banner image

7 tips voor minder werkdruk in het voortgezet onderwijs

30-09-2020
Damar Sarkam

Heb je ooit nagedacht om van werkdruk gewoon werk te maken? Het klinkt heel cliché, maar dat is het niet. De “misschien-lost-het-zichzelf-wel op” gedachte komt vaker voor dan je denkt. Vooral in het onderwijs komt deze gedachte vaker naar voren. Veel docenten zeggen dat ze het ‘’druk’’ hebben. Het woord ‘’rustig’’ hoor je de laatste tijd minder bij docenten, maar het is belangrijk om wel tot rust te komen na een drukke werkweek. Ook is een te hoge werkdruk niet goed voor je gezondheid. Om een te hoge werkdruk te voorkomen begint het dus met de wil om er zelf echt iets aan te doen.

Getting-Things-Done

Misschien heb je het boek Getting-Things-Done gelezen van David Allen. Deze methode werkt goed in het onderwijs. Een van de regels is dat je een duidelijke keuze maakt om bepaalde werkzaamheden wel of niet op te pakken. Zonder deze écht op te pakken en af te ronden.

Een belangrijk onderdeel van de Getting-Things-Done-methode is ervoor zorgen dat je een besluit neemt. Uitstellen mag daarbij nog steeds, maar doe het dan wel heel bewust. Je hebt eigenlijk drie opties omtrent jouw taak in het onderwijs:
1.    Je gaat er direct mee aan de slag
2.    Je plant de taak in je agenda
3.    Je stelt de taak bewust uit tot later

Sla een overleg over

In veel organisaties en bedrijven is overleggen een belangrijk onderdeel om de werkprocessen goed op peil te houden. Het voortgezet onderwijs vormt hierop geen uitzondering. Werkoverleggen kunnen erg zinvol zijn, maar teveel ervan slokt jouw tijd en energie op. Het is dan ook niet zo gek om eens een werkoverleg over te slaan. Zeker als je denkt dat dit overleg weinig zinvol is voor jou persoonlijk of voor je school.

Belangrijk is om dit wel met jouw leidinggevende te bespreken, zodat je niet aangesproken wordt op jouw afwezigheid. Toon daarbij aan dat je een bewuste weloverwogen prioritering hebt gemaakt op basis van alle werkzaamheden die je nog had liggen. Bij een goede onderbouwing krijg je jouw leidinggevende zeker mee in jouw visie.

Ruil uit

Werkdruk in het onderwijs wordt pas een uitdaging, wanneer het werk je tegen gaat staan. Dit kun je voorkomen door onderling met je collega’s taken te ruilen. Dit zorgt ook gelijk voor afwisseling in jouw werk. Er zijn altijd werkzaamheden waar je minder enthousiast van wordt. Toch kan het zijn dat er een collega is die deze werkzaamheden juist erg leuk vindt om te doen. Kijk dus als docent of een deel van in jouw ogen ‘’saaie’’ werkzaamheden kunt ruilen tegen werkzaamheden die jou veel minder energie kosten. 

Overleg

Wanneer je problemen ervaart is het belangrijk om erover te praten, bijvoorbeeld jouw leidinggevende. Je leidinggevende van school denkt graag met je mee. Ligt de oorzaak dieper en zijn deze meer persoonlijker van aard, raadpleeg dan eens een bedrijfsarts. Deze mensen kunnen een goede inschatting maken of jouw werkdruk praktisch is op te lossen of dat er mogelijk meer aan de hand is waardoor je werkdruk ervaart. 

Durf nee te zeggen

Voor docenten is het ook belangrijk om af en toe ‘’nee’’ te zeggen. Niet alleen binnen het onderwijs, maar ook in je privé leven. Je wilt namelijk niet teveel taken tot je nemen, waardoor je je eigen taken niet kunt uitvoeren. Daarnaast wil je ook niet de collega zijn die altijd ‘’ja’’ zegt. Het is goed om er even stil bij te staan over welke werkzaamheden je wel en niet wilt gaan doen. Veel startende docenten hebben daar moeite mee, omdat ze zich willen bewijzen.

Doe meer tijdens de les

Voor docenten is het belangrijk om meer tijdens de les te doen. Het lesgeven aan leerlingen of studenten is wellicht de voornaamste reden waarom je docent bent geworden, want gedurende het lesgeven wil je niet iets anders gaan doen. Wanneer je je leerlingen wat vaker zelfstandig aan het werk zet, kan je net de 10 of 15 minuten extra tijd geven om nakijkwerk of administratie op te pakken. 

Heb je behoefte aan extra informatie over het onderwijs of wil je advies over hoe je als docent met werkdruk moet omgaan? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!
 

 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer