banner image

Vacaturespotlight: Onderwijsassistenten

28-10-2020
Peter Schwank

Wanneer er gesproken wordt over banen in het onderwijs denkt men al snel aan docenten en leraren. Maar geen enkele school functioneert zonder onderwijs ondersteunend personeel. Studentadviseurs, assessoren, examinatoren en conciërges. Ze zijn allemaal essentieel voor het onderwijs. Toch is er één ondersteunende functie waar steeds meer behoefte aan is: Onderwijsassistenten.

Onderwijsassistenten zijn waardevol in de klas doordat zij de extra handen en ogen van leerkrachten zijn. Onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht voeren zij allerlei activiteiten uit die bijdragen aan de kwaliteit van de les. Een onderwijsassistent in de klas hebben, kan dan ook gezien worden als één van de 6 vormen van co-teaching

De werkzaamheden van onderwijsassistenten kennen veel variatie: van het voorbereiden van lessen tot het uitvoeren van administratie en van het begeleiden van studenten tot het organiseren van een excursie. Volgens veel onderwijsassistenten is het juist deze diversiteit in werkzaamheden die de functie zo leuk maakt.

Het effect van onderwijsassistenten op het onderwijs

Onderwijsassistenten vergroten de kwaliteit van het onderwijs doordat zij zowel een positief effect hebben op de leraren en docenten als op leerlingen en studenten. Leraren en docenten ervaren minder werkdruk doordat de assistent hen werk uit handen neemt. Daarnaast halen docenten meer genoegdoening uit hun functie omdat zij zich meer kunnen richten op wat zij écht leuk vinden: het lesgeven aan studenten in plaats van allerlei randzaken.

Voor studenten en leerlingen is het fijn om een ‘extra docent’ in de klas te hebben. Hierdoor kan er geborgd worden dat elke leerling en student evenveel aandacht en uitleg krijgt waardoor zij een waardevolle bijdrage geven aan elke les. 

Vacatures Onderwijsassistent

Ben jij een onderwijsassistent die van aanpakken weet en die het leuk vindt om met leerlingen en studenten van verschillende leeftijden te werken. Ben je daarnaast goed in organiseren, heb je inlevingsvermogen en heb je een grote dosis flexibiliteit en creativiteit? Dan zijn de onderstaande vacatures jou op het lijf geschreven!

 


 

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer