Zomeractiviteit: 6 musea die een bezoek waard zijn

De zomervakantie komt langzamerhand steeds dichterbij. De temperaturen zijn flink gestegen en de eerste zomerse dagen zijn inmiddels achter de rug. Wat betreft de coronamaatregelen zien de vooruitzichten er goed uit, maar er blijft grote onzekerheid over de mogelijkheden om de zomervakantie in het buitenland door te brengen deze zomer.

Ontdek via de onderstaande links meer zomeractiviteiten!

Zomeruitjes

Betekent dit dat het een saaie zomer wordt? Nee, zeker niet. Om ervoor te zorgen dat jij je niet verveelt deze zomer hebben wij een aantal musea in Nederland op een rij gezet die zeker een bezoek waard zijn. Met een korte beschrijving maken we jou alvast nieuwsgierig. Daarna kan jij meteen jouw bezoek inplannen.

Iedereen kent het Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en het Scheepvaartmuseum wel. Misschien heb je ze wel allemaal al bezocht. Wist je dat er ook hele interessante musea zijn die niet zo bekend zijn? In deze blog lichten wij zes musea toe die minder bekend zijn, maar die je zeker wel een keer bezocht moet hebben.

Museum de Roos
In Geertruidenberg bevindt zich een klein museum genaamd Museum de Roos. Dit museum richt zich op de geschiedenis van deze plaats maar ook op die van Raamsdonk en Raamsdonkveer. De collectie van het museum bevat onder andere een verzameling archeologisch aardewerk en glaswerk. De “Duc d’Alve” is daar een voorbeeld van. Dit voorwerp stamt af uit de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog. Een ander merkwaardig voorwerp in de collectie is het zwaard van Geertruidenberg. Het zwaard is gevonden in 2005 en tot op de dag van vandaag weet niemand uit welk jaar het precies komt en wat het opschrift betekent. Ook zijn er in het museum stukken van dichteres Juliana Cornelia de Lannoy, voorwerpen gewijd aan admiraal Johan Zoutman en vind je er werk van plaatselijke kunstenaars. Neem een kijkje op de website en plan jouw bezoek.

Museum Krona
Museum Krona is gevestigd aan de rand van Uden. Het museum maakt deel uit van een eeuwenoud klooster. Dit klooster is deels bewoond door zusters. Krona heeft een van de mooiste collecties religieuze kunst in Nederland. Naast een bezoek aan het museum en klooster is er ook de mogelijkheid om door een middeleeuwse kruidentuin te lopen. In deze tuin groeien ongeveer 150 soorten planten. Bekijk geneeskrachtige planten, keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen. Allemaal hebben zij een link met de collectie en waar het museum voor staat. Met kunst, het klooster en de kruidentuin vertelt het museum religieuze verhalen. Dit alles met het doel om de waardering voor de religie bij een breed publiek te vorderen. Ontdek zelf de educatieve activiteiten, ervaar een prachtige rondleiding of bijzondere lezing in museum Krona. Bekijk hier de website .

Teylers Museum van de verwondering
In Haarlem vinden we het Teylers Museum. Dit is een museum voor wetenschap en kunst. Je kan er onder andere schilderijen, fossielen, munten en penningen bezichtigen. Maar ook bijvoorbeeld de grote elektriseermachine uit de 18e eeuw. Je vindt er ook 25 originele tekeningen van Michelangelo. Dit zijn voorstudies van zijn beroemde plafondschilderingen in het Vaticaan in Rome. Bezoek hier de website en plan daarna jouw bezoek aan het eerste en oudste museum van Nederland.

Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe
In Valthermond heb je de gelegenheid om het Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe te bezoeken. Het museum is gevestigd in de oude smederij en werkplaats van de firma A. Drenthe & ZN. In deze oude werkplaats vind je nog veel oude apparatuur in perfecte en authentieke staat. Bekijk een grote verzameling tractoren, zelfbinders, ploegen en antieke miniaturen. Daarnaast vind je er veenkoloniale landbouwmachines van voor en na de 2e Wereldoorlog. Denk aan zelfgemaakte ploegen, eggen en schoffeltuigen. Ook heb je de mogelijkheid om kleine huishoudelijke gebruiksvoorwerpen te bezichtigen uit de periode 1920-1960. Leer hoe het Marshall Plan een belangrijke rol heeft gespeeld in de naoorlogse ontwikkeling van de landbouw mechanisatie in de regio. Neem hier een kijkje de website.

Jopie Huisman Museum
Het Jopie Huisman Museum is één van de populairste musea in het noorden van ons land. Het museum is gewijd aan het werk en leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman en is gevestigd in Workum. De oorsprong van het museum zijn drie gestolen schilderijen. Tot op de dag van vandaag zijn deze nog steeds niet terecht. Bij een bezoek aan het museum word je meegenomen in het leven van Jopie. Workum was zijn hemel op aarde en het museum is een weerslag daarvan. Tijdens het bezoek hoor je Jopie zelf vertellen over zijn werk. Er is veel audio-en videomateriaal van Jopie bewaard gebleven dat wordt gebruikt in het museum. Verder is er jaarlijks een wisseltentoonstelling te zien. Op dit moment is dat Waterwereld, een expositie over het idyllische Friese merengebied. Deze expositie is onder andere vastgelegd door Jopie en andere kunstenaars. Bekijk hier de website.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo