banner image

Meer creativiteit tijdens de les? Doe het andersom!

30-01-2018
Shaileen Ho-A-Hing

Morgen is het “andersom-dag”. Op andersom-dag doe je alles andersom. Je begint je dag met een diner, draagt je kleding achterstevoren, gebruikt achternamen i.p.v. voornamen, draagt je sokken binnenstebuiten en sluit de dag af met het ontbijt. Een leuk thema om te implementeren in de les. 

Heb jij ludieke ideeën om je lessen creatief te houden? Deel ze met ons in de reactie. Wij geven je hierbij een aantal voorbeelden die je kunt toepassen, afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen.

Leerling voor de klas

Laat je leerlingen, eventueel in groepsverband, de les verzorgen. Kies een onderwerp wat zij zelf kunnen behandelen.

Laat je bijscholen

Leerlingen weten soms meer dan je denkt. Stel de vraag wat jij van je leerlingen kunt leren.

Begin een project of toets met een 10

Verander het proces en begin met het geven van het cijfer 10. Laat ze vervolgens een opdracht of toets maken om de 10 te behouden.

Geef de les op een andere locatie

Ben je bijvoorbeeld docent biologie, verander dan de locatie van je les. Doe het eens andersom. Geef bijvoorbeeld les in het park, gymzaal of aula. Zoek een locatie die bij jouw vak past.

Laat de leerlingen nakijken

Dit is een bekende methode. Laat je leerlingen elkaars werk nakijken. Wil je iets nieuws proberen, maak dan een toets en verwerk in de antwoorden een aantal fouten. De leerlingen moeten de fouten eruit halen en eventueel toelichten. Dit kan ook een reductie in overwerken opleveren. Want toetsen bedenken en afgenomen toetsen nakijken gebeurt te vanzelfsprekend thuis in de avonduren en in het weekend.

 
Benieuwd naar andere leuke ideeën?

Lees de funbruari blogs van 2023 over ‘energizers’.

Beweging als basis

Alle leeftijden spelen

IJsbrekers voor energie

Verbinding is de basis

 

Op de hoogte blijven?
 

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer