Prinsjesdag 2020 en het onderwijs

16-09-2020

Vroeg jij je ook af hoe Prinsjesdag er dit jaar uit zou zien door de COVID-19? De derde dinsdag van september is altijd al een speciale dag geweest. Het was dit jaar echter meer dan speciaal, omdat Prinsjesdag er heel anders uitzag dan de voorgaande jaren. Toch blijft Prinsjesdag indrukwekkend en geeft het inzicht in hoe het één en ander binnen de maatschappij gaat veranderen, dit geldt ook voor het onderwijs. Wat er verandert binnen het onderwijs hebben we hieronder inzichtelijk gemaakt.

Steun onderwijs in coronacrisis

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad binnen het onderwijs, kinderopvang, scholen en onderwijsinstellingen hebben online lessen georganiseerd en noodopvang aangeboden. Toch zijn er leerlingen en studenten die een achterstand hebben opgelopen, vanwege de coronacrisis.

Veel jongeren hebben hun baan ook verloren vanwege de crisis. Studenten zijn vroegtijdig gestopt met school en hebben een grote kans om voor langere tijd werkloos te blijven. Jongeren die al eerder voortijdig schoolverlater zijn, maar wel over een baan beschikken, lopen tevens een grote kans om werkloos te worden. 

Het kabinet ondersteunt in 2021 de onderwijssector met € 195 miljoen. Dat bedrag gaat onder meer naar:

  • Studenten in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs die bijna afstuderen, zij  krijgen een bijdrage van de overheid. Het bedrag heeft een hoogte van maximaal 3 maanden les-, cursus-, of collegegeld.
  • Meer leerwerkbanen, BPV en stages voor voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, mbo en vmbo-leerwerktrajecten.
  • Ondersteuning van Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC)-regio’s en mbo-instellingen met begeleiding van werkloze jongeren naar school of werk.
  • Scholen in het primair onderwijs krijgen een bijdrage in de kosten voor nieuwe leerlingen. Op dit moment is dat nog 2 jaar, vanaf 2021 komen daar 3 maanden bij.

Meer leerlingen dan verwacht: dekking extra kosten

Scholen en universiteiten krijgen vanaf 2021 meer steun van het kabinet. Hiervoor maakt het kabinet in 2021 € 234 miljoen vrij. Na 2021 trekt het kabinet hier elk jaar een hoger bedrag voor uit, tot maximaal € 449 miljoen. 

Advies op maat?

Heb jij behoefte aan extra inzichten over de Prinsjesdagmaatregelen of wilt je advies over hoe jouw school de bovengenoemde pijnpunten ook zonder steun van de overheid tegen kan gaan ? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!

(bron: rijksoverheid.nl)


 

Nieuws & Blogs

26-07-2021

Eerste Editie: Het Metafoor Magazine

Het afgelopen schooljaar hebben wij veel content via onze kanalen verspreid. Het Metafoor Magazine brengt de meest interessante artikelen, tools en tips bijeen. Doe inspiratie op om jouw lessen interactiever te maken, kom erachter welke invloed het coronavirus heeft gehad op de formatiebepaling van verschillende scholen en lees over de ervaringen van verschillende docenten.  
Lees meer
07-07-2021

Zomeractiviteit: 4 Uitjes in eigen land

Alhoewel een groot aantal mensen op vakantie naar het buitenland gaat, is er zoals altijd een flinke groep die dat niet doen. Om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal gaat genieten van de zomermaanden zijn we deze serie blogs begonnen.
Lees meer
30-06-2021

Zomertip: 5 boeken die wij aanraden om te lezen

In een eerdere post benoemden wij 7 prachtige wandelroutes om een ontspannen wandeling te maken.  Voor de liefhebbers hebben wij ook 6 minder bekende musea op een rij gezet die zeker een bezoekje waard zijn. Ben jij in de zomer liever actief bezig?  Beoefen in de vakantie dan deze 5 sporten. Voor de boekenwormen onder ons hebben we deze keer een lijst met 5 boeken samengesteld die je in de zomer heerlijk kunt lezen en voor de nodige ontspanning zorgt.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.