banner image

Ondersteun jouw online lessen met deze tools & apps | Deel 1

08-05-2020
Peter Schwank

Door het coronavirus is het onderwijs de afgelopen maanden massaal overgestapt op online lesgeven. Zowel docenten als leerlingen hebben zich in korte tijd aangepast aan onderwijs op afstand. Ondanks het feit dat sommige scholen de komende maanden weer opengaan, zal Nederland nog ruime tijd gebruik moeten maken van internet om onderwijs te volgen of geven.

Doordat wij dagelijks in contact staan met onze docenten hebben wij legio tips en tricks over afstandsonderwijs gekregen. Omdat wij deze tips graag met jullie delen hebben wij in deze blog de tools en apps gebundeld, die onze docenten hebben ondersteund in hun online lessen.

Wil je meer tips over tools en apps die het onderwijs op afstand ondersteunen? Bekijk dan ook de andere delen in deze serie: deel 2, deel 3 en deel 4!

Kahoot

De meeste leerlingen houden van interactie tijdens een les. Op afstand gaat dat natuurlijk lastiger dan in de klas. Een oplossing hiervoor is Kahoot. Met deze app kun je leerlingen overhoren in de vorm van een interactieve quiz.  De leerlingen kunnen met hun smartphones inloggen en via meerdere antwoorden op een speelse manier overhoord worden. Wil jij meer interactie in de klas? Lees dan deze 3 tips om dat voor elkaar te krijgen!

Socrative Teacher

Is Kahoot iets te speels voor een belangrijke toets? Bekijk dan vooral de mogelijkheden van Socrative Teacher. Met deze tool kun je toetsen maken en afnemen. Net als Kahoot geven leerlingen via hun smartphone hun antwoorden. Wanneer een toets is afgenomen worden automatisch de antwoorden verzameld en een rapport gestuurd naar de docent. Daarnaast kan de toets op verschillende tijdstippen afgenomen worden, waardoor Socrative Teacher zeer geschikt is om voor meerdere klassen in te zetten.

Prezi

Doorgaans vinden docenten het lastig om dynamische en visuele presentaties met Powerpoint te maken,  terwijl onderzoek aantoont dat dit soort presentaties op zowel korte- als lange termijn beter blijven hangen. Mocht jij hier moeite mee hebben? Gebruik dan Prezi. Een uiterst gebruiksvriendelijke tool waarmee je binnen no-time prachtige presentaties aan jouw online lessen kunt toevoegen. 

Showbie

Via deze gebruiksvriendelijke tool kunnen leerlingen en student vanuit verschillende apps hun werk inleveren. De leraar of docent kan het werk vervolgens beoordelen en van feedback voorzien. Door de ingebouwde restricties kunnen leerlingen alleen hun eigen werk inzien!

Klasbord

Door klasbord in te zetten kunnen docenten op een eenvoudige manier communiceren met ouders in een gesloten omgeving. Hierdoor kunnen ouders gemakkelijk op de hoogte worden gebracht van aandachtpunten binnen lessen en kunnen zij hun kinderen hier in ondersteunen. Hebben de ouders geen smartphone? Dan kunnen zij zich ook aanmelden voor een vanuit de tool gegenereerde nieuwsbrief.

Meer over onderwijs op afstand?

Wil jij je nog verder ontwikkelen in afstandsonderwijs? Lees dan vooral deze blogs: Van docent naar YouTube ster! En van offline naar online expert. Wil je nog een stapje verder? Neem dan een kijkje op OnderwijsEnAfstand.nl, ons platform dat specifiek is gericht op dit onderwerp!

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer