banner image
banner image

Verbinding is de basis van goed onderwijs

28-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 4

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen. 

Wat betekent verbinding nou eigenlijk? 

Waarom is verbinding belangrijk? 

Als je verbinding ervaart, is het fijner werken. Zonder ruis op de lijn, krijg je meer gedaan. Verbinding ontstaat tussen mensen wanneer ze zich gezien en gehoord voelen. Als jij een fijne verbinding ervaart met de mensen met wie jij werkt, helpt dat ook de professionele relatie. Naast dat je je met mensen verbindt kan je je ook verbonden voelen met werkzaamheden, een missie of een gewenst resultaat. 

Hoe verbind je je met jezelf en met jouw leerlingen? 

De verbinding met jezelf 

Zoals we allemaal weten hebben we allemaal goede en mindere dagen. Dagelijks staan we voor uitdagingen en het dagelijks leven loopt niet altijd zoals vooraf bedacht. Om voldoende autoriteit in de klas te hebben, is verbinding met jezelf belangrijk. Dat betekent dat je ook durft om je eigen emoties te voelen. Merk op hoe je je fysiek voelt. Wees je bewust van je gedachten en gevoelens zodat je je daardoor niet laat leiden. Sta erboven en maak je gevoelens eventueel bespreekbaar, zodat leerlingen je kunnen begrijpen.

Hoe verbind je je met leerlingen 

Neem tijd om te vragen hoe het gaat met jouw leerlingen. Als leerkracht krijg jij zo informatie waarop je kan inspelen. Bovendien geef je aan dat er ruimte is voor gevoelens van leerlingen en wie zij zijn. Geef aan dat emoties er mogen zijn en dat ze een belangrijk onderdeel zijn van het leven en dat we er zijn om elkaar verder te helpen. Zorg voor een goede balans tussen de stof en gebeurtenissen die zich voordoen. Ze roepen emoties op en zorg daarom dat je in staat bent om compassie te tonen. 

Leerlingen hebben behoefte aan afwisseling in de les. Momenten van ontspanning zijn belangrijk. Een energizer kan bijdragen aan een moment van ontspanning in de les. Het kan dienen als een moment waarop je jezelf van een andere kant kan laten zien en dat kan positief bijdragen aan de relatie die je met een klas of leerlingen hebt. 

Energizers 

 
Ben jij na het lezen van dit stuk enthousiast geworden? Download dan Energizers Funbruari Blog 4.pdf.

Eerder deze maand plaatsten we al drie blogs met energizers. Benieuwd welke energizers wij toen met jou deelden? Je leest de blogs hier: funbruari blog 1, funbruari blog 2 en funbruari blog 3.

 

Wil jij het graag anders in jouw werk?
 

Open voor ver­an­de­ring? Me­ta­foor On­der­wijs be­grijpt waarom en denkt graag met jou mee.

HOE WIJ WERKEN

 

Op de hoogte blijven?
 

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer