De beginfase van een zij-instromer

De één was tandarts, de ander chirurg, zorgverlener, advocaat of bouwvakker. Nu staan ze als zij-instromer voor de klas en dat kan spannend zijn. Meer dan 1.500 nieuwe docenten zitten momenteel middenin hun zij-instroomtraject. Veel zij-instromers ervaren hun beginfase als intensief, omdat zij de switch maken naar een nieuwe omgeving.

Zij-instromer onderwijs

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden. Of als je al docent bent, maar liever les wilt geven in een ander vak of andere onderwijssector. Voor veel zij-instromers is de beginfase wennen. Ook is het eng om aan een nieuw avontuur te beginnen, maar het is wel het begin van iets moois. De grootste motivator voor zij-instromers om de switch maken naar het onderwijs is omdat ze pubers of mbo studenten willen helpen bij een goede start in hun loopbaan.

Begeleiding is cruciaal
Het krijgen van goede begeleiding is cruciaal voor zij-instromers. Veel zij-instromers worden aan een docentenbegeleider gekoppeld voor praktische schoolzaken, maar ook om te praten over klassenmanagement. Een voorbeeld is hoe je om moet gaan met uitdagende klassen. Daarnaast is het belangrijk dat zij-instromers continu praten en overleggen over lesstof, lesmethodes of over de beste aanpak in de les. Dit is goed voor hun ontwikkeling en op een gegeven moment voelt de zij-instromer zich thuis in het onderwijs.

Aan de slag als zij-instromer
Wil jij als Zij-instromer aan de slag? Lees dan dit blog. Wist jij dat je via Metafoor Onderwijs versneld kan instromen in het onderwijs?

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo