banner image

Houd balans tussen werk en privé: Deel 4

29-10-2021
Roën Engelhart

Vorige week heb je deel 3 van deze serie blogs kunnen lezen. Daarin stonden weer bruikbare tips die jij kan toepassen om een betere balans tussen jouw werk en privé te realiseren. Met rust in je agenda, een goede balans tussen in- en ontspanning en een betere verhouding met jouw smartphone zal je zien dat een goede balans houden makkelijker wordt. Lees al onze tips nog eens door in deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie blogs.


We eindigden de laatste blog met een ademhalingsoefening. Voor het gemak herhalen we deze oefening nog een keer. Probeer deze oefening drie keer per dag te herhalen. Tel hoe vaak je ademt per minuut. Als je tussen de zes en negen keer ademt is alles in orde en ben je relaxed. Ligt het aantal ademhalingen tussen de tien en vijftien keer? Doe dan de oefening opnieuw en probeer onder de negen te komen. Als het aantal ademhalingen boven de vijftien keer ligt is het tijd om serieus te gaan ontspannen. Onthoud: veel en snel ademen is een indicator voor te hoge niveaus van stress in je lichaam.


Balans tussen werk en privé is een manier van leven

In dit vierde en laatste deel, benadrukken we nog een keer dat de balans tussen werk en privé een manier van leven is. Wees nooit bang om niets te doen te hebben. Het idee dat we altijd druk moeten zijn, zorgt ervoor dat we stress ervaren en onrustig worden als we even niets doen. Juist die momenten van rust zijn erg belangrijk. Probeer er een gewoonte van te maken om iedere dag een stuk te lezen. Dit geeft je energie en inspiratie. Leg de lat hoog voor jezelf, maar lager voor de mensen om je heen. Op deze manier blijf je jezelf verbeteren. Tegelijkertijd geef je anderen niet het gevoel dat ze niet aan jouw verwachtingen kunnen voldoen. Wij als mensen hebben over het algemeen de neiging om alles op orde te maken zodra we orde willen. Probeer daarom alleen hetgeen te ordenen wat er werkelijk toe doet en waar je invloed op hebt. Dat geeft rust. Ook het uitvoeren van routinematig werk zorgt voor minder stress. Hoe meer je alles op dezelfde manier en tijd uitvoert, hoe minder stress je ervaart. Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt. Dit kost energie, maar levert geen nieuwe energie op. Eindig je douche met twee minuten koud douchen, dan begin of eindig je de dag veel levendiger. En de laatste tip voor deze week; geniet regelmatig van alles wat je hebt bereikt in het leven. Vier zowel grote als kleine successen.

Probeer de tips in de praktijk toe te passen. Misschien ben je al begonnen met het toepassen van tips uit de vorige blogs. Je zal ervaren dat het doorbreken van sommige gewoontes lastig is. Dit geeft niet. Lees deze tips over een paar weken weer en kijk wat voor jou gewerkt heeft en wat nog wat meer aandacht nodig heeft. Blijf doorzetten want je werkt toe naar een eindresultaat waar je baat bij hebt. Wil je deze en nog meer tips nog even op je gemak doorlezen? Bekijk dan deze website. Je vindt hier de verschillende tips en links naar artikelen die benadrukken hoe belangrijk een balans tussen werk en privé voor je is. 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer