banner image

Weekly Challenge 3: Terug in de tijd

22-10-2020
Peter Schwank

De balans tussen werk en privé. Net als alle andere sectoren raakt deze ook in het onderwijs wel eens zoek. Daar gaan wij in deze maand gezamenlijk wat aan doen. Samen zorgen wij ervoor dat jij je eind van de maand weer helemaal Zen voelt.

Heb jij de afgelopen weken onze challenges gelezen? Of heb je een Metafoor Onderwijs bureaukalender? Dan weet je dat we in oktober gezamenlijk elke week een nieuwe challenge uitvoeren, die telkens gericht is op één van de elementen van een goede balans: jezelf, je gezin, je collega’s en natuurlijk je studenten. Dus wil jij oktober afsluiten vol nieuwe energie? Voer dan elke week onze challenge uit!

We trapten deze serie af met een challenge gericht op onze collega’s en vervolgde die met een challenge gericht op onszelf. Deze week staat het gezin centraal.

Terug in de tijd 

Voor velen van ons is het gezin het belangrijkste element van een gezonde balans tussen privé en werk. Helaas komt het door het drukke leven van gezinsleden wel eens voor dat er te weinig tijd voor elkaar is. Dit terwijl er niets fijner is zo nu en dan wat extra tijd voor elkaar te nemen en de onderlinge band nog sterker te maken. Neem daarom de aankomende week enkele keren als gezin de tijd om de ‘terug in de tijd’ challenge te doen en je zult merken dat jullie je binnen een week nog sterker en verbonden voelen!’’

Hoe werkt het?

Bijna niets werkt zo verbindend als gezamenlijk herinneringen ophalen. Die herinneringen roepen fijne en veilige gevoelens van vroeger op en laten onszelf weer even extra realiseren hoeveel we om elkaar geven. 

In deze challenge gaan wij de komende dagen een aantal keer herinneringen delen. Kies gezamenlijk een aantal dagen en tijdstippen uit waarvan het zeker is dat er geen afleidingen zijn. Heeft één van jouw kinderen bijvoorbeeld een toets? Is het wellicht niet handig om de dag daarvoor de challenge te doen. Juist door alle afleidingen weg te nemen kunnen jullie optimaal genieten van herinneringen.

Na het vaststellen van de dagen kiezen jullie de herinneringen en gebeurtenissen uit die jullie willen herinneren. Hieronder staan een aantal ideeën om inspiratie op te doen. Sluit elke sessie af met een moment zoals een lunch of maaltijd om nog eens te reflecteren op de herinneringen.

Bezoek jullie oude woonplaats
Is jullie gezin verhuisd? Zijn jouw kinderen opgegroeid in een andere plaats of wijk? Dan is het bezoeken hiervan een goed idee om herinneringen op te doen. Vooral de vroegste herinneringen van een gezin met kinderen roepen warme gevoelens op. Je staat versteld hoeveel verbindende herinneringen jullie naar boven voelen schieten.

De ‘herinneringen van vroeger doos’
De meeste gezinnen hebben wel een doos gevuld met tandendoosjes, schoolrapporten, groepsfoto’s en nog veel meer. Ga eens gezellig met z’n allen door die doos heen en herbeleef al die mooie momenten.

Fotoboeken bekijken
De één heeft nog de traditionele fotoboeken, de ander is wat moderner en heeft een harde schijf vol met prachtige foto’s. In welke vorm dan ook, foto’s zijn mooie terugblikken op het gedeelde verleden van de familie. Om de ervaring compleet te maken is het aan te raden ook home video’s te bekijken.

Oude series kijken
Weet jij nog welke series jullie vroeger als gezin bekeken? Mooi! Want ze zullen vast op het internet terug te vinden zijn. Ga eens lekker met het gezin een avond voor de buis hangen, terwijl jullie via YouTube, seriesvanvroeger.nl of op Netflix jullie favoriete series herbeleven.

Herinneringen van jouw jeugd
Voor veel kinderen is het bijna iets magisch: ontdekken hoe het leven van hun ouders was. Vooral wanneer ze zich realiseren dat er vroeger geen social media en  smartphones waren. Laat je kinderen fotoboeken uit jouw jeugd zien en vertel ze over het leven van vroeger!

Deel jouw challenge en win een leuke verassing!
Doet jouw gezin mee met deze challenge? Maak er dan foto’s van en mail die ons! De leukste foto’s delen wij via onze social media. Door het inzenden maak je daarnaast kans op een verrassing! Deel jij je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer