Prinsjesdag 2020 en het onderwijs

16-09-2020

Vroeg jij je ook af hoe Prinsjesdag er dit jaar uit zou zien door de COVID-19? De derde dinsdag van september is altijd al een speciale dag geweest. Het was dit jaar echter meer dan speciaal, omdat Prinsjesdag er heel anders uitzag dan de voorgaande jaren. Toch blijft Prinsjesdag indrukwekkend en geeft het inzicht in hoe het één en ander binnen de maatschappij gaat veranderen, dit geldt ook voor het onderwijs. Wat er verandert binnen het onderwijs hebben we hieronder inzichtelijk gemaakt.

Steun onderwijs in coronacrisis

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad binnen het onderwijs, kinderopvang, scholen en onderwijsinstellingen hebben online lessen georganiseerd en noodopvang aangeboden. Toch zijn er leerlingen en studenten die een achterstand hebben opgelopen, vanwege de coronacrisis.

Veel jongeren hebben hun baan ook verloren vanwege de crisis. Studenten zijn vroegtijdig gestopt met school en hebben een grote kans om voor langere tijd werkloos te blijven. Jongeren die al eerder voortijdig schoolverlater zijn, maar wel over een baan beschikken, lopen tevens een grote kans om werkloos te worden. 

Het kabinet ondersteunt in 2021 de onderwijssector met € 195 miljoen. Dat bedrag gaat onder meer naar:

  • Studenten in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs die bijna afstuderen, zij  krijgen een bijdrage van de overheid. Het bedrag heeft een hoogte van maximaal 3 maanden les-, cursus-, of collegegeld.
  • Meer leerwerkbanen, BPV en stages voor voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, mbo en vmbo-leerwerktrajecten.
  • Ondersteuning van Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC)-regio’s en mbo-instellingen met begeleiding van werkloze jongeren naar school of werk.
  • Scholen in het primair onderwijs krijgen een bijdrage in de kosten voor nieuwe leerlingen. Op dit moment is dat nog 2 jaar, vanaf 2021 komen daar 3 maanden bij.

Meer leerlingen dan verwacht: dekking extra kosten

Scholen en universiteiten krijgen vanaf 2021 meer steun van het kabinet. Hiervoor maakt het kabinet in 2021 € 234 miljoen vrij. Na 2021 trekt het kabinet hier elk jaar een hoger bedrag voor uit, tot maximaal € 449 miljoen. 

Advies op maat?

Heb jij behoefte aan extra inzichten over de Prinsjesdagmaatregelen of wilt je advies over hoe jouw school de bovengenoemde pijnpunten ook zonder steun van de overheid tegen kan gaan ? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!

(bron: rijksoverheid.nl)


 

Nieuws & Blogs

19-11-2020

De beginfase van een zij-instromer

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden.
Lees meer
12-11-2020

Hoe ervaar jij het 1,5 meter onderwijs?

Docenten, leraren en ander onderwijs ondersteunend personeel hebben zich in rap tempo moeten aanpassen aan veranderingen. Maar hoe hebben zij dit ervaren? Wat vinden zij dat goed gaat, of wat juist niet goed gaat in het 1,5 meter onderwijs?
Lees meer
30-10-2020

Weekly Challenge 4: Klassenyoga

We begonnen deze serie met een challenge gericht op onze directe collega’s en hebben vervolgens een challenge gedaan met onszelf in de hoofdrol. Vorige week hebben wij een challenge gedaan met de focus op ons gezin. Om oktober helemaal Zen af te sluiten, rest ons een laatste challenge, dit maal gericht op onze studenten en leerlingen!
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.