banner image

Hierom blijven docenten op dezelfde school lesgeven

06-03-2020
Peter Schwank

Een nieuwe maand, een nieuwe stelling van onze Metafoor Onderwijs bureaukalender. Ditmaal vroegen wij jullie mening over de stelling: Ik overweeg dezelfde functie bij een andere school. 

Middels inzendingen van onze docenten en een poll op onze Facebook pagina, kregen wij een nogal verdeeld beeld. Met 60% van de stemmen gaf een kleine meerderheid van de respondenten aan, niet te overwegen om dezelfde functie bij een andere school uit te willen gaan oefenen.

De redenen om op dezelfde school te willen blijven, liepen behoorlijk uiteen. Toch waren er enkele punten die wij herhaaldelijk terug zagen komen. De meest voorkomende hiervan hebben wij voor jullie gebundeld in deze blog.

Niet te veel lesuren

Uit de reacties werd duidelijk dat veel docenten op dezelfde school willen blijven vanwege hun tevredenheid over het aantal uren dat zij lesgeven. Hierdoor hebben zij genoeg tijd om de lessen degelijk voor te bereiden en spenderen zij niet teveel tijd aan nakijken. Het logisch gevolg daarvan is dat zij niet de forse werkdruk ervaren die door sommige van hun collega’s op andere scholen wel ervaren worden.

Kleine klassen

Een aantal docenten gaf aan blij te zijn dat zij lesgeven aan kleinere klassen. Ze vinden het erg belangrijk dat elke leerling de aandacht krijgt die hij of zij verdiend en ook echt nodig heeft. Zij vinden dit niet alleen om hun vak zo goed mogelijk over te kunnen brengen, maar vooral ook om een persoonlijke band met elke leerling te kunnen opbouwen. Daarnaast kost het hen minder moeite om de klas onder controle te kunnen houden, wat net als het punt hierboven bijdraagt aan een vermindering van werkdruk.

Schoolcultuur

Ook werd meermaals de prettige cultuur op de huidige school benoemd. Het gevoel dat zij in een hecht team werken met gedeelde normen en waarden. Waarbij de docenten zichzelf kunnen zijn en zich daardoor op hun gemak voelen. De invloed hiervan moet niet onderschat worden aangezien onderzoek aantoont dat 11% van de docenten gepest wordt door collega’s.
De termen professionele en efficiënte schoolculturen zijn ook meerdere malen genoemd Voorbeelden hiervan zijn vergaderingen die niet onnodig lang duren. En klantgerichtheid, waarbij de student als klant gezien wordt.

Carrièrekansen

Tot slot werd duidelijk dat de docenten waarde hechten aan de carrièrekansen die hun huidige school biedt. Ze geven aan erg te spreken te zijn over het feit dat zij zich kunnen ontwikkelen tot mentor of decaan. Maar zij zijn ook erg tevreden met de mogelijkheid tot het behalen van een eerstegraads bevoegdheid, het volgen van cursussen of om plaats te nemen in een commissie.

Op zoek naar een passende school?

Ben jij een docent die nog zoekende is naar een school waarmee je een goede match hebt? Dan helpen wij jou hier graag bij. Je kan via deze pagina een geheel vrijblijvend adviesgesprek bij ons aanvragen om te kijken waar jouw mogelijkheden liggen en hoe wij je kunnen helpen die te realiseren.
 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer