Blog

Balans tussen werk en Privé in het onderwijs | Deel 1

Door: Roën Engelhart | Gepubliceerd op: 08-10-2021

De eeuwige balans tussen werk en privé in het onderwijs. Vorig jaar rond deze periode hebben we vier challenges gepubliceerd om jou te helpen met een goede balans tussen privé en werk. In die challenges stonden directe collega’s, ons gezin, studenten en leerlingen en wijzelf in de hoofdrol. Bekijk hier challenge 1, challenge 2, challenge 3 en challenge 4.

Het nieuwe schooljaar is alweer meer dan een maand oud en daarom hebben wij weer een aantal tips samengesteld die jou gaan helpen de balans tussen privé en werk te behouden. De komende weken plaatsen wij deze tips op onze website. Houd onze website dus goed in de gaten.

Tips om werk en privé in balans te houden

Niet alles kan even perfect gaan
Als je een drukke baan combineert met een inspannend gezinsleven, een inspirerende vriendenkring, zorg voor behoeftige ouders of goede vrienden loop je op een bepaald moment tegen je grenzen aan. Bepaal regelmatig wat op dat moment het belangrijkste is dat prioriteit heeft en goed moet verlopen. Concentreer je daar dan ook op. Accepteer dat al die andere iets minder belangrijke zaken minder perfect gaan verlopen en stel je daar op in. Goed is vaak ook goed genoeg.

Prioriteren kan je leren
Deze tip sluit precies aan bij de vorige tip. Keuzes maken speelt in beide tips een belangrijke rol. Kies voor die activiteiten waar je gelukkig van wordt. Dit wil niet zeggen doe het een niet en ga volledig voor het andere. Focus dus eerst op de zaken die prioriteit hebben en werk dan pas aan alle andere taken.

Geef het goede voorbeeld
Veel mensen kijken om zich heen of naar boven voor inspiratie. Probeer daarom zelf ook het goede voorbeeld te geven. Heb je een of leidinggevende of managementfunctie? Dan past deze tip helemaal bij jou. Ga bijvoorbeeld zelf op gezette tijden offline. Heb je een vrije dag? Wees dan ook vrij, blijf offline en zorg dat je (bijna) geheel onbereikbaar bent. Moedig ook je collega’s aan om dit zoveel mogelijk te doen.

Plan je sociale activiteiten
Deze tip is vooral voor de mensen die gebruik maken van een agenda. Neem in je agenda al jouw sociale activiteiten op. Plan afspraken met vrienden, trek een paar uur uit om aan je hobby te werken of maak een gezellig avondje met je partner een terugkerende taak in je agenda. Tijd goed managen gebeurt niet alleen op werk, ook in jouw privéleven is het belangrijk om dit goed te doen.

Doe niet alles zelf
Laat anderen je helpen. Je kunt sommige dingen niet alleen en dat is oké. Wanneer je een taak sneller kunt afronden door samen te werken of een taak te delegeren aan iemand die het sneller of beter kan, is dat een prima oplossing om meer beweegruimte te creëren in de werk privé-balans.

Werk niet altijd
Doe soms ook even niets. Voor een goede balans zul je moeten inzien dat even niets doen net zo belangrijk is als productief zijn.

Bovenstaande tips hebben vooral te maken met Time Management. Lees hier nog meer tips over het onderwerp. En misschien is een cursus nog wat voor jou?!

Probeer de komende weken gebruik te maken van deze tips. Je zal merken dat het lastig is om sommige gewoontes te doorbreken. Richt je vooral op het eindresultaat: een betere balans tussen werk en privé.

Lees hier de rest van deze serie over balans tussen werk en privé in het onderwijs

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo