De leukste 1 april grappen in de klas

Door: Shaileen Ho-A-Hing 1-3-2019

Categorieën
:
MBO Onderwijs, VO Onderwijs,


In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fools' Day genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Den Doeraka, dag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/1_aprilgrap)

Volgende maand is het weer 1 april, kikker in je bil. Dit jaar valt 'de dag van de grap' op een maandag. Dat wordt vast een bijzondere werkdag. Maar dit jaar laten we ons niet in de maling nemen. De standaard grappen weten we allemaal, maar ik zet ze toch voor je op een rij:
- zout in de koffie: neem geen eten of drinken aan van je leerlingen. Om 'save' te zijn, neem ook geen koffie aan van je collega’s;
- huiswerkopdrachten: verwacht niet dat het huiswerk is gedaan;
- whiteboardmarkers vervangen: check of je whiteboardmarker niet is vervangen door een permanente marker:
En nee, je gulp staat niet open en je veter is ook niet los!

Wil jij dit jaar jouw leerlingen voor de gek houden? Dan hebben wij 4 grappen voor je uitgewerkt.
Grap 1: Neem iemand mee naar school, je partner, broer of zus of gewoon een kennis. Iemand die de leerlingen niet kennen. Geef aan dat het iemand van de onderwijsinspectie is vanwege fraude met toetsen en laat ze een toets opnieuw maken. Of geluidsoverlast in de buurt; ze moeten op school/ in de klas/ op het schoolplein extra stil zijn. Of bedenk zelf een creatieve reden waarom er iemand van de onderwijsinspectie aanwezig is. Eén ding is zeker, je leerlingen zullen zich gedragen, hoop ik ;-)

Grap 2: Maak een nep brief voor de leerlingen, of voor de ouders. Zet het logo van de school erop en begin met: met ingang van week 14 en niet 1 april.
Stel een waarschuwingsbrief op, bijvoorbeeld: uit een internetonderzoek blijkt dat de leerlingen regelmatig via het wifi-netwerk illegale websites en apps bezoeken. Alle illegale apps dienen verwijderd te worden, anders is de school genoodzaakt maatregelen te treffen.
Of stel een brief op dat er vanaf week 14 controles plaatsvinden voor alle telefoons en laptops die gebruik maken van het wifi-netwerk i.v.m. bezoeken van illegale websites en apps.

Grap 3: Hang een memo op toiletten. Er is geen stromend water, je dient zelf met een flesje water de wc door te spoelen.

Grap 4: Liever goed gestolen dan slecht bedacht. Een Engelse leraar neemt een dictee af met niet bestaande woorden. Hoe lang zal het duren voordat jouw leerlingen het doorhebben?
Bekijk het filmpje.

Heb jij leuke of creatieve grappen? Deel ze met ons! De leukste grappen delen wij op social media!

reacties

Door: S. Ho-A-Hing 29-3-2019 14:03
Onderwerp: @ Chris

Beste Chris,

Allereerst hartelijk dank voor uw open reactie op onze blog.
Wat vervelend te vernemen dat u in deze situatie terecht bent gekomen. Hoewel onze blog vanuit een humoristisch oogpunt gemaakt is, realiseren we ons dat fraude een gevoelig punt is.
We nemen u bericht ter harte en zullen zorgvuldig de afweging maken hoe hier in de toekomst mee om te gaan.
Bedankt voor uw persoonlijke reactie.
Mocht u behoefte hebben aan een persoonlijk contactmoment naar aanleiding van uw bericht dan kunt u contact met ons opnemen.

Hopelijk heeft de intentie van ons bericht om uw leerlingen/studenten voor de ‘gek’ te houden op 1 april , u toch nog op leuke ideeën gebracht. .

Met vriendelijke groet,

Metafoor Onderwijs

Door: Chris van der valk 28-3-2019 21:59
Onderwerp:
Beste medewerkers van Metafoor, IK vind het een origineel idee om jullie bedrijf zo onder de aandacht te brengen. IK vind deze wijze echter niet zo gepast. Fraude met toetsen is bijvoorbeeld geen grap en is eigenlijk niet zo geschikt om onder de aandacht te brengen. Twee jaar terug nam ik namelijk zelf ontslag op advies van een minder grappige vakbondsadvocaat vanwege vermeende fraude met het nakijken van toetsen. Ja ik heb een toets iets te aardig nagekeken, maar gedurende 22 jaar heb ik heel erg mijn best gedaan voor de leerlingen en mijn school en kreeg als dank twee maandsalarissen mee, zonder aanspraak te kunnen maken op een transitievergoeding of een ww-uitkering. Gelukkig kwam ik via via daarna in contact met een goede advocate en dankzij haar heb ik een flinke schadevergoeding gekregen van de vakbond. Ik begrijp de intentie hoor, maar probeer volgend jaar op een andere manier op te vallen of in ieder geval geen grappen te maken met fraude en toetsen. Met vriendelijke groet, Chris van der Valk