banner image
banner image

Beweging als basis voor een goede energie in de klas

07-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 1

Energie is de basis van alle activiteiten en daarom is het belangrijk. Iets kan energie kosten of iets kan energie opleveren. Beweging zorgt voor meer energie. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga-oefeningen in je eigen woonkamer, ga wandelen, hardlopen of doe een andere activiteit. Beweging haalt je uit je hoofd en brengt je in je lichaam. Het kan nuttig en leuk zijn om af en toe een ‘energizer’ in de les te doen. Een energizer is een spel dat je met de klas doet om energie en afwisseling in de les te brengen.

Het belang van energie om te kunnen functioneren

Energie is nodig om je goed te voelen

Zonder energie voelen we ons sloom en snel geïrriteerd. Vanwege een slechte doorbloeding hebben we het ook snel koud.  Het is dus belangrijk om aan energie te komen en goed voor onszelf zorgen is daarom belangrijk. Moeite op werk of veel piekeren kan erg veel energie kosten en je op termijn lusteloos maken. Door goed voor jezelf te zorgen krijg je energie en dat is belangrijk om goed werk te leveren.

Hoe om te gaan met energie in de klas?

Neem de drukte niet over

Je kent het wel, soms loopt een les soepel en heb je de aandacht van de klas. Een volgend moment is de energie hoog en is het moeilijk de klas te managen en weer een volgend moment is de energie laag en is de klas niet vooruit te branden. Jij bent als leraar degene die de controle in de klas heeft en daarom wil je de sfeer in de klas aanvoelen. Van daaruit maak jij beslissingen die ervoor zorgen dat de les verloopt zoals jij dat wilt. Jij managet energie!

Hoe lastig het soms ook is om rustig te blijven. Het is een voorwaarde voor een goede les. Leerlingen proberen docenten altijd uit. Je wilt dan rustig en adequaat reageren. Soms kan je een situatie aan met slechts een blik en soms moet je een consequentie verbinden aan een actie. Neem de drukte niet over.

 

‘Het wordt een pan.
In een pan kan
ik niet leren.’

~ Jan Wolters

 

De leraar als rots

Jij bent als docent het middelpunt van de les (als je daarvoor kiest). Het creëren van een veilige omgeving betekent dat je energie managet, soms deel je een sanctie uit en soms geef je een compliment. Als je wil dat leerlingen het accepteren is het noodzakelijk dat je de overhand hebt en begrijpt waarom je op een bepaald moment in tijd bepaalde keuzes maakt.

Positieve energie

Het is leuk om regelmatig wat positieve energie in de groep te gooien. Dat kan spannend zijn, ook voor leerlingen. Maar het motiveert wel! En soms moet je even door die ongemakkelijkheid heen. We zijn mensen en we moeten aan elkaar wennen. Het leuke van positieve energie in de groep gooien is dat het een kant laat zien die je graag laat zien en het biedt basis voor positief contact met de klas. Uiteraard is een energizer slechts een oefening die je hiervoor kan gebruiken maar zijn er tal van dingen die je kan doen om aan de relatie met jouw klas te werken.

Energizers

Enthousiast over spel in de klas? Download dan hier de energizers. Deze maand zullen wij elke week 3 energizers met je delen.

De volgende 3 energizers vind je in het vorige blog Spelen en bewegen is voor alle leeftijden.

 

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


 

Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer