ZZP-docenten: ook in 2025 bruggenbouwers
In dit opinie artikel deelt directeur Sandra Schaft haar visie op zzp-schap in het onderwijs.
Lees meer
Tijd voor fun tijdens de les! De eerste maand van het nieuwe jaar vloog voorbij. In 2021 doopten wij de maand februari om tot Funbruari. Dit bleek een succes. Daarom doen wij het dit jaar opnieuw. Bijna alle lessen zijn weer fysiek. Iedereen heeft behoefte aan plezier tussen de lessen door. Daar willen wij graag bij helpen.
Fun heeft ook een educatieve functie
Als jij de Metafoor Onderwijs bureaukalender hebt, zie je elke maand een nieuw thema centraal staan. In Funbruari zorgen we dat jij plezier hebt op school! We delen iedere week een nieuwe blog. Daarin verbinden wij een spel of opdracht aan een thema. Naast een hoop plezier hebben dient dit een educatief doel. Je kunt het online en offline spelen. Deze week presenteren wij het spel: Verborgen Woord!
In februari hebben we spellen voor jou
Woorden bestaan in verschillende lengtes. Het ene woord is veel langer dan het andere woord. Denk aan het woord vis, of het woord natuur en pottenbakker. Als twee of meer woorden samen één nieuw woord vormen, heet dat een samenstelling. Potten en bakker zijn daar voorbeelden van. Als je de woorden rug en zak samenvoegt ontstaat woord rugzak. Kun jij nieuwe woorden vormen uit de letters van een bestaand woord?
Spelen met spellen is het spel
Van lange woorden kun je nieuwe woorden maken
Schrijf een lang woord op het bord, bijvoorbeeld: Fietspompreparatiesetje. De leerlingen of studenten proberen met de letters van dit woord nieuwe woorden te vormen. De letters hoeven niet aansluitend te zijn en de woorden moeten minimaal drie letters bevatten. Jaar zou in dit geval een goed woord zijn, maar feest of peer ook. De woorden map of test zijn ook goed in dit voorbeeld.
De regels van het spel
Weet je niet welke woorden geschikt zijn? Download dan hier de spelregels om te gebruiken in de eerste rondes. Geef van tevoren een tijdslimiet aan. Ongeveer 3 minuten per woord moet voldoende zijn. Dit mag ook korter of langer zijn. Geef aan wanneer de tijd verstreken is. Op dat moment stopt iedereen met schrijven.
Wie is de winnaar
Unieke woorden leveren punten op
Kies vervolgens één persoon uit die nu al zijn of haar woorden voorleest. Wanneer meerdere personen een bepaald woord hebben opgeschreven wordt deze doorgestreept. Deze woorden leveren geen punten meer op. Woorden die niemand anders uit de klas heeft opgeschreven leveren 1 punt op.
De winnaar heeft de meeste punten
De leerling met de meeste punten heeft deze ronde gewonnen. Herhaal dit afhankelijk van de tijd twee of drie rondes. LET OP: Speel je dit spel digitaal? Laat dan het woord zien op jouw scherm. De deelnemers typen hun gevonden woorden in een leeg document. En let er vooral goed op dat niemand valsspeelt. Veel plezier!
OPDRACHT
Houd de komende week onze website en kanalen in de gaten voor het volgende spel. Wij zijn benieuwd hoe je onze spellen beleeft in de klas. Laat je iets horen?
VRAGEN
• Is het moeilijk of makkelijk om dit spel uit te voeren in de klas?
• Hoeveel leerlingen behalen meer dan 10 punten?
• Stuur je ons een foto van de winnaar(s)?
Lees vooral de andere delen binnen deze serie artikelen. Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 4. Bekijk via deze link alle artikelen binnen dit thema.
In dit opinie artikel deelt directeur Sandra Schaft haar visie op zzp-schap in het onderwijs.
Lees meer
In november openden we ons nieuwe kantoor in Utrecht. Randy Kars is als regiomanager aangenomen om...
Lees meer