Houd balans tussen werk en privé: Deel 2

15-10-2021

Afgelopen week hebben wij deel één van onze blog over een goede balans tussen werk en privé gedeeld. Hierin gaven we je vooral tips die te maken hebben met Time Management.  Heb je al een paar tips kunnen toepassen? Deze week hebben we weer een aantal praktische tips om te gebruiken!

Om een goede balans tussen werk en privé te behouden zijn een aantal hoofdpunten belangrijk. Rust in je agenda, een goede balans tussen in- en ontspanning en een goede verhouding met je mobiele telefoon kunnen veel voordelen met zich meebrengen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat balans tussen werk en privé een manier van leven is.

Rust in je agenda

In de vorige blog bespraken we dit al. Plan ontspanning in je agenda net zoals je een taak of afspraak plant. Als je het niet plant kom je er niet aan toe. Plan ‘ingewikkelde’ taken of bezigheden in de ochtend. De zaken waar je je hersens minder hard voor nodig hebt, de ‘doe-dingen’, voer je dan uit in de middag als je hersenen minder scherp zijn. Durf vaker “nee” te zeggen. Zowel op het werk als in je privéleven. Doe dit wel op een nette manier. Moet je echt overal bij zijn? Hoe nuttig is iets echt? Zou je hier wel tijd aan moeten besteden? Denk aan de vorige blog en met name aan de tip over het stellen van prioriteiten.

Een goede balans tussen in- en ontspanning

Een goede balans tussen in- en ontspanning is belangrijk. Niet alleen om een goede balans te houden tussen werk en privé, maar ook in ons leven in het algemeen. Wanneer je ontspant, kies dan zoveel als mogelijk voor een vorm van ontspanning waar geen beeldscherm aan te pas komt. Geen inspiratie? Vraag aan je collega’s, buren, kennissen en vrienden welke hobby’s zij uitvoeren. Wandelen, puzzelen, tuinieren, lezen muziek of sporten kan allemaal. Voel jij je weleens helemaal uitgeput? Probeer dan eens een powernap. 

Verbeter de verhouding met jouw smartphone

Tegenwoordig worden we bijna geleefd door onze mobiele telefoons. We willen vrijwel altijd op de hoogte blijven van de laatste berichten en het laatste nieuws. Beperk voor de verandering eens even de berichtgeving. Moet je echt een pushmelding krijgen bij een nieuwe mail? De gemiddelde Nederlander bekijkt zo vaak zijn of haar telefoon, dat de nieuwe mail ook zonder melding snel wordt opgemerkt. Kun je het toch niet laten om jouw mail direct te beantwoorden? Maak dan zoveel als mogelijk gebruik van standaardantwoorden. Zo beantwoord je met een druk op de knop jouw mail op een vriendelijke manier. 
Probeer de badges uit te zetten op jouw mobiel. Deze badges verschijnen op je beeldscherm en geven aan hoeveel berichten of meldingen er nog openstaan in een app. Het kan zorgen voor onrust en je het gevoel geven dat je nog een lijst moet afwerken. Vooral wanneer je het aantal meldingen ziet. 
Druk je in de ochtend nog een paar keer op sluimer of snooze voor je opstaat? Probeer de volgende keer direct uit je bed te komen! Iedereen kan dit, het is een kwestie van doen. De wekker verder wegleggen kan hier al mee helpen. Leg bijvoorbeeld je telefoon in een andere kamer. Hierdoor verminder je ook direct het telefoongebruik in de slaapkamer.

Gebruik deze tips komende week. Het toepassen kan wat lastig zijn, maar onthoud dat je ergens moet beginnen om gewoontes te doorbreken en het eindresultaat te behalen: een betere balans tussen werk en privé. Ben je benieuwd naar de challenges van vorig jaar? Die vind je hier: challenge 1, challenge 2, challenge 3 en challenge 4.

Volgende week zullen we nog een aantal tips met jullie delen die aansluiten op de onderwerpen van vandaag. Houd onze website dus in de gaten!
 

Nieuws & Blogs

03-12-2021

Oud en nieuw Blog: Oudejaarsavond

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat ook de Metafoor Merry Quizmas eraan komt. Dit jaar is het thema ‘oud en nieuw’. Om jou alvast voor te bereiden plaatsen wij de komende weken een aantal blogs die gaan over de jaarwisseling. Door het lezen van deze blogs doe je kennis op die misschien wel van pas komt tijdens de Metafoor Merry Quizmas! Heb jij je al aangemeld voor de Metafoor Merry Quizmas?
Lees meer
04-11-2021

Maand van de student: Anekdote docent Miranda

In de maand november zetten wij studenten extra in het zonnetje. 17 November is namelijk de dag van de student. Drie dagen later, op 20 november, is het de Dag van het Recht op Onderwijs. Vandaar dat wij jullie graag meenemen in wat docenten zoal meemaken en plaatsen wij deze maand anekdotes geschreven door onze docenten op onze website. Wij laten vooral zien hoe leuk en uitdagend het onderwijs is! Verschillende docenten hebben een stukje geschreven over een student of klas die zij niet snel zullen vergeten. Miranda is daar één van. Je leest het stuk van Miranda hieronder.
Lees meer
29-10-2021

Houd balans tussen werk en privé: Deel 4

We eindigden de laatste blog met een ademhalingsoefening. Voor het gemak herhalen we deze oefening nog een keer. Probeer deze oefening drie keer per dag te herhalen. Tel hoe vaak je ademt per minuut. Als je tussen de zes en negen keer ademt is alles in orde en ben je relaxed. Ligt het aantal ademhalingen tussen de tien en vijftien keer? Doe dan de oefening opnieuw en probeer onder de negen te komen. Als het aantal ademhalingen boven de vijftien keer ligt is het tijd om serieus te gaan ontspannen. Onthoud: veel en snel ademen is een indicator voor te hoge niveaus van stress in je lichaam.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.