banner image
banner image

Ontspannen de zomervakantie beginnen

15-07-2022
Roën Engelhart

De zomervakantie staat voor de deur. De laatste weken van het schooljaar zijn begonnen en veel docenten zijn ook echt toe aan een welverdiende vakantie. Terwijl iedereen de laatste taken uitvoert, vraag jij je misschien af: hoe zorg je dat je ontspannen aan de zomervakantie begint? Hieronder vind je een praktisch plan.

Afbouwen en afronden geeft een goed gevoel

Begin op tijd met het afronden van taken

Maak een duidelijk overzicht

Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht creëert voordat je aan de vakantie begint. Deel de werkzaamheden die je nog hebt duidelijk in. Inventariseer wat je nog moet regelen, wat je voor de vakantie echt moet afronden en welke werkzaamheden je kan overdragen. Werk deze lijst dan af. Op deze manier onderneem je stap voor stap actie om alles gedaan te krijgen.

Blijf effectief en productief bezig

Vakantie is belangrijk om effectief en productief te blijven. De laatste weken of dagen zullen er uiteraard taken zijn die je moet afronden. Werk géén extra uren meer, maar accepteer dat je in de periode vlak voor je vakantie keuzes moeten maken. Welke taken ga je nog wel en welke taken ga je niet uitvoeren? Houd hier ook rekening mee na de zomervakantie.

Alles opgeruimd achterlaten door rustig afbouwen

Rustig afbouwen voor een heerlijke vakantie

Neem vooral nu de tijd om werkzaamheden af te ronden en eventuele overdrachten voor te bereiden. Zorg ervoor dat je rustig afbouwt voor dat de zomervakantie begint. Zo heb je tijd om langzaam maar zeker je hoofd leeg te maken, jouw stressniveau te verlagen en je klaar te maken voor een heerlijke vakantie. Een vakantie waarmee jij je weer volledig oplaadt voor het volgende schooljaar.

Laat alles opgeruimd achter

Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust en ontspanning in het hoofd. Niemand wil na een vakantie op een plek komen en de troep van voor de vakantie opruimen. Zorg er daarom voor dat je jouw werkplek netjes achterlaat. Plan daarnaast ook tijd om jouw huis op te ruimen en netjes achter te laten. Want niets is zo vervelend als thuiskomen in een vies huis. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Met meer rust en minder stress optimaal genieten

Een extra vrije dag zorgt voor meer rust

Neem de tijd om alles te regelen

Meteen de eerste vrije dag op vakantie gaan zorgt vaak voor een onrustig begin van je vakantie. Terwijl jij bezig bent met het afronden van het schooljaar, ben je ook nog van alles aan het regelen buiten het werk om. Denk aan spullen inpakken, inkopen doen en misschien wel een oppas zien te vinden. Minstens één vrije dag inplannen om rustig je koffer in te pakken, vermindert de kans dat je belangrijke zaken vergeet. Zo kom je lekker ontspannen in de vakantiesfeer. 

Geniet optimaal van jouw vakantie

De volgende stap is alles wat met werk te maken heeft loslaten en bewust genieten van je vakantie. Heb jij daar moeite mee? Probeer dan iets te doen waarmee je jouw gedachten even helemaal kan afleiden. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan het maken van een lange wandeltocht, het lezen van een goed boek of het bezoeken van een evenement. Probeer iets te vinden wat goed bij jou past.

Verlaag jouw stressniveau

Wat wil jij bereiken volgend jaar?

Houd je stressniveau in de gaten. Dit is niet alleen goed voor jouw ontspanning op dit moment. Maar ook in de toekomst heeft dit voordelen. Bouwt de spanning en stress bij het hele jaar al op of heb je zelf een goede balans tussen spanning en ontspanning. Neem één of twee dagen in de vakantie om dit te reflecteren. Stel jezelf de volgende vragen:

-    Heb ik symptomen die wijzen op veel stress? 
-    Neem ik genoeg tijd voor mezelf en activiteiten waar ik energie van krijg?
-    Wat kost mij op dit moment veel energie? Wat kan ik hieraan veranderen?
-    Wat wil ik het komende jaar bereiken?
-    Hoe zou ik willen dat mijn leven er over 10 jaar uitziet? Wat moet ik doen om dat te bereiken?

Meer tips voor minder stress

Wil je meer leren over het verlagen van stress? Bekijk dan deze website. Voor sommige trainingen en cursussen kan je gebruik maken van het STAP-budget.

Nog een laatste tip: Maak gebruik van een notitieblok op vakantie. Heb je goede ideeën, noteer deze dan meteen. Deze ideeën kan je ook op een telefoon noteren of zelfs naar jezelf mailen. Een slimme manier om jouw briljante idee automatisch terug te vinden.

Een fijne vakantie voor iedereen die al vakantie heeft, namens Metafoor Onderwijs. En veel succes voor iedereen die nog bezig is met de laatste loodjes.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.


 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer