Geplaatst op: 19-11-2019

6 cv tips voor docenten

Het lerarentekort is een algemeen bekend probleem. Ook al zijn er tal van andere onderwijsvacatures, dat betekent echter niet dat je bij voorbaat bent aangenomen. Ook in het onderwijs reageren meerdere sollicitanten op dezelfde vacature. Wil jij een voorsprong hebben op je medesollicitanten? Wacht dan even met solliciteren en pas de onderstaande cv tips voor docenten toe.

CV tips voor docenten

Profielschets
Vaak is een curriculum vitae een formele opsomming van feiten met weinig ruimte om je unieke persoonlijkheid te laten zien. Door het toevoegen van een profielschets kan dit echter wel. Beschrijf vanuit de eerste persoon in 4 tot 8 zinnen waar je ambitie en passie liggen en wat jij scholen te bieden hebt. Hierdoor onderscheid je jezelf van andere sollicitanten en maak je een stevige persoonlijke indruk waarmee je direct interesse wekt.

Scanproof
Doorgaans hebben recruiters binnen 7 seconden na het lezen van een cv hun mening gevormd. Door je cv ‘scanproof’ te maken speel je hier op in. Maak je cv zo makkelijk mogelijk leesbaar door korte en krachtige zinnen te schrijven. Bekijk per regel wat de boodschap is en hoe je deze met zo weinig mogelijk woorden kunt overbrengen. Om het de lezer nog makkelijker te maken is het verstandig regelmatig opsommingen te gebruiken.

Trefwoorden
In elke vacaturetekst zie je bepaalde trefwoorden herhaaldelijk terug komen. Zo kan je lezen dat je als docent ‘goed moet kunnen luisteren naar leerlingen’ en ‘een luisterend oor moet hebben’. Andere voorbeelden zijn: ‘wij zijn een duurzame en groene school’ ‘duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt binnen onze organisatie’. Door deze woorden te herkennen en bijvoorbeeld in jouw profielschets te verwerken, herkent de recruiter veel sneller dat je een match bent met de vacature.

Scheid onderwijs en bedrijfsleven
Zoals eerder aangegeven moet een cv scanbaar zijn. Het uitvoerig opsommen van je complete carrière helpt daar natuurlijk niet bij. Daarnaast zijn recruiters vooral geïnteresseerd in relevante werkervaring. Maak daarom onderscheid tussen werkervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven. Beschrijf jouw ervaring in het onderwijs uitgebreid en het bedrijfsleven beknopter. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je te beperken tot titelfuncties. Dit houdt jouw cv kort en krachtig. Mochten recruiters toch meer inzicht in je carrière willen dan zullen zij ongetwijfeld jouw LinkedIn pagina bezoeken.

Specifiek
Recruiters willen een duidelijk beeld van jouw ervaring in het onderwijs. Door alle details van eerdere functies zo specifiek mogelijk te beschrijven voorzie je hen hierin. Benoem nadrukkelijk de niveaus, klassen en leerjaren waar je ervaring mee hebt. Geef daarnaast ook inzicht in de lesmethodes waarmee je hebt gewerkt en overige taken die je hebt uitgevoerd.

Vormgeving
Als je echt wilt opvallen met jouw cv wees dan creatief met de vormgeving. Experimenteer met kleuren, lettertypes en kolommen. Let echter wel op dat jouw cv moet aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert. Een vel gekleurd cv met drie verschillende lettertypes is effectief als je solliciteert op de functie docent media vormgeving, maar past minder goed bij een vacature voor een docent Nederlands recht.

Meer over solliciteren in het onderwijs

Ga jij solliciteren in het onderwijs? Lees deze tips en doe er je voordeel mee!

Peter Schwank
Auteur
Deze blog is geschreven door Peter Schwank
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo