Weekly Challenge 3: Terug in de tijd

22-10-2020

De balans tussen werk en privé. Net als alle andere sectoren raakt deze ook in het onderwijs wel eens zoek. Daar gaan wij in deze maand gezamenlijk wat aan doen. Samen zorgen wij ervoor dat jij je eind van de maand weer helemaal Zen voelt.

Heb jij de afgelopen weken onze challenges gelezen? Of heb je een Metafoor Onderwijs bureaukalender? Dan weet je dat we in oktober gezamenlijk elke week een nieuwe challenge uitvoeren, die telkens gericht is op één van de elementen van een goede balans: jezelf, je gezin, je collega’s en natuurlijk je studenten. Dus wil jij oktober afsluiten vol nieuwe energie? Voer dan elke week onze challenge uit!

We trapten deze serie af met een challenge gericht op onze collega’s en vervolgde die met een challenge gericht op onszelf. Deze week staat het gezin centraal.

Terug in de tijd 

Voor velen van ons is het gezin het belangrijkste element van een gezonde balans tussen privé en werk. Helaas komt het door het drukke leven van gezinsleden wel eens voor dat er te weinig tijd voor elkaar is. Dit terwijl er niets fijner is zo nu en dan wat extra tijd voor elkaar te nemen en de onderlinge band nog sterker te maken. Neem daarom de aankomende week enkele keren als gezin de tijd om de ‘terug in de tijd’ challenge te doen en je zult merken dat jullie je binnen een week nog sterker en verbonden voelen!’’

Hoe werkt het?

Bijna niets werkt zo verbindend als gezamenlijk herinneringen ophalen. Die herinneringen roepen fijne en veilige gevoelens van vroeger op en laten onszelf weer even extra realiseren hoeveel we om elkaar geven. 

In deze challenge gaan wij de komende dagen een aantal keer herinneringen delen. Kies gezamenlijk een aantal dagen en tijdstippen uit waarvan het zeker is dat er geen afleidingen zijn. Heeft één van jouw kinderen bijvoorbeeld een toets? Is het wellicht niet handig om de dag daarvoor de challenge te doen. Juist door alle afleidingen weg te nemen kunnen jullie optimaal genieten van herinneringen.

Na het vaststellen van de dagen kiezen jullie de herinneringen en gebeurtenissen uit die jullie willen herinneren. Hieronder staan een aantal ideeën om inspiratie op te doen. Sluit elke sessie af met een moment zoals een lunch of maaltijd om nog eens te reflecteren op de herinneringen.

Bezoek jullie oude woonplaats
Is jullie gezin verhuisd? Zijn jouw kinderen opgegroeid in een andere plaats of wijk? Dan is het bezoeken hiervan een goed idee om herinneringen op te doen. Vooral de vroegste herinneringen van een gezin met kinderen roepen warme gevoelens op. Je staat versteld hoeveel verbindende herinneringen jullie naar boven voelen schieten.

De ‘herinneringen van vroeger doos’
De meeste gezinnen hebben wel een doos gevuld met tandendoosjes, schoolrapporten, groepsfoto’s en nog veel meer. Ga eens gezellig met z’n allen door die doos heen en herbeleef al die mooie momenten.

Fotoboeken bekijken
De één heeft nog de traditionele fotoboeken, de ander is wat moderner en heeft een harde schijf vol met prachtige foto’s. In welke vorm dan ook, foto’s zijn mooie terugblikken op het gedeelde verleden van de familie. Om de ervaring compleet te maken is het aan te raden ook home video’s te bekijken.

Oude series kijken
Weet jij nog welke series jullie vroeger als gezin bekeken? Mooi! Want ze zullen vast op het internet terug te vinden zijn. Ga eens lekker met het gezin een avond voor de buis hangen, terwijl jullie via YouTube, seriesvanvroeger.nl of op Netflix jullie favoriete series herbeleven.

Herinneringen van jouw jeugd
Voor veel kinderen is het bijna iets magisch: ontdekken hoe het leven van hun ouders was. Vooral wanneer ze zich realiseren dat er vroeger geen social media en  smartphones waren. Laat je kinderen fotoboeken uit jouw jeugd zien en vertel ze over het leven van vroeger!

Deel jouw challenge en win een leuke verassing!
Doet jouw gezin mee met deze challenge? Maak er dan foto’s van en mail die ons! De leukste foto’s delen wij via onze social media. Door het inzenden maak je daarnaast kans op een verrassing! Deel jij je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! 

Nieuws & Blogs

19-11-2020

De beginfase van een zij-instromer

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden.
Lees meer
12-11-2020

Hoe ervaar jij het 1,5 meter onderwijs?

Docenten, leraren en ander onderwijs ondersteunend personeel hebben zich in rap tempo moeten aanpassen aan veranderingen. Maar hoe hebben zij dit ervaren? Wat vinden zij dat goed gaat, of wat juist niet goed gaat in het 1,5 meter onderwijs?
Lees meer
30-10-2020

Weekly Challenge 4: Klassenyoga

We begonnen deze serie met een challenge gericht op onze directe collega’s en hebben vervolgens een challenge gedaan met onszelf in de hoofdrol. Vorige week hebben wij een challenge gedaan met de focus op ons gezin. Om oktober helemaal Zen af te sluiten, rest ons een laatste challenge, dit maal gericht op onze studenten en leerlingen!
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.