Blog

Zo ervaren docenten het 1.5 meter onderwijs

Door: Peter Schwank | Gepubliceerd op: 12-01-2021

Hoe ervaren docenten het 1.5 meter onderwijs? Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent nieuwe kansen en voornemens. Toch nemen we het coronavirus mee naar 2021 en blijft 1,5 meter onderwijs voorlopig de norm. De afgelopen maanden hebben veel vo, mbo en hbo scholen online onderwijs gegeven aan leerlingen en studenten. Er zijn groepen studenten en leerlingen die heel tevreden zijn over online onderwijs, terwijl er ook groepen ontevreden zijn over onderwijs of afstand. Dit verschil is merkbaar binnen instellingen, binnen leerjaren en binnen opleidingsniveaus.

Ervaringen van docenten met het 1.5 meter onderwijs

Het onderwijs had in 2020 veel uitdagingen en zo ook voor docenten. De meningen verschillen per docent als het gaat om online onderwijs. De ene docent pakt het vrij gemakkelijk op terwijl de andere docent toch liever weer fysiek onderwijs verzorgt. Wij wilden graag weten hoe docenten dit ervaren hebben.

In november hebben wij in samenwerking met Onderwijs en Afstand een onderzoek uitgevoerd. We wilden graag weten hoe jullie docenten en leraren, het 1,5 meter onderwijs ervaren. Voor dit onderzoek hebben 370 professionals in de leeftijdscategorie 22 t/m 75 jaar deelgenomen aan de enquête. In het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen aanbod gekomen. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek waren onderwijsmanagers, coördinators, docenten, praktijkbegeleiders, leerlingbegeleiders, directeuren en lerarenopleiders.

Ook zijn er in 2020 veel online tools gemaakt voor scholen om op een creatieve manier lessen te geven. Dit gaf docenten meer variatie in hun lessen, waardoor ze hun lessen leuker en interactiever konden maken. Al met al zijn de onderwijsprofessionals tevreden over hun kennis en kunde als het gaan om online lesgeven. Echter hebben veel scholen ook cursussen aangeboden aan docenten over hoe je met bepaalde online tools kan werken.

Ben jij benieuwd naar hoe docenten en ander onderwijs ondersteunend personeel het 1,5 meter onderwijs hebben ervaren? Lees dan ons volledige rapport!

Peter Schwank
Auteur
Deze blog is geschreven door Peter Schwank
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo