banner image

Vacaturespotlight: Onderwijsassistenten

28-10-2020
Peter Schwank

Wanneer er gesproken wordt over banen in het onderwijs denkt men al snel aan docenten en leraren. Maar geen enkele school functioneert zonder onderwijs ondersteunend personeel. Studentadviseurs, assessoren, examinatoren en conciërges. Ze zijn allemaal essentieel voor het onderwijs. Toch is er één ondersteunende functie waar steeds meer behoefte aan is: Onderwijsassistenten.

Onderwijsassistenten zijn waardevol in de klas doordat zij de extra handen en ogen van leerkrachten zijn. Onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht voeren zij allerlei activiteiten uit die bijdragen aan de kwaliteit van de les. Een onderwijsassistent in de klas hebben, kan dan ook gezien worden als één van de 6 vormen van co-teaching

De werkzaamheden van onderwijsassistenten kennen veel variatie: van het voorbereiden van lessen tot het uitvoeren van administratie en van het begeleiden van studenten tot het organiseren van een excursie. Volgens veel onderwijsassistenten is het juist deze diversiteit in werkzaamheden die de functie zo leuk maakt.

Het effect van onderwijsassistenten op het onderwijs

Onderwijsassistenten vergroten de kwaliteit van het onderwijs doordat zij zowel een positief effect hebben op de leraren en docenten als op leerlingen en studenten. Leraren en docenten ervaren minder werkdruk doordat de assistent hen werk uit handen neemt. Daarnaast halen docenten meer genoegdoening uit hun functie omdat zij zich meer kunnen richten op wat zij écht leuk vinden: het lesgeven aan studenten in plaats van allerlei randzaken.

Voor studenten en leerlingen is het fijn om een ‘extra docent’ in de klas te hebben. Hierdoor kan er geborgd worden dat elke leerling en student evenveel aandacht en uitleg krijgt waardoor zij een waardevolle bijdrage geven aan elke les. 

Vacatures Onderwijsassistent

Ben jij een onderwijsassistent die van aanpakken weet en die het leuk vindt om met leerlingen en studenten van verschillende leeftijden te werken. Ben je daarnaast goed in organiseren, heb je inlevingsvermogen en heb je een grote dosis flexibiliteit en creativiteit? Bekijk de openstaande vacatures.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van kansen die wij graag delen met jou.

Kansen pakken

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer