Geplaatst op: 28-04-2022

Hulp bij voorbereiding op het examen

Offline en online oefenen

Hoe help je leerlingen en studenten met hun voorbereiding voor het examen? Over een paar weken is het zover. Vanaf donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei worden de eindexamens afgenomen. In eerdere blogs hebben wij het gehad over de eindexamens van voorgaande jaren tijdens en voor de coronapandemie.

Ook over het verloop van de eindexamens in het vo en het mbo schreven wij een stuk. In deze blog delen wij de laatste tips voor oefenmateriaal dat jouw leerlingen of studenten wellicht goed kunnen gebruiken. En suggesties voor meer focus en concentratie.

Examenvoorbereiding

Materiaal om te oefenen voor het examen

Bundels voor VO examenvoorbereiding

Op de website examenbundel.nl vinden leerlingen verschillend materiaal om zich voor te bereiden op hun eindexamen. Daarnaast is er ook informatie te vinden over andere vormen van examens en bijvoorbeeld het profielwerkstuk. Leerlingen kunnen samenvattingen, examenbundels en zelfs een examenidioom aanschaffen. Deze producten zijn beschikbaar voor elk niveau op het voortgezet onderwijs.

Samenvattingen voor mondelinge en schriftelijke taalexamens

De Examenbundels bevatten niet alleen oude examens maar ook oefenexamens met uitleg en antwoorden. De Samengevat boeken bevatten alle examenstof. De samenvattingen bevatten voorbeelden uit recente examens. In deze boeken zijn ook overzichten van de begrippen en definities te vinden die van pas komen tijdens het eindexamen. Het examenidioom gebruik je voor zowel mondelinge als schriftelijke taalexamens.

Oude examens met moeilijke vragen

Oefen vooral met oude examens

Er zijn verschillende websites die oude examens aanbieden om mee te oefenen. Op de website van examenoverzicht vinden leerlingen oude examens tot en met 2014 terug. Daarnaast worden er ook tips gegeven die men kan gebruiken tijdens het oefenen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een timer. Kunnen leerlingen niet genoeg krijgen van het oefenen met oude eindexamens? Op deze website zijn oude examens te vinden die teruggaan tot 1999. Cito biedt ook oude examens aan om mee te oefenen. Op hun website vooral examens die maximaal drie jaar oud zijn.

Video’s voor moeilijke vragen

De website Leren voor het examen helpt leerlingen ook bij de voorbereiding op hun eindexamen. Naast oude examens is hier lesstof te vinden en worden moeilijke vragen van eerdere examens uitgelegd in video’s. Behalve deze video’s wordt er op de pagina verwezen naar videokanalen van vakdocenten die extra uitleg geven over examenstof. Voor het oefenen met digitale examens kunnen leerlingen op deze website van het College voor Toetsen en Examens terecht. Naast examens voor het vo zijn er ook mbo-examens en staatsexamens te vinden.

Tips voor meer focus

Heldere planning maken en stoppen met uitstellen

Een goede planning maken voor examens

Zonder vervelende stress, lukt het beter om te leren. Als je weet wat je moet doen en wanneer, wordt de voorbereiding op een examen beter te overzien. Het geeft een goed gevoel om op het juiste moment klaar te zijn. En dat motiveert om voor het volgende examen aan de slag te gaan. Weten hoe je tot een goede en vooral ook haalbare planning komt? Hier vind je tips voor een goede planning.

Afrekenen met uitstelgedrag

Beginnen is het moeilijkste. Als je eenmaal op gang bent gekomen, ga je vanzelf door. Iedereen kent dat. Hoe beter je jezelf kunt helpen met het maken van een begin, hoe beter je tot leren komt. Heb je de neiging om taken uit te stellen? Leer korte metten maken met uitstelgedrag. Als je je eigen uitstelgedrag leert aanpakken, ga je je eindexamen zeker halen! Hoe? Dat leer je hier.

Angsten bezweren en leren concentreren

Om leren gaan met faalangst

Veel leerlingen hebben last van faalangst. Zij worden gehinderd door je eigen verwachtingen, of die van een ander. Dit kan leiden tot perfectionisme of tot studieontwijkend gedrag. Daar wordt de angst niet kleiner van, integendeel. Onder normale omstandigheden gaat het om zo’n 10% van de leerlingen. Dit loopt in de examenperiode op tot 25%. Hier zijn tips voor het omgaan met faalangst.

Meer focus en concentratie

Vind jij het moeilijk om geconcentreerd te werken? Neem jij je voor om te studeren en ben je dan toch weer bezig met appen of de afwas? Glijden jouw gedachten vlot naar bijzaken? Dit belemmert jou in het halen van de gewenste resultaten. Het inrichten van een goede werkplek en het toepassen van de ‘pomodoro’-techniek zijn 2 van van 4 concrete tips voor focus.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo