banner image
banner image

Hoe ga ik herintreden in het voortgezet onderwijs?

05-09-2022
Nicolette Lindhout

Het onderwijs zit te springen om personeel. Gaf jij vroeger les en ben jij daarna een periode weggeweest (kinderen, buitenland of andere ambities) dan wil jij nu misschien terug voor de klas? Want het is en blijft een prachtige uitdaging: bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen. Hoe kun jij in het voortgezet onderwijs (VO) herintreden?

Vijf vragen en vijf antwoorden

In het VO bestaat een groot aantal vacatures voor tweedegraads docenten

Wat heb ik nodig om als herintreder in het onderwijs te starten?

Als docent is het belangrijk dat jij goed met mensen om kunt gaan. Behalve sociale vaardigheden, heb jij een bevoegdheid nodig - mooi, want als herintreder heb jij die al. Het juiste moment is nu, waarom lees je hier.

Jij beschikt als herintreder al over pedagogisch-didactische vaardigheden. Die moeten misschien opgefrist worden. De beste manier om dat te doen is gewoon meters maken. In de praktijk kom je alles tegen wat je nodig hebt, en de theorie maak jij jezelf weer eigen op het moment dat jij het nodig hebt. Zo heb jij de boel weer compleet.

Wat verdien ik als starter, herintreder of zij-instromer in het onderwijs?

Wat jij gaat verdienen is afhankelijk van jouw achtergrond en werkervaring. En óf jij gaat werken in het voortgezet onderwijs (VO) óf het middelbaar beroepsonderwijs (MBO), want hier gelden twee verschillende CAO’s. Kom jij als herintreder of zij-instromer werken op school, dan is het salaris óók afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring buiten het onderwijs.

Voorbeeld 1:

Stel..

.. jij bent student die een TOP-traject doet, dan kom jij binnen in schaal LB, trede 1. Dat is een salaris van € 3.001,- bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij uit op € 3.086,- bruto per maand. Zie deze bedragen als een ondergrens, het is goed mogelijk om hoger dan trede 1 te starten.

Voorbeeld 2:

Stel..

.. jij hebt al 20 jaar werkervaring bij een bank en gaat als zij-instromer starten als docent Economie, dan kun jij zelfs terecht komen in schaal LB, trede 12. Dat komt in de CAO van 1 juli 2022 neer op € 4.573,- bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij dan uit op € 4.615,- bruto per maand. Inschaling wordt uiteraard niet door ons maar door de school bepaalt. Daarbij wordt gekeken naar jouw persoonlijke profiel. Leidend blijft het beleid van de school voor de definitieve inschaling.

Voorbeeld 3:

Stel..

.. jij hebt al 12 jaar werkervaring in het onderwijs, bent daarna 10 jaar andere dingen gaan doen en gaat herintreden als docent Nederland, dan kom jij halverwege of tegen het eind van de LB schaal. In de CAO van 1 juli 2022 is dat tussen € 3.500 en € 4.500  bruto per maand in het VO. In het MBO kom jij uit op € 3.920 en € 4.615,- bruto per maand.

Hoeveel is mijn onderwijssalaris netto waard?

Het is eenvoudig om hier te berekenen wat jij per maand netto overhoudt na afdracht van belasting en premies voor jouw sociale verzekeringen. Let op: vul jouw parttime salaris in als jij parttime werkt.

Jij bent, als herintreder in het onderwijs, het ontbrekende puzzelstuk in de onderbouw

Welke scholen nemen zij-instromers aan op vacatures?

Overal worden zij-instromers aangenomen op openstaande vacatures. Het hangt vooral van jou af. Kun jij laten zien dat jij er klaar voor bent? In het middelbaar beroepsonderwijs kun jij het meest eenvoudig instromen. Wij maken graag kennis met jou om te horen hoe wij jou het beste kunnen helpen.

Welke banen heeft Metafoor Onderwijs?

Alle banen zijn geschikt voor herintreders, mits de school het wil. Voor zij-instromers geldt hetzelfde. Met het verschil dat lesgeven als docent een bevoegdheid vergt, die zij nog niet hebben. Zij-instromers kunnen starten als ‘instructeur’, en met de start van hun opleiding voor lesbevoegdheid doorstromen naar de functie van ‘docent’. Denk met name aan vacatures voor beroepsgerichte vakken. Voor jou als herintreder bestaat dit verschil niet, want jij bent al bevoegd. In het VO liggen daarom voor jou meer mogelijkheden, dan voor zij-instromers.

Wil jij herintreden in het onderwijs?

Wij helpen jou aan een vliegende herstart

Schrijf je in voor de Carrièredagen van Metafoor Onderwijs

Wegens succes verlengen wij de Carrièredagen. We gaan met jou in gesprek over wie jij bent en waarom jij goed in het onderwijs past.

Met die informatie gaan wij op zoek naar een baan in het onderwijs die past bij jou.

AANMELDEN

(bin­nen 24 uur re­ac­tie)

 

Meer weten over lesbevoegdheid?

Over 6 situaties waarin jij zonder diploma kunt lesgeven, lees je hier.

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer