Blog

Werken als hybride docent

Door: Sanne Lommen | Gepubliceerd op: 10-10-2019

Werken als hybride docent was het thema van onze maandelijkse poll. Heb jij ook meegedaan aan onze stelling “Werken als hybride docent spreekt mij aan”?

De uitslag van deze stelling gaf aan dat 75 % van onze stemmers werken als hybride docent aanspreekt.

Maar wat is een hybride docent eigenlijk?

Een hybride docent is iemand die werkzaam is in de praktijk maar daarnaast ook docent is en lessen verzorgt.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 50.000 hybride docenten die hun baan voor de klas combineren met een andere baan. Denk hier aan docenten die naast hun baan als docent ook ambtenaar, ondernemer, onderwijsinnovator of bijvoorbeeld lerarenopleider zijn.

Hybride docentschap biedt een andere kijk op het leraarschap, een vernieuwende kijk waardoor het oog heeft voor de brede mogelijkheden die het leraarschap te bieden heeft.

Zoals iedereen weet, is er een groot tekort aan leraren in Nederland. Dit is een landelijk probleem en geeft zorgen voor de toekomst van het onderwijs. Door in te zetten op hybride docenten kunnen we mede het lerarentekort aanvullen.

Enkele voordelen om hybride docenten in te zetten

Zo geeft het ook enkele voordelen om hybride docenten in te zetten:

  • Uit onderzoek blijkt dat door de inzet van hybride docenten, de kwaliteit van het onderwijs erg hoog blijft door innovatie en vernieuwing.
  • Er moeten voldoende topdocenten zijn die onderwijs in de praktijk brengen. Afwisseling, brede ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid worden daarom steeds belangrijker.
  • Uit onderzoek blijkt dat de meeste hybride docenten erg creatief en ondernemend zijn, waardoor de lessen erg interessant ervaren worden.
  • Door hybride docenten in te zetten worden er meer praktijklessen gegeven. Up-to-date onderwijs dat aansluit op de maatschappij van nu.
  • De hybride docent neemt zijn of haar externe professionele netwerk mee naar school.
  • Er zijn structurele samenwerkingen tussen scholen en andere bedrijven of onderwijsinstellingen mogelijk door de inzet van de hybride docent.
    (Bron: www.hybridedocent.nl en www.hybridedocent.atavist.com/value-case)

Openstaande vacatures hybride docent

Ook wij krijgen geregeld vacatures binnen waarin het mogelijk is om als hybride docent aan het werk te gaan. Momenteel staan vacatures open voor:

Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden met jou door.

Zorgen over het lerarentekort?

Le­ra­ren zijn er ge­noeg, ze staan al­leen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

Lerarentekort bestaat niet

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo