banner image

Back to school? In 4 stappen terug voor de klas!

27-11-2019
Peter Schwank

Je hebt ooit voor de klas gestaan. Maar gaandeweg heb je afscheid genomen van het onderwijs. Toch blijf je een docent in hart en nieren. En na enkele jaren in het bedrijfsleven, begint het weer te kriebelen. Je wilt weer les geven. Jouw kennis en kunde overdragen aan een nieuwe generatie.

Herintreden in het onderwijs vacatures

Aangezien je nog altijd onderwijsbevoegd bent, is het vrij makkelijk om als herintreder weer les te geven. Maar de tijd staat niet stil en het onderwijs ook niet. Zo was het vroeger voor leerlingen verboden om hun mobiele telefoon te gebruiken, terwijl er nu scholen zijn die ze inzetten voor de les. Wil jij binnenkort herintreden in het onderwijs? Volg dan de onderstaande stappen en je staat binnenkort weer helemaal up-to-date voor de klas!

Stap 1: Loop een paar dagen mee

Om een goed beeld van het moderne onderwijs te krijgen is het aan te raden een aantal dagen met een docent uit jouw netwerk mee te lopen. Zodoende krijg je nieuwe inzichten in de lesmethodes en de leerlingen van vandaag de dag. Omdat veranderingen in het onderwijs breder zijn dan één vakgebied is het verstandig om met meerdere lessen mee te draaien. Zo krijg je het meest complete beeld van het onderwijs anno nu.

Stap 2: Fris je kennis op

Nu je een paar dagen hebt meegelopen is het duidelijk dat er in het onderwijs veel veranderd is. Dit geldt natuurlijk ook voor het vak waar jij les in gaf. Inventariseer wat er in jouw vakgebied veranderd is en volg hiervoor een cursus. De mate van verandering is per vakgebied anders. Zo is er in de laatste jaren minder veranderd op het gebied van Nederlands dan in de ICT.

Stap 3: Update je CV

De vorm en inhoud van het cv zijn de laatste jaren flink veranderd. Zo was het vroeger normaal om geen foto te plaatsen terwijl dit tegenwoordig wel van je verwacht wordt. Via internet zijn er talloze artikelen te vinden zoals deze 6 cv tips voor docenten die je kan toepassen om je cv te moderniseren.

Stap 4: Solliciteren

De laatste, maar zeker niet de minste, stap is uiteraard het solliciteren op vacatures. Als je nog geen concreet idee hebt over welke school of vacature bij je past? Dan helpen wij je hier graag bij. Meld je via deze link aan voor vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer