banner image
banner image

Verbinding is de basis van goed onderwijs

28-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 4

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen. 

Wat betekent verbinding nou eigenlijk? 

Waarom is verbinding belangrijk? 

Als je verbinding ervaart, is het fijner werken. Zonder ruis op de lijn, krijg je meer gedaan. Verbinding ontstaat tussen mensen wanneer ze zich gezien en gehoord voelen. Als jij een fijne verbinding ervaart met de mensen met wie jij werkt, helpt dat ook de professionele relatie. Naast dat je je met mensen verbindt kan je je ook verbonden voelen met werkzaamheden, een missie of een gewenst resultaat. 

Hoe verbind je je met jezelf en met jouw leerlingen? 

De verbinding met jezelf 

Zoals we allemaal weten hebben we allemaal goede en mindere dagen. Dagelijks staan we voor uitdagingen en het dagelijks leven loopt niet altijd zoals vooraf bedacht. Om voldoende autoriteit in de klas te hebben, is verbinding met jezelf belangrijk. Dat betekent dat je ook durft om je eigen emoties te voelen. Merk op hoe je je fysiek voelt. Wees je bewust van je gedachten en gevoelens zodat je je daardoor niet laat leiden. Sta erboven en maak je gevoelens eventueel bespreekbaar, zodat leerlingen je kunnen begrijpen.

Hoe verbind je je met leerlingen 

Neem tijd om te vragen hoe het gaat met jouw leerlingen. Als leerkracht krijg jij zo informatie waarop je kan inspelen. Bovendien geef je aan dat er ruimte is voor gevoelens van leerlingen en wie zij zijn. Geef aan dat emoties er mogen zijn en dat ze een belangrijk onderdeel zijn van het leven en dat we er zijn om elkaar verder te helpen. Zorg voor een goede balans tussen de stof en gebeurtenissen die zich voordoen. Ze roepen emoties op en zorg daarom dat je in staat bent om compassie te tonen. 

Leerlingen hebben behoefte aan afwisseling in de les. Momenten van ontspanning zijn belangrijk. Een energizer kan bijdragen aan een moment van ontspanning in de les. Het kan dienen als een moment waarop je jezelf van een andere kant kan laten zien en dat kan positief bijdragen aan de relatie die je met een klas of leerlingen hebt. 

Energizers 

 
Ben jij na het lezen van dit stuk enthousiast geworden? Download dan Energizers Funbruari Blog 4.pdf.

Eerder deze maand plaatsten we al drie blogs met energizers. Benieuwd welke energizers wij toen met jou deelden? Je leest de blogs hier: funbruari blog 1, funbruari blog 2 en funbruari blog 3.

 

Wil jij het graag anders in jouw werk?
 

Open voor ver­an­de­ring? Me­ta­foor On­der­wijs be­grijpt waarom en denkt graag met jou mee.

HOE WIJ WERKEN

 

Op de hoogte blijven?
 

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer