banner image

Prinsjesdag 2020 en het onderwijs

16-09-2020
Damar Sarkan

Vroeg jij je ook af hoe Prinsjesdag er dit jaar uit zou zien door de COVID-19? De derde dinsdag van september is altijd al een speciale dag geweest. Het was dit jaar echter meer dan speciaal, omdat Prinsjesdag er heel anders uitzag dan de voorgaande jaren. Toch blijft Prinsjesdag indrukwekkend en geeft het inzicht in hoe het één en ander binnen de maatschappij gaat veranderen, dit geldt ook voor het onderwijs. Wat er verandert binnen het onderwijs hebben we hieronder inzichtelijk gemaakt.

Steun onderwijs in coronacrisis

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad binnen het onderwijs, kinderopvang, scholen en onderwijsinstellingen hebben online lessen georganiseerd en noodopvang aangeboden. Toch zijn er leerlingen en studenten die een achterstand hebben opgelopen, vanwege de coronacrisis.

Veel jongeren hebben hun baan ook verloren vanwege de crisis. Studenten zijn vroegtijdig gestopt met school en hebben een grote kans om voor langere tijd werkloos te blijven. Jongeren die al eerder voortijdig schoolverlater zijn, maar wel over een baan beschikken, lopen tevens een grote kans om werkloos te worden. 

Het kabinet ondersteunt in 2021 de onderwijssector met € 195 miljoen. Dat bedrag gaat onder meer naar:

  • Studenten in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs die bijna afstuderen, zij  krijgen een bijdrage van de overheid. Het bedrag heeft een hoogte van maximaal 3 maanden les-, cursus-, of collegegeld.
  • Meer leerwerkbanen, BPV en stages voor voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, mbo en vmbo-leerwerktrajecten.
  • Ondersteuning van Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC)-regio’s en mbo-instellingen met begeleiding van werkloze jongeren naar school of werk.
  • Scholen in het primair onderwijs krijgen een bijdrage in de kosten voor nieuwe leerlingen. Op dit moment is dat nog 2 jaar, vanaf 2021 komen daar 3 maanden bij.

Meer leerlingen dan verwacht: dekking extra kosten

Scholen en universiteiten krijgen vanaf 2021 meer steun van het kabinet. Hiervoor maakt het kabinet in 2021 € 234 miljoen vrij. Na 2021 trekt het kabinet hier elk jaar een hoger bedrag voor uit, tot maximaal € 449 miljoen. 

Advies op maat?

Heb jij behoefte aan extra inzichten over de Prinsjesdagmaatregelen of wilt je advies over hoe jouw school de bovengenoemde pijnpunten ook zonder steun van de overheid tegen kan gaan ? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!

(bron: rijksoverheid.nl)


 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer