banner image

5 Goede voornemens van onze docenten

06-01-2021
Damar Sarkam

Had jij in het begin van 2020 gedacht dat docenten en studenten gedurende de rest van het jaar communiceren via een beeldscherm? Waarschijnlijk niet! 2021 is begonnen en dat betekent ook nieuwe kansen binnen het onderwijs. Wij vroegen onze docenten een tip naar ons te mailen die zij gaan toepassen om een frisse start van het jaar te maken. De vijf beste hebben we gebundeld in deze blog.

Organiseer een Nieuwjaars kick-off

Veel kick-offs vinden plaats aan het begin van het schooljaar om leerlingen en docenten te verwelkomen na een lange zomervakantie. Maar waarom geen kick-off bij de start van het kalenderjaar na een periode waarbij digitaal onderwijs een belangrijk onderdeel is geworden? Plan een online startbijeenkomst met jouw collega’s om bij te praten over elkaars ervaringen of organiseer een leuke Nieuwjaars quiz voor je leerlingen. Het kost je wat tijd om een kick-off goed te plannen en organiseren, maar die investering is het waard. 

Maak een to-do-lijst

Drukke dag op het programma? Dan is een to-do-lijst niet te missen. Een lijst van werkzaamheden die je moet doen, helpt je om het overzicht te behouden. Dat heb je niet als je werkt aan de hand van memoblaadjes die je onder je beeldscherm plakt, want veel docenten zien dit als de ideale oplossingen om dingen niet te vergeten. Belangrijk is dat je jouw to-do-lijst niet te lang maakt en hou het realistisch.  

Verdiep je in online tools & apps

De meeste docenten geven les via een presentatie. Toch zijn er meerdere manieren om les te geven en om kennis over te dragen aan je leerlingen. Je kunt je lessen meer variatie en afwisseling geven door je te verdiepen in online tools. Dit maakt jouw lessen ook aantrekkelijker en leuker voor de leerlingen. Wil jij je graag verdiepen in online handige tools & apps om jou online lessen aantrekkelijker te maken?  Lees dan deel 1, deel 2 en deel 3 van onze serie blogs over handige online tools & apps. 

Wees assertief

Heeft een leerling zijn of haar huiswerk niet op tijd af? Ga dan het gesprek aan. Bij het geven van online lessen ontstaan er sneller onduidelijkheden en de aandacht van leerlingen zakt sneller weg. Er zijn goede redenen om iets niet op tijd af te krijgen maar ook excuses. Vraag hoe je hem of haar het best kan helpen en ondersteun diegene waar nodig. Kijk desnoods samen naar een oplossing.

Blijf vragen stellen en uitleg geven

Tijdens een online les is het belangrijk om vragen blijven te stellen. Zeker als de les langer dan driekwartier duurt. Dit is een manier om leerlingen scherp te houden en zo weet jij als docent wie er wel en niet oplet. Hoe vaak je al iets hebt uitgelegd, er zijn altijd leerlingen die niet lijken te begrijpen hoe iets zit. Blijf geduldig en geef leerlingen die daar behoefte aan hebben extra uitleg.

Wil jij meer weten over hoe docenten hun online onderwijs hebben ervaren? Bekijk dan vooral onze serie interviews deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 op onze website! 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer