Blog

Tools & apps voor het onderwijs | Deel 3

Door: Damar Sarkam | Gepubliceerd op: 03-12-2020

Tools en apps voor het onderwijs in plaats van digibords en whiteboards. Het bureau op school is ingeruild voor een keukentafel. Van klassen vol met leerlingen naar een woonkamer waarbij je alleen achter een scherm zit. Voor het onderwijs is het wennen maar online lesgeven wordt de onderwijsvorm van de toekomst. Daarom hebben wij speciaal voor jullie deze serie blogs waarin we elke keer vijf handige tools en apps om vanuit huis les te geven bundelen.

Wil je meer tips over tools en apps die het onderwijs op afstand ondersteunen? Bekijk dan ook de andere delen in deze serie: deel 1, deel 2, en deel 4!

5 tools & apps voor het onderwijs

Mentimeter

Met Mentimeter kun je open vragen en meerkeuzevragen maken. Er is veel keuze in de manier waarop de antwoorden worden gepresenteerd. Voor meerkeuzevragen kunnen er staaf- of taartdiagrammen worden gemaakt en bij open vragen kan je kiezen of je de antwoorden één voor één wilt presenteren of tegelijk. Dit is een ideale tool om een leerzame quiz te maken zodat leerlingen en studenten op een leuke manier de theorie leren.

Mentimeter is een eenvoudige tool om gebruik van te maken, evenals het deelnemen eraan. Net als met Kahoot gaat dat met een code. Resultaten van de quiz worden per mail verzonden zodat leerlingen er achteraf over kunnen praten. Tevens zijn presentaties herbruikbaar mocht je behoefte hebben om een quiz terug te bekijken.

Quizizz

Net als met Mentimeter kun je met Quizizz vijf soorten vragen maken. Van meerkeuzevragen tot polls en open vragen. Net als op veel platformen kun je de quiz delen met een code of link maar wat Quizizz vooral mooi maakt is dat je ook klassen kunt aanmaken. De quiz kan individueel of in groepjes worden gemaakt. Met Quizizz kun je ook oefentoetsen afnemen. Resultaten worden aan het eind van de quiz bewaard waardoor de leraar een overzicht heeft hoe de leerlingen gescoord hebben.

Padlet

Padlet is een virtueel prikbord en perfect voor het verzamelen van ideeën of antwoorden van leerlingen. Op een lege internetpagina plak jij briefjes met tekst en geluid en dat kun je aan leerlingen laten zien. Dit is een leuke en creatieve manier om les te geven, omdat veel docenten via een presentatie lesgeven.

ClassDojo

Wanneer je de sfeer in de klas wilt verbeteren, is ClassDojo een hele handige tool die je kan gebruiken. Met deze tool kun je het gedrag van leerlingen belonen en positief beïnvloeden. Ook kun je feedback geven aan je leerlingen en gedragsrapportages maken. Heb je als docent behoefte om de sfeer in je klas te verbeteren dan is ClassDojo de perfecte tool om uit te proberen!

Asana

Een to-do lijst is tegenwoordig niet te missen. Wanneer je geen fysiek les geeft is het lastig om alles op een rijtje te houden. Zeker wanneer je lessen voor meerdere klassen moet voorbereiden. Asana kan hierbij helpen. Asana kun je ook installeren op je mobiel of tablet. De app geeft een melding wanneer je taken op je to-do lijst heb staan. Hoe werkt Asana? Je geeft de actie een naam, voegt informatie toe, voegt eventuele bijlagen toe, klikt op ‘due date’ en voor wie de actie bedoeld is.

Meer over tools, apps en onderwijs op afstand in het algemeen?

Wil jij je nog verder ontwikkelen in afstandsonderwijs? Lees dan vooral deze blogs: de voordelen van online lesgeven en lessen live streamen: van docent naar YouTube ster in 8 stappen.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo