banner image

Ondersteun jouw online lessen met deze tools & apps | Deel 1

08-05-2020
Peter Schwank

Door het coronavirus is het onderwijs de afgelopen maanden massaal overgestapt op online lesgeven. Zowel docenten als leerlingen hebben zich in korte tijd aangepast aan onderwijs op afstand. Ondanks het feit dat sommige scholen de komende maanden weer opengaan, zal Nederland nog ruime tijd gebruik moeten maken van internet om onderwijs te volgen of geven.

Doordat wij dagelijks in contact staan met onze docenten hebben wij legio tips en tricks over afstandsonderwijs gekregen. Omdat wij deze tips graag met jullie delen hebben wij in deze blog de tools en apps gebundeld, die onze docenten hebben ondersteund in hun online lessen.

Wil je meer tips over tools en apps die het onderwijs op afstand ondersteunen? Bekijk dan ook de andere delen in deze serie: deel 2, deel 3 en deel 4!

Kahoot

De meeste leerlingen houden van interactie tijdens een les. Op afstand gaat dat natuurlijk lastiger dan in de klas. Een oplossing hiervoor is Kahoot. Met deze app kun je leerlingen overhoren in de vorm van een interactieve quiz.  De leerlingen kunnen met hun smartphones inloggen en via meerdere antwoorden op een speelse manier overhoord worden. Wil jij meer interactie in de klas? Lees dan deze 3 tips om dat voor elkaar te krijgen!

Socrative Teacher

Is Kahoot iets te speels voor een belangrijke toets? Bekijk dan vooral de mogelijkheden van Socrative Teacher. Met deze tool kun je toetsen maken en afnemen. Net als Kahoot geven leerlingen via hun smartphone hun antwoorden. Wanneer een toets is afgenomen worden automatisch de antwoorden verzameld en een rapport gestuurd naar de docent. Daarnaast kan de toets op verschillende tijdstippen afgenomen worden, waardoor Socrative Teacher zeer geschikt is om voor meerdere klassen in te zetten.

Prezi

Doorgaans vinden docenten het lastig om dynamische en visuele presentaties met Powerpoint te maken,  terwijl onderzoek aantoont dat dit soort presentaties op zowel korte- als lange termijn beter blijven hangen. Mocht jij hier moeite mee hebben? Gebruik dan Prezi. Een uiterst gebruiksvriendelijke tool waarmee je binnen no-time prachtige presentaties aan jouw online lessen kunt toevoegen. 

Showbie

Via deze gebruiksvriendelijke tool kunnen leerlingen en student vanuit verschillende apps hun werk inleveren. De leraar of docent kan het werk vervolgens beoordelen en van feedback voorzien. Door de ingebouwde restricties kunnen leerlingen alleen hun eigen werk inzien!

Klasbord

Door klasbord in te zetten kunnen docenten op een eenvoudige manier communiceren met ouders in een gesloten omgeving. Hierdoor kunnen ouders gemakkelijk op de hoogte worden gebracht van aandachtpunten binnen lessen en kunnen zij hun kinderen hier in ondersteunen. Hebben de ouders geen smartphone? Dan kunnen zij zich ook aanmelden voor een vanuit de tool gegenereerde nieuwsbrief.

Meer over onderwijs op afstand?

Wil jij je nog verder ontwikkelen in afstandsonderwijs? Lees dan vooral deze blogs: Van docent naar YouTube ster! En van offline naar online expert. Wil je nog een stapje verder? Neem dan een kijkje op OnderwijsEnAfstand.nl, ons platform dat specifiek is gericht op dit onderwerp!

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer