banner image

School is net een circus. Elk uur weer nieuwe clowns, ik bedoel leerlingen, in de klas.

16-08-2018
Shaileen Ho-A-Hing

School is net een circus

Bij de start van het schooljaar begint het circus weer opnieuw. Een van je grootste uitdagingen is vaak: hoe onthoud ik toch snel de namen van mijn (mentor)leerlingen. Dit is één van de vaardigheden die je NIET leert bij de lerarenopleiding. Maar het is wel ontzettend belangrijk. Immers is een goede start het halve werk. Het is als een koprol. De één pakt het makkelijk op, de ander heeft er meer moeite mee en sommigen leren het wellicht nooit. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Wij geven je een aantal tips.

Tip 1: Begin vooraf met oefenen

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je een start kunt maken om de namen te oefenen. Denk aan een namenlijst. Leg deze lijst naast het leerlingensysteem waar vaak een foto van de leerling is toegevoegd aan het profiel. Oefen met het verband maken tussen de naam en de foto.
En vergeet je leerlingen niet te googlen. Want reken maar dat zij dat ook bij jou doen. Al wordt het lastig om de leerlingen te vinden als ze online bekend staan als X_S4R4_X. ;-)

Tip 2: Gebruik je zintuigen

Door je zintuigen te gebruiken veranker je de informatie stevig in je geheugen. Hoe? Kijk de leerlingen aan, zodat je je een beeld van hen kunt vormen. Luister naar de klank van hun stem: is deze diep, hoog, nasaal of schor? Spreken ze snel of langzaam? Wees je bewust van de gevoelens die je ervaart wanneer je een leerling ontmoet. Ben je enthousiast, geïntrigeerd, opgewonden, geïrriteerd, blij of gefrustreerd? Maak fysiek contact door handen te schudden bij de kennismaking en het afscheid. Daarmee activeer je de tastzin. Hoe meer zintuigen je inschakelt, hoe beter je alles kunt onthouden.

Bron: dmmcommunication.nl

Tip 3: Associeer de naam van je leerling

Dit kun je op meerdere manieren toepassen. Zoals bij de naam van de leerling. Maar het kan ook bij het uiterlijk van de leerling of andere herkenningselementen. Zoals lengte, afkomst, kleur van het haar of de ogen etc. Raar maar waar: negatieve associaties kunnen ook helpen.

Tip 4: Luister aandachtig

Als je de naam van de leerling niet hebt gehoord of verstaan, vraag dan meteen of hij zijn naam wil herhalen. Is de naam erg ongebruikelijk, herhaal de naam en vraag of je het goed uitspreekt. Andere tips voor beter onderwijs? Lees je hier.

Tip 5: Herhaal de namen

Moment 1:
Sta de eerste les bij de deur. Ontvang de leerlingen persoonlijk. Laat ze bij het binnenkomen zichzelf voorstellen. Dan hoor je de naam al minimaal één keer.
Moment 2:
Voor een tweede herhaling kun je de aanwezigheidslijst doornemen.
Moment 3:
Wil je nog een keer oefenen? Laat de leerlingen zich persoonlijk voorstellen en iets over zichzelf vertellen. Probeer hier wat elementen uit te halen. Deze kun je gebruiken om de naam te onthouden. Voeg een kenmerk uit hun persoonlijke verhaal toe aan je namenlijst.
Moment 4:
Ga aan het einde van de les bij de deur staan. Neem van iedereen persoonlijk afscheid door ze bij de naam te noemen.
Moment 5:
Benoem de naam van de leerling bij het toewijzen van de opdracht.

Deel jouw tips met ons!

Heb je nog tips om snel de namen van nieuwe leerlingen te onthouden? Deel ze met ons! Wij posten iedere keer een nieuwe tip op social media. Wellicht dat jouw tip er tussen zit.

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer