banner image

Groen onderwijs in Nederland staat er goed voor

21-04-2017

Groen onderwijs in Nederland

Het gaat goed met het groen onderwijs in Nederland. Zowel in het vmbo als het mbo ontwikkelt de onderwijskwaliteit binnen de 'groene' richtingen zich positief.  Dat blijkt uit het jaarlijkse onderwijsverslag De Staat van het Onderwijs dat vorige week door de Onderwijsinspectie werd gepubliceerd. Binnen de groene sector halen relatief veel mbo-studenten hun diploma. De kansen op de arbeidsmarkt zijn echter minder positief; de werkloosheid onder afgestudeerden mbo'ers is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit meldt AOC Raad.

Binnen het vmbo is de kwaliteit van bijna alle groene afdelingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen op orde. De gemengde en theoretische leerweg maken een flinke inhaalslag: het aantal zwakke afdelingen is een stuk lager dan vorig jaar. Het totale slagingspercentage van het vmbo-groen ligt met 95,9 procent nog steeds boven het landelijk gemiddelde maar daalde licht.

De kwaliteit van groene mbo-opleidingen is in het afgelopen studiejaar opnieuw verbeterd en is op goed niveau. Net als in andere sectoren stijgt het aantal studenten dat een diploma haalt. Afgelopen jaar lag het slagingspercentage op 86 procent. Daarmee ligt het diplomarendement op het mbo al jaren boven het gemiddelde.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer