banner image
banner image

Zonder diploma voor de klas? Dat kan!

15-08-2022
Nicolette Lindhout

Misschien wil jij graag lesgeven, maar heb je géén passend diploma. Ook dan zijn er mogelijkheden. En dat is niet voor niets. De personeelstekorten in het onderwijs zijn gigantisch. Iedereen met ervaring en talent voor kennisoverdracht en begeleiden van (jong)volwassen kan een waardevolle bijdrage leveren. Voor de klas of in de ondersteuning. Zodat kinderen en (jong) volwassenen toch het onderwijs krijgen dat zij nodig hebben.

Ben jij (niet) bevoegd om les te geven?

 
Hier zijn 6 manieren waarop je toch kunt starten

Voor veel mensen is het een droom om voor de klas te staan. Ben jij zo iemand? Is jouw loopbaan een andere kant op gerold? En heb jij niet het juiste diploma om bevoegd les te geven, of denk je dat? In de volgende gevallen kan het zo maar zijn dat jij toch les mag geven:

Als tijdelijke vervanger bij afwezigheid

Tijdelijke vervanging bij afwezigheid (door bijvoorbeeld zwangerschap) en vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Jij mag dan maximaal 1 jaar lesgeven. Daarna moet jij in opleiding om te kunnen blijven lesgeven.

Lesgeven in een ander vak dan jouw bevoegdheid

Als jij een vakbevoegdheid hebt voor een ander vak, mag je tijdelijk lesgeven in een ander vak. Dan ben je 'andersbevoegd'. Jij mag maximaal 2 jaar lesgeven en moet in opleiding gaan voor dat vak. Het is mogelijk deze periode met nog eens 2 jaar te verlengen.

Als student van lerarenopleiding

Als student van een lerarenopleiding mag jij 5 maanden tot maximaal 2 jaar benoembaar lesgeven. Hoe lang je dat mag doen, verschilt per lerarenopleiding. Studenten van HBO-lerarenopleidingen moeten wel voldoende studiepunten behaald hebben voordat ze les mogen geven.

Als zij-instromer met een geschiktheidsverklaring

Als zij-instromer mag jij maximaal 2 jaar benoembaar lesgeven. Deze periode mag met 2 jaar worden verlengd. Met de juiste vooropleiding en werkervaring kun jij als zij-instromer uit het beroep een bevoegdheid behalen én tegelijkertijd lesgeven in het onderwijs. Daarvoor kun je een geschiktheidsverklaring aanvragen bij een lerarenopleiding.

Leraren met een tweedegraads bevoegdheid

Als je 1e graads lesgeeft en je bent 2e graads bevoegd, dan ben je ‘onderbevoegd’. Jij mag maximaal 1 jaar 1e graads lesgeven. Dit kent ook een voorwaarde, nl. dat je meer dan de helft van de lessen in de onderbouw geeft. De school mag deze constructie voor maximaal 5% van de lessen in de bovenbouw toepassen. Scholen moeten dit melden bij de Inspectie van het Onderwijs.

Lesgeven als gastdocent

Een gastdocent heeft belangrijke kennis uit de samenleving of het bedrijfsleven. Mensen met kennis van een vak kunnen een beperkt aantal uren lesgeven als gastdocent. Hiervoor is geen onderwijsbevoegdheid nodig. De gastdocent valt onder de verantwoordelijkheid van een bevoegde leraar. Een gastdocent mag gemiddeld 6 uur per week les geven. In het HAVO/VWO geven gastdocenten les in het ‘vrije’ deel. Hier gelden strenge voorwaarden.

Meer weten?

Meer over een vervolg van jouw loopbaan in het onderwijs, lees je hier. Of neem direct contact op met Nicolette Lindhout: 06 - 2281 8871.

Wie is Nicolette Lindhout?

 

OVER NICOLETTE

 

Wil jij het graag anders in jouw werk?
 

Open voor ver­an­de­ring? Me­ta­foor On­der­wijs be­grijpt waarom en denkt graag met jou mee.

HOE WIJ WERKEN

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF
 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer