
Lees meer
Het onderwijslandschap evolueert voortdurend, en technologische vooruitgang biedt nieuwe...
Lees meer