Onderwijs leren geven met AI

AI beïnvloedt (iedereen in) het onderwijs

Of jij dat wilt of niet, AI verandert het onderwijs. Doe je voordeel met AI. Het kan jouw werk leuker en lichter maken. Vergeet niet: de leerlingen gebruiken het al, net als afkijken en spiekbrieven. Richt je op de kansen die AI jou biedt. Om je te helpen een begin te maken, organiseert Metafoor Onderwijs komende maandag geen webinar maar een themasessie. Onderwijs leren geven met AI. Onder begeleiding van een expert, ga je zelf aan de slag met AI.

Wat is kunstmatige intelligentie nou precies?

Het zijn wiskundige programma’s die grote hoeveelheden gegevens vlot kunnen analyseren. Veel sneller dan mensen dat zelf kunnen. In die gegevens ontdekt kunstmatige intelligentie zelfstandig patronen en onregelmatigheden. Vanuit de kracht om ‘big data’ te verwerken, worden slimme toepassingen voor gebruik in de praktijk ontwikkeld. Bijvoorbeeld tools waarmee je je spelling kunt controleren. Of een opstel kunt schrijven.

AI tools maken dingen en leveren diensten

Met andere tools genereer je foto’s.. de meeste foto’s op deze website zijn geen fotografische afbeeldingen. Ze zijn gegenereerd met een AI-applicatie die Midjourney heet – door een student van 22 jaar oud. Een andere student, onze collega Deshawntey de Sanders, experimenteert met het genereren van video’s. Dit om aan te geven dat AI al volop aanwezig is in het dagelijks leven. Andere tools kunnen bijvoorbeeld verdacht gedrag op luchthavens signaleren of tumoren op röntgenfoto’s aanwijzen, beter dan de medisch specialist.

Hoe verandert AI het onderwijs?

AI tools stuur je aan met een ‘prompt’. Dat is een soort zoekopdracht. Het vereist enige oefening om goede prompts te leren maken. De bekende AI applicatie ChatGPT helpt je in dialoogvorm om goede prompts te maken voor het genereren van teksten. Dit maakt het makkelijk om teksten te produceren die het resultaat lijken van goed onderzoek. Hier liggen kansen voor luie leerlingen of studenten – én voor leergierige docenten!

Waarmee helpt ChatGPT jouw leerlingen?

Docenten kunnen hun leerlingen of studenten helpen om het uiterste uit ChatGPT te halen. Door van het gebruik van AI geen geheim te maken. Net als afkijken en spiekbriefjes een vanzelfsprekendheid zijn, is ook het gebruik van ChatGPT in het onderwijs geen vraag. Niets is immers zo leerzaam als het opstellen van een goede spiekbrief. Op dezelfde manier kunnen docenten hun leerlingen helpen ChatGPT zo geïnformeerd mogelijk aan te sturen.

Hoe kan ChatGPT jou als docent helpen?

Leerlingen en studenten kunnen ChatGPT (leren) gebruiken voor verbetersuggesties op zelfgeschreven teksten, bronnen checken en feiten te verzamelen. Ook docenten kunnen ChatGPT inzetten om oefeningen en toetsvragen te genereren. Waar nodig inclusief inleidende teksten en allerlei antwoordmogelijkheden. Wil je graag weten hoe dan? Schrijf je in voor de themasessie, géén ‘gewoon’ webinar, onder leiding van Patricia van Slobbe.

Zelf aan de slag met AI in de klas?

In deze speciale themasessie ga je zelf aan de slag!
Je leert praktische vaardigheden om je lessen voor te bereiden met ChatGPT.

aanmelden

andere webinars

Valentijn Brandt
Auteur
Studeerde Fotografie in Den Haag en Sociologie in Nijmegen. Hier schrijft hij over HR strategie en ontwikkelingen in het MBO en VO onderwijs. Valentijn Brandt (Amsterdam, 1981) is vader van twee schoolgaande kinderen.
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo