banner image
banner image

Hoe ga ik zij-instromen in het middelbaar beroeps onderwijs?

13-09-2022
Nicolette Lindhout

Het onderwijs zit te springen om personeel. Als jij geen ervaring met of opleiding voor het onderwijs hebt maar wel veel belangstelling, dan is dit het juiste moment om je te melden. Als zij-instromer, ben jij deel van de oplossing voor het personeelstekort en jij brengt actuele ervaring van ‘buiten’ met jou mee. Hoe kun jij het middelbaar beroeps onderwijs (MBO) instromen?

Vijf vragen en vijf antwoorden

Het slaan van de brug tussen theorie en praktijk is de uitdaging in het MBO

Wat heb ik nodig om als zij-instromer in het onderwijs te starten?

Als docent is het belangrijk dat jij goed met mensen om kunt gaan. Behalve sociale vaardigheden, heb jij een bevoegdheid nodig - of tenminste: je moet een start maken met het halen van een bevoegdheid. Het juiste moment is nu, waarom lees je hier.

Wij vinden voor jou een plek waar jij die bevoegdheid krijgt aangeboden. Het helpt als jij jouw geschiktheid kunt aantonen met bijvoorbeeld ervaring als teamleider op jouw huidige werk of in vrijwilligerswerk als teamleider in sport of een andere vrijetijdsvereniging (muziek, dans, theater, film- of leesclub). Je moet vooral durven: voor een groep durven staan en kennis kunnen overbrengen.

Wat verdien ik als starter, herintreder of zij-instromer in het onderwijs?

Wat jij gaat verdienen is afhankelijk van jouw achtergrond en werkervaring. En of jij gaat werken in het voortgezet (VO) of het middelbaar beroepsonderwijs (MBO), want hier gelden twee verschillende CAO’s. Kom jij als herintreder of zij-instromer werken op school, dan is het óók afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring buiten het onderwijs.

Voorbeeld 1:

Stel..

.. jij bent student die een TOP-traject doet, dan kom jij binnen in schaal LB, trede 1. Dat is een salaris van € 3.001,- bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij uit op € 3.086,- bruto per maand. Zie deze bedragen als een ondergrens, het is goed mogelijk om hoger dan trede 1 te starten.

Voorbeeld 2:

Stel..

.. jij hebt al 20 jaar werkervaring bij een bank en gaat als zij-instromer starten als docent Economie, dan kun jij zelfs terecht komen in schaal LB, trede 12. Dat komt in de CAO van 1 juli 2022 neer op € 4.573,- bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij dan uit op € 4.615,- bruto per maand. Inschaling wordt uiteraard niet door ons, maar door de school bepaalt. Daarbij wordt gekeken naar jouw persoonlijke profiel. Leidend blijft het beleid van de school voor de definitieve inschaling.

Voorbeeld 3:

Stel..

.. jij hebt al 12 jaar werkervaring in het onderwijs, bent daarna 10 jaar andere dingen gaan doen en gaat herintreden als docent Nederland, dan kom jij halverwege of tegen het eind van de LB schaal. In de CAO van 1 juli 2022 is dat tussen € 3.500 en € 4.500  bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij uit op € 3.920 en € 4.615,- bruto per maand.

Hoeveel is mijn onderwijssalaris netto waard?

Het is eenvoudig om hier te berekenen wat jij per maand netto overhoudt na afdracht van belasting en premies voor jouw sociale verzekeringen. Let op: vul jouw parttime salaris in als jij parttime werkt.

Jij slaat, als zij-instromer in het onderwijs, die brug met gemak

Welke scholen nemen zij-instromers aan op vacatures?

Overal worden zij-instromers aangenomen op openstaande vacatures. Het hangt vooral van jou af. Kun jij laten zien dat jij er klaar voor bent? In het MBO kun jij eenvoudig instromen omdat ze staan te springen om vakmensen. Wij maken graag kennis met jou om te horen hoe wij jou het beste kunnen helpen.

Welke banen heeft Metafoor Onderwijs?

Alle banen zijn geschikt voor herintreders, mits de school het wil. Voor zij-instromers geldt hetzelfde. Met het verschil dat lesgeven als docent een bevoegdheid vergt die jij nog niet hebt. Zij-instromers kunnen starten als ‘instructeur’ en met de start van hun opleiding voor lesbevoegdheid doorstromen naar de functie van ‘docent’.  Denk aan de vacatures voor beroepsgerichte vakken. Omdat zij in het MBO direct toegevoegde waarde hebben met de specifieke werkervaring. In het MBO liggen daarom voor jou meer mogelijkheden dan in het VO.

Wil jij zij-instromen in het onderwijs?

Wij weten de weg naar jouw bevoegdheid

Schrijf je in voor de Carrièredagen van Metafoor Onderwijs

Wegens succes verlengen wij de Carrièredagen. We gaan met jou in gesprek over wie jij bent en waarom jij goed in het onderwijs past.

Met die informatie gaan wij op zoek naar een baan in het onderwijs die past bij jou.

AANMELDEN

(bin­nen 24 uur re­ac­tie)

 

Meer weten over lesbevoegdheid?

Over 6 situaties waarin jij zonder diploma kunt lesgeven, lees je hier.

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer