Geplaatst op: 04-11-2019

5 redenen om te gaan voor een tweede lesbevoegdheid

Wie een Metafoor Onderwijs kalender op het bureau heeft weet het al. De stelling van november 2019 is: In de toekomst zou ik een tweede lesbevoegdheid willen behalen voor een ander vak. Net als eerdere maanden hebben wij ook over deze stelling een poll uitgezet. De stemmen zijn geteld en met 100% van de stemmen is jullie mening duidelijk. Ja, een tweede lesbevoegdheid halen is iets wat veel docenten in de toekomst willen.

Het is mogelijk om tijdelijk zonder bevoegdheid te starten met het lesgeven in een 2e vakgebied. Ben jij aan het twijfelen om in een tweede vak les te geven? Dan helpen wij je met de onderstaande 5 redenen om deze twijfel weg te nemen en wie weet geef jij binnenkort een tweede vak op jouw school.

Redenen voor een tweede lesbevoegdheid

Beide passies volgen

Doorgaans kiezen docenten om het vak te geven wat hun grootste passie is. Maar wat nu als je naast geschiedenis ook van wiskunde houdt? Dan is een tweede bevoegdheid voor wiskunde de ideale manier om te kunnen genieten van beide passies.

Meer carrièrekansen

Door een lesbevoegdheid voor een tweede vak te halen vergroot je jouw carrièrekansen. Zo kan je makkelijker overstappen naar vakken waar meer vraag naar is of de stap van het primair naar het voortgezet onderwijs maken. Door deze multi-inzetbaarheid kun je reageren op een groter aanbod aan onderwijsvacatures en ben je beter voorbereid op wat de toekomst brengt.

Leven lang leren

Constante ontwikkeling is een belangrijke menselijke behoefte. Als concept is een leven lang leren tegenwoordig alom geaccepteerd. Door een tweede bevoegdheid te halen blijf je jouw kennis en vaardigheden ontwikkelen en geeft dit je ambitie en passie een boost.

Lerarentekort

Als docent ben je vast bekend met het groeiende lerarentekort. Met name in vakken als Nederlands, Engels, wiskunde, techniek en Duits is er een drastisch tekort. Door het lesgeven in twee vakken help jij mee om dit op te lossen en de kwaliteit van het onderwijs te borgen. Want het lerarentekort bestaat eigenlijk niet, wel een mismatch.

Meer uren

Sommige vakken worden wekelijks minder vaak gegeven dan andere. Geef jij les in zo een vak? En wil je eigenlijk meer uren draaien? Dan is lesgeven in twee vakken tegelijk de ideale mogelijkheid om jouw werkweek in te delen zoals jij dat wilt.

Stelling van vorige maand

De stelling van oktober was: Werken als hybride docent spreekt mij aan. Wil jij een hybride docent worden? Of gewoon benieuwd naar wat andere van deze stelling vonden? Lees het in dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Lin­kedIn, Fa­cebook of In­st­agram.

Peter Schwank
Auteur
Deze blog is geschreven door Peter Schwank
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo