Weekly Challenge 3: Terug in de tijd

22-10-2020

De balans tussen werk en privé. Net als alle andere sectoren raakt deze ook in het onderwijs wel eens zoek. Daar gaan wij in deze maand gezamenlijk wat aan doen. Samen zorgen wij ervoor dat jij je eind van de maand weer helemaal Zen voelt.

Heb jij de afgelopen weken onze challenges gelezen? Of heb je een Metafoor Onderwijs bureaukalender? Dan weet je dat we in oktober gezamenlijk elke week een nieuwe challenge uitvoeren, die telkens gericht is op één van de elementen van een goede balans: jezelf, je gezin, je collega’s en natuurlijk je studenten. Dus wil jij oktober afsluiten vol nieuwe energie? Voer dan elke week onze challenge uit!

We trapten deze serie af met een challenge gericht op onze collega’s en vervolgde die met een challenge gericht op onszelf. Deze week staat het gezin centraal.

Terug in de tijd 

Voor velen van ons is het gezin het belangrijkste element van een gezonde balans tussen privé en werk. Helaas komt het door het drukke leven van gezinsleden wel eens voor dat er te weinig tijd voor elkaar is. Dit terwijl er niets fijner is zo nu en dan wat extra tijd voor elkaar te nemen en de onderlinge band nog sterker te maken. Neem daarom de aankomende week enkele keren als gezin de tijd om de ‘terug in de tijd’ challenge te doen en je zult merken dat jullie je binnen een week nog sterker en verbonden voelen!’’

Hoe werkt het?

Bijna niets werkt zo verbindend als gezamenlijk herinneringen ophalen. Die herinneringen roepen fijne en veilige gevoelens van vroeger op en laten onszelf weer even extra realiseren hoeveel we om elkaar geven. 

In deze challenge gaan wij de komende dagen een aantal keer herinneringen delen. Kies gezamenlijk een aantal dagen en tijdstippen uit waarvan het zeker is dat er geen afleidingen zijn. Heeft één van jouw kinderen bijvoorbeeld een toets? Is het wellicht niet handig om de dag daarvoor de challenge te doen. Juist door alle afleidingen weg te nemen kunnen jullie optimaal genieten van herinneringen.

Na het vaststellen van de dagen kiezen jullie de herinneringen en gebeurtenissen uit die jullie willen herinneren. Hieronder staan een aantal ideeën om inspiratie op te doen. Sluit elke sessie af met een moment zoals een lunch of maaltijd om nog eens te reflecteren op de herinneringen.

Bezoek jullie oude woonplaats
Is jullie gezin verhuisd? Zijn jouw kinderen opgegroeid in een andere plaats of wijk? Dan is het bezoeken hiervan een goed idee om herinneringen op te doen. Vooral de vroegste herinneringen van een gezin met kinderen roepen warme gevoelens op. Je staat versteld hoeveel verbindende herinneringen jullie naar boven voelen schieten.

De ‘herinneringen van vroeger doos’
De meeste gezinnen hebben wel een doos gevuld met tandendoosjes, schoolrapporten, groepsfoto’s en nog veel meer. Ga eens gezellig met z’n allen door die doos heen en herbeleef al die mooie momenten.

Fotoboeken bekijken
De één heeft nog de traditionele fotoboeken, de ander is wat moderner en heeft een harde schijf vol met prachtige foto’s. In welke vorm dan ook, foto’s zijn mooie terugblikken op het gedeelde verleden van de familie. Om de ervaring compleet te maken is het aan te raden ook home video’s te bekijken.

Oude series kijken
Weet jij nog welke series jullie vroeger als gezin bekeken? Mooi! Want ze zullen vast op het internet terug te vinden zijn. Ga eens lekker met het gezin een avond voor de buis hangen, terwijl jullie via YouTube, seriesvanvroeger.nl of op Netflix jullie favoriete series herbeleven.

Herinneringen van jouw jeugd
Voor veel kinderen is het bijna iets magisch: ontdekken hoe het leven van hun ouders was. Vooral wanneer ze zich realiseren dat er vroeger geen social media en  smartphones waren. Laat je kinderen fotoboeken uit jouw jeugd zien en vertel ze over het leven van vroeger!

Deel jouw challenge en win een leuke verassing!
Doet jouw gezin mee met deze challenge? Maak er dan foto’s van en mail die ons! De leukste foto’s delen wij via onze social media. Door het inzenden maak je daarnaast kans op een verrassing! Deel jij je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! 

Nieuws & Blogs

26-07-2021

Eerste Editie: Het Metafoor Magazine

Het afgelopen schooljaar hebben wij veel content via onze kanalen verspreid. Het Metafoor Magazine brengt de meest interessante artikelen, tools en tips bijeen. Doe inspiratie op om jouw lessen interactiever te maken, kom erachter welke invloed het coronavirus heeft gehad op de formatiebepaling van verschillende scholen en lees over de ervaringen van verschillende docenten.  
Lees meer
07-07-2021

Zomeractiviteit: 4 Uitjes in eigen land

Alhoewel een groot aantal mensen op vakantie naar het buitenland gaat, is er zoals altijd een flinke groep die dat niet doen. Om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal gaat genieten van de zomermaanden zijn we deze serie blogs begonnen.
Lees meer
30-06-2021

Zomertip: 5 boeken die wij aanraden om te lezen

In een eerdere post benoemden wij 7 prachtige wandelroutes om een ontspannen wandeling te maken.  Voor de liefhebbers hebben wij ook 6 minder bekende musea op een rij gezet die zeker een bezoekje waard zijn. Ben jij in de zomer liever actief bezig?  Beoefen in de vakantie dan deze 5 sporten. Voor de boekenwormen onder ons hebben we deze keer een lijst met 5 boeken samengesteld die je in de zomer heerlijk kunt lezen en voor de nodige ontspanning zorgt.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.