Blog

Balans tussen werk en privé in het onderwijs | Deel 2

Door: Roën Engelhart | Gepubliceerd op: 15-10-2021

Om een goede balans tussen werk en privé in het onderwijs te behouden zijn een aantal hoofdpunten belangrijk. Rust in je agenda, een goede balans tussen in- en ontspanning en een goede verhouding met je mobiele telefoon kunnen veel voordelen met zich meebrengen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat balans tussen werk en privé een manier van leven is.

Werk en privé balanceren in het onderwijs

Rust in je agenda
In de vorige blog bespraken we dit al. Plan ontspanning in je agenda net zoals je een taak of afspraak plant. Als je het niet plant kom je er niet aan toe. Plan ‘ingewikkelde’ taken of bezigheden in de ochtend. De zaken waar je je hersens minder hard voor nodig hebt, de ‘doe-dingen’, voer je dan uit in de middag als je hersenen minder scherp zijn. Durf vaker “nee” te zeggen. Zowel op het werk als in je privéleven. Doe dit wel op een nette manier. Moet je echt overal bij zijn? Hoe nuttig is iets echt? Zou je hier wel tijd aan moeten besteden? Denk aan de vorige blog en met name aan de tip over het stellen van prioriteiten.

Een goede balans tussen in- en ontspanning
Een goede balans tussen in- en ontspanning is belangrijk. Niet alleen om een goede balans te houden tussen werk en privé, maar ook in ons leven in het algemeen. Wanneer je ontspant, kies dan zoveel als mogelijk voor een vorm van ontspanning waar geen beeldscherm aan te pas komt. Geen inspiratie? Vraag aan je collega’s, buren, kennissen en vrienden welke hobby’s zij uitvoeren. Wandelen, puzzelen, tuinieren, lezen muziek of sporten kan allemaal. Voel jij je weleens helemaal uitgeput? Probeer dan eens een powernap.

Verbeter de verhouding met jouw smartphone
Tegenwoordig worden we bijna geleefd door onze mobiele telefoons. We willen vrijwel altijd op de hoogte blijven van de laatste berichten en het laatste nieuws. Beperk voor de verandering eens even de berichtgeving. Moet je echt een pushmelding krijgen bij een nieuwe mail? De gemiddelde Nederlander bekijkt zo vaak zijn of haar telefoon, dat de nieuwe mail ook zonder melding snel wordt opgemerkt. Kun je het toch niet laten om jouw mail direct te beantwoorden? Maak dan zoveel als mogelijk gebruik van standaardantwoorden. Zo beantwoord je met een druk op de knop jouw mail op een vriendelijke manier.

Probeer de badges uit te zetten op jouw mobiel. Deze badges verschijnen op je beeldscherm en geven aan hoeveel berichten of meldingen er nog openstaan in een app. Het kan zorgen voor onrust en je het gevoel geven dat je nog een lijst moet afwerken. Vooral wanneer je het aantal meldingen ziet.
Druk je in de ochtend nog een paar keer op sluimer of snooze voor je opstaat? Probeer de volgende keer direct uit je bed te komen! Iedereen kan dit, het is een kwestie van doen. De wekker verder wegleggen kan hier al mee helpen. Leg bijvoorbeeld je telefoon in een andere kamer. Hierdoor verminder je ook direct het telefoongebruik in de slaapkamer.

Gebruik deze tips komende week. Het toepassen kan wat lastig zijn, maar onthoud dat je ergens moet beginnen om gewoontes te doorbreken en het eindresultaat te behalen: een betere balans tussen werk en privé. Ben je benieuwd naar de challenges van vorig jaar? Die vind je hier: challenge 1, challenge 2, challenge 3 en challenge 4.

Lees hier de rest van deze serie over balans tussen werk en privé in het onderwijs

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo