banner image

Funbruari game 1: Raad de metafoor!

05-02-2021
Roën Engelhart

Nu het weer met de dag grijzer en kouder wordt en er volgende week behoorlijke hoeveelheden sneeuw gaat vallen, is de winter echt begonnen. Door het gure weer en de scholen die gesloten blijven, kunnen de meeste mensen wel wat extra positiviteit gebruiken. Speciaal hierom dopen wij Februari 2021 om tot Funbruari, en gaan wij gezamenlijk zorgen voor wat extra gezelligheid! 

Elke maand staat er op de Metafoor Onderwijs bureaukalender een nieuw thema centraal. In funbruari gaan we gezamenlijk zorgen voor wat extra fun! Wij gaan deze maand iedere week een nieuw spel voorleggen die zowel off- als online gespeeld kan worden! Het eerste spel in deze serie is een favoriet bij ons van Metafoor Onderwijs: Raad de metafoor!

Raad de metafoor

In het dagelijks leven hebben we veel te maken met metaforen. Soms ben je er bewust van maar vaak ook niet. Bij een metafoor schets je een bepaald beeld met de woorden die je gebruikt: figuurlijk taalgebruik waarbij je een vergelijking maakt. In ‘Raad de metafoor!’ gaan wij de kennis van studenten en leerlingen over metaforen testen. Het is daarom niet alleen een gezellig spel om te doen maar het is ook goed voor de algemene ontwikkeling!

Het spel

Download hier het pdf bestand. Dit bestand bevat 20 metaforen met daarbij vier antwoord mogelijkheden. Er is telkens maar één antwoord juist. Maak een Kahoot (Mentimeter of andere tool mag uiteraard ook) aan, en zet daarin alle metaforen en de daarbij behorende antwoordopties. Deel de Kahoot met jouw klas en spelen maar. Zijn de metaforen nog te moeilijk om direct te herkennen? Zoek dan passende afbeeldingen die hints kunnen bevatten.

Ook als je geen gebruik maakt van Kahoot of Mentimeter is het mogelijk om deze quiz te spelen. Organiseer via Teams of Zoom een vergadering en ga alle metaforen één voor één af. Let er goed op dat niemand vals speelt.

Veel funbruari plezier!

Inspiratie opgedaan?

Heb jij na het lezen van deze blog inspiratie opgedaan om vaker tools te gebruiken in jouw online lessen? Lees dan vooral zeker onze blogs over apps en tool die online lessen ondersteunen! Volg deze links naar deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van de serie.

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer