banner image
banner image

Zonder diploma voor de klas? Dat kan!

15-08-2022
Nicolette Lindhout

Misschien wil jij graag lesgeven, maar heb je géén passend diploma. Ook dan zijn er mogelijkheden. En dat is niet voor niets. De personeelstekorten in het onderwijs zijn gigantisch. Iedereen met ervaring en talent voor kennisoverdracht en begeleiden van (jong)volwassen kan een waardevolle bijdrage leveren. Voor de klas of in de ondersteuning. Zodat kinderen en (jong) volwassenen toch het onderwijs krijgen dat zij nodig hebben.

Hier zijn 6 manieren waarop je toch
kunt starten

Ben jij (niet) bevoegd om les te geven?

Voor veel mensen is het een droom om voor de klas te staan. Ben jij zo iemand? Is jouw loopbaan een andere kant op gerold? En heb jij niet het juiste diploma om bevoegd les te geven, of denk je dat? In de volgende gevallen kan het zo maar zijn dat jij toch les mag geven:

Tijdelijke vervanger bij afwezigheid

Tijdelijke vervanging bij afwezigheid (door bijvoorbeeld zwangerschap) en vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Jij mag dan maximaal 1 jaar lesgeven. Daarna moet jij in opleiding om te kunnen blijven lesgeven.

Lesgeven in een ander vak dan jouw bevoegdheid

Als jij een vakbevoegdheid hebt voor een ander vak, mag je tijdelijk lesgeven in een ander vak. Dan ben je 'andersbevoegd'. Jij mag maximaal 2 jaar lesgeven en moet in opleiding gaan voor dat vak. Het is mogelijk deze periode met nog eens 2 jaar te verlengen.

Studenten van lerarenopleidingen

Als student van een lerarenopleiding mag jij 5 maanden tot maximaal 2 jaar benoembaar lesgeven. Hoe lang je dat mag doen, verschilt per lerarenopleiding. Studenten van HBO-lerarenopleidingen moeten wel voldoende studiepunten behaald hebben voordat ze les mogen geven.

Zij-instromers met een geschiktheidsverklaring

Als zij-instromer mag jij maximaal 2 jaar benoembaar lesgeven. Deze periode mag met 2 jaar worden verlengd. Met de juiste vooropleiding en werkervaring kun jij als zij-instromer uit het beroep een bevoegdheid behalen én tegelijkertijd lesgeven in het onderwijs. Daarvoor kun je een geschiktheidsverklaring aanvragen bij een lerarenopleiding.

Leraren met een tweedegraads bevoegdheid

Als je 1e graads lesgeeft en je bent 2e graads bevoegd, dan ben je ‘onderbevoegd’. Jij mag maximaal 1 jaar 1e graads lesgeven. Dit kent ook een voorwaarde, nl. dat je meer dan de helft van de lessen in de onderbouw geeft. De school mag deze constructie voor maximaal 5% van de lessen in de bovenbouw toepassen. Scholen moeten dit melden bij de Inspectie van het Onderwijs.

Lesgeven als gastdocent

Een gastdocent heeft belangrijke kennis uit de samenleving of het bedrijfsleven. Mensen met kennis van een vak kunnen een beperkt aantal uren lesgeven als gastdocent. Hiervoor is geen onderwijsbevoegdheid nodig. De gastdocent valt onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Een gastdocent mag gemiddeld 6 uur per week les geven. In het HAVO/VWO geven gastdocenten les in het ‘vrije’ deel. Hier gelden strenge voorwaarden.

Meer weten?

Meer over een vervolg van jouw loopbaan in het onderwijs, lees je hier. Of neem direct contact op met mij: 06 - 2281 8871. Ik ben Nicolette Lindhout.

Wie is Nicolette Lindhout?

 

OVER NICOLETTE

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer