banner image

Vacaturespotlight: Onderwijsassistenten

28-10-2020
Peter Schwank

Wanneer er gesproken wordt over banen in het onderwijs denkt men al snel aan docenten en leraren. Maar geen enkele school functioneert zonder onderwijs ondersteunend personeel. Studentadviseurs, assessoren, examinatoren en conciërges. Ze zijn allemaal essentieel voor het onderwijs. Toch is er één ondersteunende functie waar steeds meer behoefte aan is: Onderwijsassistenten.

Onderwijsassistenten zijn waardevol in de klas doordat zij de extra handen en ogen van leerkrachten zijn. Onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht voeren zij allerlei activiteiten uit die bijdragen aan de kwaliteit van de les. Een onderwijsassistent in de klas hebben, kan dan ook gezien worden als één van de 6 vormen van co-teaching

De werkzaamheden van onderwijsassistenten kennen veel variatie: van het voorbereiden van lessen tot het uitvoeren van administratie en van het begeleiden van studenten tot het organiseren van een excursie. Volgens veel onderwijsassistenten is het juist deze diversiteit in werkzaamheden die de functie zo leuk maakt.

Het effect van onderwijsassistenten op het onderwijs

Onderwijsassistenten vergroten de kwaliteit van het onderwijs doordat zij zowel een positief effect hebben op de leraren en docenten als op leerlingen en studenten. Leraren en docenten ervaren minder werkdruk doordat de assistent hen werk uit handen neemt. Daarnaast halen docenten meer genoegdoening uit hun functie omdat zij zich meer kunnen richten op wat zij écht leuk vinden: het lesgeven aan studenten in plaats van allerlei randzaken.

Voor studenten en leerlingen is het fijn om een ‘extra docent’ in de klas te hebben. Hierdoor kan er geborgd worden dat elke leerling en student evenveel aandacht en uitleg krijgt waardoor zij een waardevolle bijdrage geven aan elke les. 

Vacatures Onderwijsassistent

Ben jij een onderwijsassistent die van aanpakken weet en die het leuk vindt om met leerlingen en studenten van verschillende leeftijden te werken. Ben je daarnaast goed in organiseren, heb je inlevingsvermogen en heb je een grote dosis flexibiliteit en creativiteit? Dan zijn de onderstaande vacatures jou op het lijf geschreven!

 


 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer