banner image

Funbruari game 1: Raad de metafoor!

05-02-2021
Roën Engelhart

Nu het weer met de dag grijzer en kouder wordt en er volgende week behoorlijke hoeveelheden sneeuw gaat vallen, is de winter echt begonnen. Door het gure weer en de scholen die gesloten blijven, kunnen de meeste mensen wel wat extra positiviteit gebruiken. Speciaal hierom dopen wij Februari 2021 om tot Funbruari, en gaan wij gezamenlijk zorgen voor wat extra gezelligheid! 

Elke maand staat er op de Metafoor Onderwijs bureaukalender een nieuw thema centraal. In funbruari gaan we gezamenlijk zorgen voor wat extra fun! Wij gaan deze maand iedere week een nieuw spel voorleggen die zowel off- als online gespeeld kan worden! Het eerste spel in deze serie is een favoriet bij ons van Metafoor Onderwijs: Raad de metafoor!

Raad de metafoor

In het dagelijks leven hebben we veel te maken met metaforen. Soms ben je er bewust van maar vaak ook niet. Bij een metafoor schets je een bepaald beeld met de woorden die je gebruikt: figuurlijk taalgebruik waarbij je een vergelijking maakt. In ‘Raad de metafoor!’ gaan wij de kennis van studenten en leerlingen over metaforen testen. Het is daarom niet alleen een gezellig spel om te doen maar het is ook goed voor de algemene ontwikkeling!

Het spel

Download hier het pdf bestand. Dit bestand bevat 20 metaforen met daarbij vier antwoord mogelijkheden. Er is telkens maar één antwoord juist. Maak een Kahoot (Mentimeter of andere tool mag uiteraard ook) aan, en zet daarin alle metaforen en de daarbij behorende antwoordopties. Deel de Kahoot met jouw klas en spelen maar. Zijn de metaforen nog te moeilijk om direct te herkennen? Zoek dan passende afbeeldingen die hints kunnen bevatten.

Ook als je geen gebruik maakt van Kahoot of Mentimeter is het mogelijk om deze quiz te spelen. Organiseer via Teams of Zoom een vergadering en ga alle metaforen één voor één af. Let er goed op dat niemand vals speelt.

Veel funbruari plezier!

Inspiratie opgedaan?

Heb jij na het lezen van deze blog inspiratie opgedaan om vaker tools te gebruiken in jouw online lessen? Lees dan vooral zeker onze blogs over apps en tool die online lessen ondersteunen! Volg deze links naar deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van de serie.

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer