banner image

Prinsjesdag 2020 en het onderwijs

16-09-2020
Damar Sarkan

Vroeg jij je ook af hoe Prinsjesdag er dit jaar uit zou zien door de COVID-19? De derde dinsdag van september is altijd al een speciale dag geweest. Het was dit jaar echter meer dan speciaal, omdat Prinsjesdag er heel anders uitzag dan de voorgaande jaren. Toch blijft Prinsjesdag indrukwekkend en geeft het inzicht in hoe het één en ander binnen de maatschappij gaat veranderen, dit geldt ook voor het onderwijs. Wat er verandert binnen het onderwijs hebben we hieronder inzichtelijk gemaakt.

Steun onderwijs in coronacrisis

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad binnen het onderwijs, kinderopvang, scholen en onderwijsinstellingen hebben online lessen georganiseerd en noodopvang aangeboden. Toch zijn er leerlingen en studenten die een achterstand hebben opgelopen, vanwege de coronacrisis.

Veel jongeren hebben hun baan ook verloren vanwege de crisis. Studenten zijn vroegtijdig gestopt met school en hebben een grote kans om voor langere tijd werkloos te blijven. Jongeren die al eerder voortijdig schoolverlater zijn, maar wel over een baan beschikken, lopen tevens een grote kans om werkloos te worden. 

Het kabinet ondersteunt in 2021 de onderwijssector met € 195 miljoen. Dat bedrag gaat onder meer naar:

  • Studenten in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs die bijna afstuderen, zij  krijgen een bijdrage van de overheid. Het bedrag heeft een hoogte van maximaal 3 maanden les-, cursus-, of collegegeld.
  • Meer leerwerkbanen, BPV en stages voor voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, mbo en vmbo-leerwerktrajecten.
  • Ondersteuning van Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC)-regio’s en mbo-instellingen met begeleiding van werkloze jongeren naar school of werk.
  • Scholen in het primair onderwijs krijgen een bijdrage in de kosten voor nieuwe leerlingen. Op dit moment is dat nog 2 jaar, vanaf 2021 komen daar 3 maanden bij.

Meer leerlingen dan verwacht: dekking extra kosten

Scholen en universiteiten krijgen vanaf 2021 meer steun van het kabinet. Hiervoor maakt het kabinet in 2021 € 234 miljoen vrij. Na 2021 trekt het kabinet hier elk jaar een hoger bedrag voor uit, tot maximaal € 449 miljoen. 

Advies op maat?

Heb jij behoefte aan extra inzichten over de Prinsjesdagmaatregelen of wilt je advies over hoe jouw school de bovengenoemde pijnpunten ook zonder steun van de overheid tegen kan gaan ? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!

(bron: rijksoverheid.nl)


 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer