Blog

Weekly Challenge 4: Klassenyoga

Door: Peter Schwank | Gepubliceerd op: 30-10-2020

Het blijft een uitdaging: balans houden tussen werk en privé. De herfstvakantie is inmiddels voor alle regio’s voorbij. Je bent weer goed uitgerust en gaat weer vol goede moed terug naar school om les te geven. Het Zen gevoel dat je van de vakantie hebt overgehouden, willen wij natuurlijk vast houden. En dat is precies wat wij gaan doen met deze laatste weekly challenge van onze serie: klassenyoga!

Ben jij afgelopen maand op onze website of social media geweest? Of heb jij onze bureaukalender? Dan weet je dat oktober in het teken staat van het bewaren van een gezonde balans tussen werk en privé. Deze maand hebben wij wekelijks een challenge gepubliceerd, die elk gericht is op een belangrijk element in ons leven om de balans te behouden.

We begonnen deze serie met een challenge gericht op onze directe collega’s en hebben vervolgens een challenge gedaan met onszelf in de hoofdrol. Vorige week hebben wij een challenge gedaan met de focus op ons gezin. Om oktober helemaal Zen af te sluiten, rest ons een laatste challenge, dit maal gericht op onze studenten en leerlingen!

Bekijk ook de weekly chalanges van week 1, week 2 en week 3!

Klassenyoga

Menig docent zal het beamen, onrustige klassen kosten enorm veel energie. Om zelf Zen te blijven is het daarom essentieel om de klas Zen te houden. En wat werkt er in deze optiek beter dan klassenyoga! Het is algemeen bekend dat yoga een positief effect heeft op concentratie, lichaamsbewustwording en het vermogen te ontspannen. Daarnaast versterkt het groepsgevoel van de deelnemers, ideaal dus om in de klas te doen.

Hoe werkt het?
Plan aankomende week met elke klas één yogasessie in, het liefst zo vroeg mogelijk. Leg de leerlingen en studenten de voordelen van de sessie uit. Benadruk dat zij hun hoofd leeg moeten maken en daarnaast rustig en beheerst moeten ademhalen. Doe vervolgens gezamenlijk de onderstaande oefeningen ieder gedurende één minuut. Er hoeven verder geen ingewikkelde voorbereidingen getroffen te worden. Alle oefeningen kunnen namelijk simpelweg achter de tafel op de stoel uitgevoerd worden!

Schommelen: voel hoe je zit en schommel van voor naar achter op de stoel.
Draaimolen: draai je bovenlichaam als een wokkel.
Trommelen: buig je voorover en trommel op je benen.
Trappelen: trappel met je voeten op het ritme van de docent.
Kameel: pak de achterpoten van je stoel vast en leun achterover.
Halve maan: strek één hand omhoog en pak met de andere hand één van de voorste stoelpoten vast.
Potlood & gum: adem in en uit terwijl je jezelf lang als een potlood en dan vervolgens slap als een gum maakt.
Tafel ademen: adem in en trek je vinger langs de korte kant van de tafel, adem uit terwijl je met je vinger langs de lange kant van de tafel gaat.
Terugblik: denk terug aan de ochtend. Wat vond je fijn en wat vond je minder fijn? Wat wil je morgen anders doen?

Deel deze challenge en win een leuke verrassing!
Doe jij met jouw klas mee met deze challenge? Maak er dan foto’s van en mail die ons! De leukste foto’s delen wij via onze social media kanalen. Door het inzenden maak je daarnaast kans op een toffe verrassing! Deel jij je foto’s van alle challenges deze maand? Dan maak je zelfs kans op een fantastische prijs!

Peter Schwank
Auteur
Deze blog is geschreven door Peter Schwank
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo