Blog

Flexkracht in het onderwijs

Gepubliceerd op: 29-03-2018

Werken als flexkracht in het onderwijs!

Van de werkende beroepsbevolking in Nederland heeft ruim 20% een flexibele arbeidsovereenkomst. Ongeveer 14% van alle flexibele arbeidskrachten zijn uitzendkrachten oftewel flexkrachten. In het onderwijs liggen deze cijfers lager. In het onderwijs heeft ongeveer 10% een flexibele arbeidsovereenkomst, daarvan werkt 4,2% als flexkracht. Wij geven je 5 redenen waarom het interessant is om via een uitzendorganisatie oftewel arbeidsbemiddelingsbureau of intermediair aan de slag te gaan in het onderwijs. (Bron: ABU)

Begeleiding als flexkracht bij je sollicitatieproces

Solliciteren als uitzendkracht naar een nieuwe baan is vaak spannend. Docenten zijn loyale medewerkers, vergeleken met bijvoorbeeld medewerkers in commerciële functies. Zodra een docent een vaste aanstelling heeft, wordt er weinig gewisseld van baan. Het updaten van je cv en het schrijven van je motivatie kan een heel karwei zijn, wanneer je niet regelmatig solliciteert. Ga je werken via een arbeidsbemiddelingsbureau dan word je hierbij geholpen. Recruiters zijn gespecialiseerd in het opstellen/ beoordelen van een goed cv en geven je hierin advies. Zij weten wat onderwijsinstellingen belangrijk vinden. Tevens helpen ze je bij de voorbereiding op het gesprek. Lees meer over het solliciteren in het onderwijs.

Groot netwerk

Intermediairs hebben een groot netwerk van scholen. Door je in te schrijven bij een arbeidsbemiddelingsbureau maak je gebruik van het netwerk. Bovendien plaatsen scholen niet altijd alle vacatures online. Vaak worden vacatures eerst uitgezet binnen het eigen netwerk bijvoorbeeld bij de intermediair waarmee zij samenwerken. Sta je ingeschreven bij een intermediair dan ben je regelmatig als eerste op de hoogte van de vacature.

Grotere slagingskans

Intermediairs zijn vaak verantwoordelijk voor de voorselectie van kandidaten voor de vacatures. Scholen verwachten alleen voordrachten van kandidaten die passend zijn voor de vacature. Recruiters kennen de school goed en zijn in staat om snel de best passende match te maken. Word je voorgesteld door een intermediair dan is de kans dat je op gesprek gaat en wordt aangenomen groter, dan wanneer je zelf solliciteert.

Testing the water

Houd je van afwisseling of wil je ervaring opdoen binnen verschillende onderwijsinstellingen, dan is werken via een arbeidsbemiddelingsbureau een passende oplossing. Intermediairs bieden regelmatig tijdelijke opdrachten, waardoor je de mogelijkheid hebt om ervaring op te doen binnen verschillende onderwijsinstellingen en kun je werken met verschillende doelgroepen. Voor een startende docent die nog zoekende is of personen die docentschap combineren met een baan buiten het onderwijs, dan wel de overstap willen maken naar het onderwijs zijn tijdelijke opdrachten zeer interessant.

Arbeidsvoorwaarden als uitzendkracht in het onderwijs

Dat flexkrachten minder verdienen dan docenten die rechtstreeks in dienst gaan bij een school is een misvatting. De gecertificeerde intermediairs, zoals Metafoor Onderwijs, hanteren de inlenersbeloning. Dat houdt in dat de beloning van de medewerker gelijk moet zijn aan de beloning van vaste medewerkers. De inlenersbeloning bestaat uit 6 componenten: salarisschalen, adv toeslagen, initiële loonsverhoging, kostenvergoeding en periodieken. Deze componenten zorgen voor een gelijke beloning tussen vaste en flexibele medewerkers.

Werken als flexkracht in het onderwijs via Metafoor Onderwijs

Metafoor Onderwijs is gespecialiseerd in de bemiddeling van onderwijzend personeel. Wij hebben vacatures voor structurele en tijdelijke functies bij onderwijsinstellingen door heel Nederland. Onze recruiters zijn gespecialiseerd in het onderwijs en zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We hebben in de laatste 3 decennia een sterk netwerk van scholen opgebouwd waar wij mee samenwerken. Onze aanpak is persoonlijk en wij werken volgens onze kernwaarden: kwaliteit, aandacht, doorzettingsvermogen en openheid. Dit ga je ervaren door onze expertise in de branche en onze persoonlijke benadering. In de zoektocht naar jouw droombaan zetten we net een stapje extra en zijn we duidelijk over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden. Dus ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs schrijf je vrijblijvend in of neem gerust contact met ons op.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo