Uitgebreid zoeken

Zoekcriteria

Type Onderwijs

Niet gevonden wat je zocht?

Meld je aan voor onze vacature alert! Je bent dan als eerste op de hoogte van de nieuwste onderwijs vacatures.

Vacatures docent Economie

In opdracht van scholen werven wij docenten Economie in de randstad. Ben jij docent Economie? Graag helpen wij jou aan een baan in het MBO of in het voortgezet onderwijs. In het voortgezet onderwijs is Economie een belangrijk onderdeel in het populaire profiel Economie & Maatschappij. In het MBO is economie geen generiek vak, maar worden studenten opgeleid tot het uitoefenen van een beroep, zoals junior accountmanager, office assistent of assistent accountant.

Als docent Economie weet je veel van economische processen en hoe bedrijven beslissingen nemen. Wat je wellicht nog niet wist is, dat het vak nog niet zo lang bestaat als schoolvak. In de tekst hieronder, lees je hoe het vak Economie ontstond. En hoe het zich de afgelopen 100 jaar ontwikkelde in onderwijs en wetenschap. Liever direct naar vacatures docent Economie in de randstad? Dat kan.


Direct naar vacatures

Introductie en ontwikkeling van economie als schoolvak


In 1854 vond een Rotterdamse koopman dat kennis van economie nodig is om ‘geen vreemdeling in het tegenwoordige’ te zijn. Het zou nog bijna 10 jaar duren voordat het een schoolvak werd. In 1863 werd het vak onder de naam ‘staatshuishoudkunde’ op het rooster van een nieuw schooltype gezet: de Hogere Burgerschool (HBS). Sindsdien heeft het vak diverse gedaanteverwisselingen ondergaan.
 • Docenten Engels geven je toegang tot economie en media

 • Vóór de invoering van de Mammoetwet in 1968 was staathuishoudkunde een onopvallend en weinig gewaardeerd schoolvak. Men wilde het te schrappen uit het HBS-curriculum en in onderwijstijdschriften werd zelden over het vak geschreven. In de jaren ‘70 kreeg het vak de wetenschappelijke oriëntatie van de wiskundig-modelmatige aanpak.

 • Schok voor docenten Economie

 • Het vak economie werd in enkele jaren een ‘moeilijk’ vak. Veel leraren ervoeren dit als een cultuurschok. De status van het vak deed het geen kwaad. De sterk op het universitaire curriculum gerichte aanpak in het economieonderwijs riep echter veel weerstand op. In de jaren negentig van de vorige eeuw verloor het vak de wetenschappelijke oriëntatie.

 • Het meer op de leerling gerichte economieonderwijs

 • Het taalgebruik in de les is nu niet meer academisch en illustraties zijn nu normaal. Deze leerlinggerichte aanpak kan begrepen worden als een vertraagd effect van de pedagogische beweging, die al in het begin van de twintigste eeuw pleitte voor het centraal stellen van het kind (of de leerling/student), in plaats van het lastig te vallen met het wetenschappelijk curriculum.

 • De verbreding van het economieonderwijs

 • Een andere ontwikkeling is een gigantische verbreding van het vak. Allerlei vragen die vroeger als 'niet-economisch' werd afgedaan, krijgen tegenwoordig een ‘economische’ beantwoording. Niet alleen is het klassieke onderscheid tussen bedrijfs- en algemene economie daardoor niet meer zo scherp. De grenzen tussen de studiegebieden economie, sociologie, politicologie en rechten vervaagden.

  Schrijf je in met een..

  OPEN SOLLICITATIE

  (binnen 24 uur reactie)

  Onderwijs als investering in menselijk kapitaal

  Economen zien onderwijs als een investering in menselijk kapitaal met een bepaald rendement. Het rendement van onderwijs als overheidsinvestering werd recent duidelijk aangetoond. De conclusie van 25 jaar intensief empirische onderzoek is dat onderwijs een goede investering is. Onderwijs volgen leidt op individueel niveau tot een 8% hoger loon per onderwijsjaar. Dit financiële rendement kun je onmogelijk los zien van het schoolvak Economie, zoals jonge mensen dat krijgen.

  Minder studenten in MBO, minder docenten nodig?

  Als docent Economie kun jij verschillende vakken geven, die passen bij jouw kennis en werkervaring. Denk aan vakken als marketing, commerciële economie, calculatie, boekhouden, ondernemerschap of recht. Het komende schooljaar verwachten veel MBO-scholen een afname in het aantal studenten voor economische beroepen. Is dit bij jouw school ook het geval en ben je daarom op zoek naar een nieuwe baan? Lees dan vooral verder op deze pagina en doe ideeën op voor jouw nieuwe uitdaging.

  Wist jij dat?
  • jij met een 2e graads bevoegdheid een schooljaar lang 1e graads mag lesgeven
  • jij als student van een lerarenopleiding 5 maanden tot 2 jaar mag lesgeven, naast je studie
  • jij als zij-instromer zonder lesbevoegdheid tot 2 jaar mag lesgeven in het VO

  • Meer informatie over situaties waarin jij zonder (passend) diploma toch mag lesgeven vind je hier.

   Op zoek naar vacatures voor docent Economie?

   Ben jij beschikbaar en bevoegd als docent Economie in de randstad?

   Het vakgebied economie is in vernieuwing. Metafoor Onderwijs helpt jou graag om jouw droombaan te vinden. Je kunt via Metafoor Onderwijs reageren op actuele vacatures docent Economie. We nemen direct contact op om te horen wat jouw wensen zijn. En kunnen jou actief onder de aandacht brengen bij scholen waar wij regelmatig docenten voorstellen.

   Rekenles geven, iets voor jou..?

   vacatures docent rekenen


   Ben jij op zoek naar een tijdelijke baan?

   Ben jij een bevoegde leraar Economie en wil jij je graag inzetten bij uitval vanwege ziekte, zwanger­schaps­verlof of onvoorzien vertrek van een docent? Of wil je aan de slag in het volwassenenonderwijs waar werkenden een beroepsgerichte opleiding volgen? Wil jij weten hoe wij werken?

   Hoeveel vacatures docent Economie staan momenteel open?
2 vacatures gevonden

Geef jij les in een ander ‘maatschappij’ vak?

Via deze 3 knoppen vind je vacatures voor docenten die lesgeven in andere vakken.


DOCENT AARDRIJKSKUNDE


DOCENT GESCHIEDENIS

Filter vacatures