Petitie voor lagere werkdruk in het voortgezet onderwijs
Onderwijsvakbonden lanceren een petitie voor landelijke afspraken om de werkdruk van VO-docenten...
Lees meer
De MBO Raad uit forse kritiek op de aangekondigde bezuinigingen door het kabinet op het mbo. Subsidies zoals die voor praktijkleren en het stagefonds teruggeschroefd, wat volgens MBO Raad voorzitter Adnan Tekin directe gevolgen heeft voor het aantal studenten dat praktijkervaring kan opdoen: “Dit is een klap voor het mbo en de arbeidsmarkt.”
De impact van de bezuinigingen reikt verder dan alleen de onderwijsinstellingen. Tekin waarschuwt dat grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en het tekort aan personeel in vitale sectoren, bemoeilijkt worden door deze plannen. “Innovatie en doorgroeimogelijkheden staan onder druk, terwijl deze essentieel zijn om Nederland toekomstbestendig te maken,” zegt hij. Volgens Tekin wordt de maatschappelijke opdracht van het mbo – opleiden voor de arbeidsmarkt en inspelen op veranderingen – zo steeds moeilijker uitvoerbaar.
Ook de bezuinigingen op doorstroommiddelen naar het hbo baren de MBO Raad zorgen. Dit kan de samenwerking tussen mbo en hoger onderwijs ondermijnen en de doorstroom naar het hbo bemoeilijken, aldus Tekin. “De innovatiekracht van het mbo, die juist samen met het bedrijfsleven vorm krijgt, wordt hierdoor ook geraakt,” waarschuwt hij. De MBO Raad roept het kabinet op om de plannen te herzien en het belang van het mbo-onderwijs voor de toekomst van Nederland te erkennen.
Onderwijsvakbonden lanceren een petitie voor landelijke afspraken om de werkdruk van VO-docenten...
Lees meer
In de afgelopen tien jaar is de inzet van technologie binnen het onderwijs explosief toegenomen. De...
Lees meer